یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ - ۰۵:۲۰
نظرات: ۹
۰
-
مقصر اصلی این وضعیت کیست؟

اکنون که هوای تهران و کلانشهرها حتی با وجود توقف مازوت سوزی دربرخی نیروگاه ها ، به شدت آلوده است وبازهم کار به غیرحضوری شدن مدارس کشیده است،بحث های تحلیلی برای مقصر یابی آلودگی هوا این باره به گونه ای جدی مطرح شده است.

 اطلاعات نوشت: ناترازی انرژی وبروز کمبودهای جدی درتامین گاز و گازوئیل وبنزین وبرق، موضوع را پیچیده کرده و بگومگوهایی را میان وزارتخانه های نفت ونیرو ایجاد کرده است.

وزارت نیرو ، وزارت نفت را مقصرمی داند که نتوانسته گاز وگازوئیل مورد نیاز نیروگاه‌ها را تامین نماید. این وزارتخانه حتی می‌گوید برخی پالایشگاه های زیرمجموعه وزارت نفت به جای اینکه سهمیه گازوئیل نیروگاه‌ها را به موقع تحویل دهند، آن را از طریق بورس کالا فروخته اند وبدین ترتیب اکنون نیروگاه ها با کمبود این سوخت مواجه شده اند.این وزارتخانه نتیجه می گیرد که آلودگی شدید هوای امسال تقصیر این وزارتخانه ونیروگاه هایش نیست وتقصیر خودروهاست.

در مقابل، وزارت نفت با تاکید براینکه نیروگاه های برق راندمان بسیار پایینی دارند، وزارت نیرو را متهم کرده که به موقع اقدام به پرکردن مخازن نیروگاه ها وذخیره سازی گازوئیل نکرده تا نیازی به مازوت سوزی نباشد.وزارت نفت درنهایت می گوید هرقدر سوخت به نیروگاه‌ها داده شود، به علت راندمان پایین آنهاوفرسودگی تجهیزات، به برق مورد انتظار تبدیل نمی شود وفقط آلودگی هوا تولید می کند.

درپاسخ به انتقادهای وزارت نفت، وزارت نیرو درگزارشی تحلیلی، نکاتی را مطرح کرده که نیاز به پاسخگویی از سوی وزارت نفت دارد.

وزارت نیرو در این گزارش که ایرنا منتشر کرده، مدعی شده است با اتخاذ راهبردها و سیاست‌های مشخص در حوزه توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر و نیز ارتقای راندمان تولید برق نیروگاه‌های حرارتی تلاش کرده است تا میزان مصرف سوخت فسیلی را کاهش دهد و با این اقدام از سهم نیروگاه‌ها نسبت به دیگر بخش‌ها در تولید آلاینده‌های جوی بکاهد.

این گزارش می افزاید: به طور مثال با اینکه بر اساس منابع مختلف، ایران به لحاظ راندمان نیروگاه‌های حرارتی جزو ۱۵ کشور برتر جهان است، اما وزارت نیرو به طور پیوسته تلاش می‌کند تا با راه‌اندازی واحدهای با راندمان بالا و نیروگاه‌های جدید همانند نیروگاه‌های کلاس اف، راندمان نیروگاه‌ها را افزایش داده و در نتیجه از میزان مصرف سوخت فسیلی بکاهد.

در این گزارش ادامه می دهد: اکنون در حالی که متوسط راندمان نیروگاه‌های حرارتی جهان ۳۹ درصد است، این رقم در پایان نیمه نخست سال جاری در ایران به بیش از ۵/۳۹ درصد رسیده است که از متوسط جهانی بالاتر است و نسبت به سال گذشته ۵ درصد بهبود یافته است.

