به گزارش اطلاعات آنلاین، پرسپولیس و تاج (که بعد از انقلاب نامش استقلال شد) آخرین بار قبل از انقلاب، ۱۸ آذر ۱۳۵۶ در امجدیه به میدان رفتند و سرخ های پایتخت با گل های صفر ایرانپاک در مقابل تک گل حسن روشن به برتری رسیدند.
شادروان ایرج دانایی فرد
بزرگداشتی که جنجال شد
بعد از آن، به خاطر اتفاقات سیاسی در کشور، لیگ تخت جمشید تعطیل شد تا این که حدود ۲ سال بعد، در انتهای آبان، دو ابرقدرت فوتبال ایران، در یک بازی دوستانه به یاد علی دانایی فرد، پیشکسوت و یکی از موسسان باشگاه دوچرخه سواران که بعدها تاج شد، مقابل هم صف آرایی کرند. دانایی فرد نیمه ابان درگذشته بود و این بازی برای بزرگداشت او بود. بازی پرهیجان بود و در شروع بازی، پریسپولیس موقعیت های بیشتری داشت اما در انتهای نیمه، این استقلال بود که با گل غلام رضا فتح آبادی به برتری رسید.
دقیقه ۷۵ همه چیز بهم ریخت
بازی در نیمه دوم هم عادی و بدون مشکل ادامه داشت تا این که در دقیقه ۷۵، یک اتفاق شوم فوتبال ایران را شوکه کرد. در حالی که بازی هیچ حاشیه و جنجالی نداشت، هواداران به زمین ریختند و تعدادی از آنان، با چاقو به هروس باغومیان داور بازی که اتفاقا عملکرد خوب و قابل تحسینی داشت حمله کردند. داور خوش شانس بود که با آمبولانس به بیرون از ورزشگاه فرستاده شد. بازیکنان هم با کمک برخی از هواداران به سلامت از از مهلکه بیرون فرستاده شدند.
بعد از بازی، بازیکنان هر دو تیم از دواری باغومیان دفاع کردند و گفتند که عملکرد او، مطلقا نمی تواند بهانه حمله هواداران به زمین باشد.
واکنش مسئولان
سرهنگ محمد اژیدهاک رئیس انتظامات امجدیه در گفت و گو با کیهان خواستار لغو بازی های فوتبال شد؛ «ترا به خدا بنویسید که فوتبال را مدتی تعطیل کنند.» عملا این اتفاق افتاد و هیات فوتبال تهران هم مسابقات باشگاه های تهران را رسما تعطیل کرد. این یورش چنان غافلگیر کننده بود که باعث استعفای داریوش مصطفوی دبیر فدراسیون فوتبال شد.
رسانه ها واکنش تندی به این رفتار تماشاچیان داشتند و کیهان، به نقل بازیکنان "قماربازها و شرط بندها" را عامل اصلی جنجالها معرفی کرد. بعد از بازی، شاهین بیانی هافبک استقلال گفت که کسانی که به زمین هجوم آوردند، تماشاگر نیستند، بلکه «افرادی هستند که می خواند این ورزش تماشاگرپسند که تنها ورزش نیمه جان ما است نابود شود». سعید مراغه چیان هم تیمی بیانی هم گفت که به عقیده او، تماشاگران استقلال را تحریک کرده بودند.
هم آبیها و هم قرمزها محکوم کردند
این اقدام به شدت از سوی هر دو تیم و عموم مردم محکوم شد اما برخی ها از بی تدبیری مقامات فوتبالی در حادثه مشابه گله می کردند. در حادثه ای مشابه، در بازی اول استقلال در جام باشگاه های تهران در سال ۱۳۵۸، در دقیقه ۸۰ و در حالی که استقلال دو بر صفر عقب بود، یک هوادار استقلال وارد زمین شد و مانع از ادامه بازی شد. در ادامه، دیگر هواداران هم به تبع او وارد زمین شدند و بازی نیمه کاره ماند. در نهایت هیات فوتبال رای داد که بازی باید تکرار شود در حالی که تیم سرباز اصرار داشت بازی باید ۳ بر صفر به نفع آنها اعلام شود. بی کیفر ماندن این رفتار تماشاگران، به عقیده برخی، باعث شد آنها جسور شوند و در بازی با پرسپولیس هم بدون نگرانی از عواقب و برخورد شدید، همین رفتار را تکرار کنند.
عکس:علی کاوه
آخرین باری که دربی در شیرودی برگزار شد
یک تئوری دیگر البته این بود که واقعا این هواداران، به تحریک افرادی که ضد انقلاب خوانده می شدند وارد زمین شده و این جنجال را ایجاد کرده اند. در همان زمان، کیهان در یادداشتی، ضمن انتقاد از «پلیس و ماموران امجدیه» خواسته بود که با این «ضدانقلابیون» که وارد زمین شده اند برخورد شود. به گفته نویسنده، نباید به خاطر کم کاری و رفتارهای «چند ابله دیوانه» فوتبال را خاموش کرد. این بازی، در تاریخ دربی های تهران به عنوان اولین بازی نیمه تمام ثبت شد و پیامد آن، کوچ شهرآورد از قلب پایتخت به غرب پایتخت بود، جایی که ورزشگاه آزادی تازه ساز، هنوز به خانه بزرگترین دربی آسیا تبدیل نشده بود. شهرآورد تهران، از سال ۱۳۴۸ تا همین بازی معروف در امجدیه (شهید شیرودی) برگزار می شد و از آن بازی به بعد بود که کم کم بازی های مهم از قلب پایتخت به غرب آن کوچ کردند. امجدیه (شهید شیرودی) تا چند سال بعد میزبان بازی های مهمی بود اما دیگر هرگز روی دربی را ندید و می شود گفت افولش از همین جنجال بی مورد شروع شد.