در بخش دیگری از این گزارش اشاره می‌شود: همچنین باتوجه به توسعه ظرفیت شبکه برق کشور از ۳۰ هزار مگاوات در دهه ۷۰ به بیش از ۹۴ هزار مگاوات در سال جاری، در حال حاضر متوسط عمر ناوگان نیروگاهی کشور کمتر از ۲۰ سال است و تنها حدود ۱۵ درصد از نیروگاه‌ها دارای سن بالا هستند و نیاز به نوسازی دارند که عملیات نوسازی نیروگاه‌های موجود از طریق اختصاص اعتبار بهینه‌سازی به صورت مستمر و سالانه در حال انجام است و تنها در سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد ریال جهت انجام بهینه‌سازی تجهیزات و سیستم‌های نیروگاه فقط در بخش نیروگاهای دولتی اختصاص داده شده است.

وزارت نیرو می افزاید: با این وجود در خصوص پدیده آلودگی هوا انتقاد مهمی که نسبت به نیروگاه‌ها و نقش آن‌ها در وقوع این پدیده نامطلوب زیست‌محیطی مطرح می‌شود، موضوع مصرف مازوت در نیروگاه‌هاست؛ واقعیتی که البته وزارت نیرو بارها اعلام کرده است با توجه به اینکه عمده نیروگاه‌های حرارتی بر پایه سوخت گاز طراحی شده است و نیز سوخت مازوت هزینه‌های تعمیر نیروگاه‌ها را افزایش می‌دهد، تمایلی به استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه‌ها ندارد.

گزارش وزارت نیرو ادامه می دهد: با این وجود باتوجه به کسری شدید سوخت گاز در کشور به ویژه در فصل سر و ضرورت تولید برق برای بخش‌های مختلف، وزارت نیرو تنها در مقاطعی از سال آن هم در کمتر از ۸ درصد از واحدهای نیروگاهی به ناچار مازوت استفاده می‌کند.

وزارت نیرو تاکید می کند: مطالعات نشان می‌دهد در صورت تخصیص مقادیر بالاتر از ۴۵ درصد از سهم سوخت مصرفی نیروگاه‌های بخاری به مازوت، به ازای هر ١٠ درصد افزایش، به طور متوسط یک درصد راندمان، سه درصد ضریب بهره‌برداری و حداقل سه میلیون مگاوات ساعت ظرفیت تولید ناویژه نیروگاه‌های بخاری کشور کاهش می‌یابد.

این گزارش خاطرنشان می سازد: دو پرسش مهمی که اینجا مطرح می‌شود این است که بر اساس واقعیت‌های ذکر شده، سهم نیروگاه‌های حرارتی در تولید آلاینده‌های جوی چقدر است و برای کاهش میزان آلاینده‌های جوی نیروگاه‌ها چه اقداماتی باید در دستور کار قرار بگیرد؟ در خصوص پرسش نخست، پاسخ این است که براساس ترازنامه انرژی ۸۰ درصد ذرات معلق تولیدشده در کشور مربوط به بخش حمل‌ونقل است و سهم بخش نیروگاهی در تولید ذرات معلق حدود هفت درصد است. همچنین مستند به داده و اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، از مجموع ۷۱۷ هزار و ۲۷۱ تن انتشار آلاینده‌های گازی و ذرات معلق در تهران حدود ۵۸۹ هزار۶۲۹ تن (۸۲ درصد) نیز مربوط به منابع متحرک است.

این گزارش می نویسد: همچنین از مجموع آلاینده‌های گازی و ذرات معلق تولید شده در تهران تنها ۴۰ هزار و ۶۵۰ تن مربوط به نیروگاه‌ها است که نشان می‌دهد سهم نیروگاه‌ها در ایجاد آلودگی تهران چیزی حدود ۵ درصد است که از متوسط کشوری (۷ درصد) نیز پایین‌تر است.

در بخش دیگری از گزارش وزارت نیرو اشاره می شود: باوجود سهم پایین نیروگاه‌ها در تولید آلاینده‌های جوی کلانشهرها، قانون هوای پاک تکالیفی را بر عهده دولت قرار داده است تا از این طریق میزان تولید آلاینده‌های نیروگاهی از شرایط کنونی نیز کمتر شود.بر همین اساس با توجه به ماده ۱۸ قانون هوای پاک و همچنین اصلاحیه ماده ۲۳ آیین‌نامه فنی ماده ۲ قانون مذکور، سوخت استاندارد باید در اختیار نیروگاه‌ها قرار گیرد. در صورت اجرای کامل این قانون و استاندارد شدن سوخت، آلایندگی نیروگاه‌ها در صورت استفاده از سوخت مایع، به شدت کاهش خواهد یافت.

در صورت اجرای صحیح تکالیف قانون هوای پاک، میزان گوگرد موجود در سوخت از ۵/۳ درصد به ۸/۰ درصد جرمی کاهش می‌یابد که این مهم سبب می‌شود در صورت ناترازی گاز طبیعی در فصول سرد، حتی اگر نیروگاه‌ها از سوخت جایگزین (مازوت) استفاده کنند نیازی به پیش‌بینی تجهیزات کاهنده در محل مصرف نیز نخواهد بود.

این گزارش تصریح می کند: وزارت نیرو در کنار همه اقداماتی که برای توسعه و بهبود راندمان نیروگاه‌های حرارتی انجام می‌دهد، مجموعه دستورکارهای متعددی را در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر در پیش گرفته است تا از این طریق نسبت به تنوع بخشی به سبد تولید برق و کاهش سهم سوخت‌های فسیلی در تولید برق کمک کند.

دراین باره، ساناز جعفر زاده ،مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و بهره‌برداری تولید شرکت برق حرارتی هم می گوید: باید دنبال علت اصلی آلودگی هوا در کلان‌شهرها بود.

وی اظهار می کند: مصداق‌های فراوانی در کلان‌شهرها داریم که باوجود نبود مصرف مازوت، نرخ بیماری در آنها بالا است، همچنین تعداد روزهای ناپاک و نرخ عوارض اقلیمی در این شهرها بالا است.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و بهره‌برداری تولید شرکت برق حرارتی می افزاید: بهتر است که سهم‌بندی آلودگی در کشور انجام شود تا تخصیص منابع و وقتی که برای رفع آلودگی می‌شود اثر داشته باشد.

بدین ترتیب باید منتظر ماند ودید پاسخ وزارت نفت به این گزارش چیست تا شاید از محل این بحث ها مقصر واقعی آلودگی آزاردهنده ومرگبار هوای تهران وکلانشهرها شناسایی شود.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • سپیده IR ۰۶:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۸
    فیلتر هوا چه شد؟ سازمان محیط زیست برنامه‌ای برای استاندارد محیط زیستی خودرو و نیروگاه و محصولات و کارخانجات مختلف ندارد؟
  • علیرضا DE ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
    از همه مقصرتر شهردارهائی بودند که با سخاوت آسمان شهر را را به بساز بفروش ها فروختند و هنوز هم ادامه میدهند . وزارت مسکن و شهرسازی هم که از قبل انقلاب خلع ید شده .
  • امیر IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹
    سلان،واقعا شما نمی دونید مقصر اصلی این فلاکت در مملکت چه کسی یا سازمانی یانهادی هست؟؟؟
  • رضا IR ۲۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۲
    خوبه
  • ملا اسحاق جو IR ۰۳:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۳
    مقصرین اصلی؟ باد بارون ،وحصرت میکاییل واسرافیل،،
  • محمود IR ۱۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۳
    دولت قبل با انتخابات نا درست مجلس برای مثال من در یک شهربودم رای یک خانوادهشش نفره را نه میلیون تومان خریدن قسم می خورم حقیقت گفتم با این وضع مملکتبرق و ابش وگاز .ازویل و بنزین همه به هم می ریزد چون افراطی ها را نمی شناسی در پشت دین قایم می شوند کاری ندارند آمریکای جنایت کار چه می کند فقط به فکرشکست دادن رقییب هستند و کاری به وفاق ندارند باید آنها را کنار زد هر کشوری وفاق ملی ومدنی نداشته باشد ش
  • الف . الف IR ۰۵:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۴
    تمام باغات در تهران قلع وقمع شده وبجای انها برجهای ساخته شده با اجازه شهرداری های وقت . فقط در تهران باغ سفارات کشوهای دیگه روی نقشه موجود هست .

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی