چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۰۵:۱۳
نظرات: ۰
۰
-
برنامه وزارت نیرو برای افزایش راندمان نیروگاه‌ها کجاست؟

به گفته کارشناسان، راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور ۲۰ درصد است و۸۰ درصد انرژی تحویل شده به این نیروگاه ها به برق تبدیل نمی شود، وزارت نیرو برنامه مشخصی برای سرمایه گذاری درافزایش راندمان نیروگاه ها اعلام نکرده است.

اطلاعات نوشت:کارشناسان می گویند در صورت صرفه‌جویی ۱۰ درصدی مشترکان خانگی برق و گاز از طریق راهکارهایی ساده، امکان عبور از اوج بار انرژی در زمستان امسال وجود دارد.

صنعت برق کشور با فرا رسیدن فصل سرد سال و افزایش بار مصرف گاز در بخش خانگی، در حوزه تولید با چالش‌هایی رو به رو می‌شود که این چالش‌ها در فصل سرد سال جاری به دلیل کاهش ذخایر سوخت مایع نمود بیشتری یافته است؛ شرایطی دشوار که البته در سایه همراهی مشترکان برق و گاز و صرفه‌جویی ۱۰ درصدی در مصرف انرژی امکان عبور موفق و بدون مشکل از آن وجود دارد.

با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد از برق تولیدی در ایران از طریق نیروگاه‌های حرارتی تأمین می‌شود و منبع اصلی سوخت این نیروگاه نیز انرژی گاز است، با شروع فصل سرد و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، تأمین سوخت کافی برای این نیروگاه‌ها با مشکل رو به رو می‌شود.

وزارت نیرو هر ساله و با هدف کاهش آسیب‌های این شرایط ، در فصل گرم سال اقدام به استفاده از انرژی گاز در بخش نیروگاهی و ذخیره‌سازی سوخت مایع کافی می‌کند تا در فصل سرد با استفاده از سوخت جایگزین، کمبود انرژی گاز تحویلی به نیروگاه‌ها را جبران کند.

با این وجود در فصل گرم سال جاری افزایش شدید تقاضای مصرف برق از سویی و از سوی دیگر عدم تحویل گاز کافی به نیروگاه‌ها سبب شده است تا تعادل وجود میان سوخت تحویلی و انرژی برق تولیدی بر هم بخورد.

بررسی‌ها در این خصوص نشان می‌دهد در سال جاری بیش از چهار میلیارد متر مکعب گاز کمتری نسبت به سال قبل به نیروگاه‌ها تحویل شده و به همین میزان از مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها (گازوئیل) برداشت شده است، نتیجه اینکه همزمان با آغاز فصل سرد میزان ذخایر سوخت مایع نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافت.

اگرچه وزارت نیرو تلاش دارد تا با اعمال محدودیت ساعتی روزانه، محدودیت سوخت نیروگاهی سال جاری را جبران کند، اما کارشناسان عقیده دارند در صورت صرفه‌جویی ۱۰ درصدی مشترکان برق و گاز در بخش خانگی امکان عبور موق از اوج بار مصرف انرژی در فصل سرد سال جاری وجود دارد.

با توجه به اینکه بیش از ۸۰ درصد گاز کشور در این فصل در بخش خانگی مصرف می‌شود، از این رو انجام اقداماتی در راستای بهینه‌سازی مصرف انرژی در این بخش و ایجاد فرصت افزایش ظرفیت گاز تحویلی به نیروگاه‌ها می‌تواند نقش مؤثری در عبور موفق از اوج بار فصل سرد سال جاری داشته باشد.

لذا اشاره واطلاع رسانی درباره تعدادی از راهکارهایی که در کاهش مصرف انرژی در بخش خانگی تاثیر بسزایی دارند، ضروری به نظر می رسد.

درزگیری درها و پنجره‌ها

درزهای در و پنجره‌ها از عوامل مهم در اتلاف انرژی گرمایی در خانه و نفوذ هوای سرد به داخل ساختمان هستند. برای درزگیری پنجره‌ها و همچنین درها، وسایلی با جنس‌های مختلف در بازار یافت می‌شود. استفاده از نوارهای درزگیر که راحت و ارزان هستند، برای رفع این مشکل بسیار متداول است. به این منظور می‌توان شیارهای پنجره و در ورودی را با نوار درزگیری پوشاند.

استفاده از پنجره‌های دو جداره

شیشه‌های دو یا سه جداره و پنجره UPVCاز بهترین انتخاب‌ها برای جلوگیری از اتلاف انرژی به شمار ‌می‌روند، چرا که این شیشه‌ها از چند جداره تشکیل شده‌اند که بین آن‌ها فاصله وجود دارد. این فاصله و گازی که معمولاً این فاصله را پر می‌کند، می‌تواند انتقال گرما و سرما را کاهش داده و مانع آن شود، بنابراین هر چقدر جداره‌ی شیشه‌ها بیشتر باشد، راندمان جابه‌جایی گرما و سرما هم کمتر شده و انرژی بیشتر ذخیره می‌شود.

استفاده از پرده‌های ضخیم

پرده‌های ضخیم و تیره‌رنگ نسبت به پرده‌های کرکره‌ای می‌توانند در جلوگیری از هدر رفتن گرمای خانه مؤثر باشند. همچنین استفاده از پرده با جنس پنبه‌ای می‌تواند عایق مناسبی در برابر اتلاف گرما باشد. استفاده از پرده‌های پرچین نیز برای این‌کار مناسب است.

پوشاندن دریچه های کولر

دریچه‌ی کولر یکی از عوامل اتلاف انرژی است. با پوشاندن این دریچه‌ها به وسیله پلاستیک‌های ضخیم یا خرید دریچه‌های مخصوص عایق‌بندی می‌توان از اتلاف انرژی جلوگیری کرد.

تنظیم درجه ترموستات

برای بسیاری از مالکان خانه‌ها، نگه داشتن دمای ترموستات بر روی ۶۸ درجه فارنهایت در زمستان بسیار مناسب و مقرون به صرفه است. در شب و زمانی که خانوارها خواب هستند یا در طول روز که افراد بیرون از خانه هستند دمای ترموستات بهتر است ۶ تا ۱۰ درجه کاهش یابد. کاهش درجه ترموستات به میزان ۵ الی ۱۵ درجه در هشت ساعت می‌تواند منجر به کاهش ۵ الی ۱۵ درصد از انرژی مصرفی بخش خانگی شود.

هواگیری رادیاتور شوفاژ و سرویس پکیج
 

هواگیری رادیاتور شوفاژ و سرویس پکیج از دیگر اقداماتی است که بازدهی سیستم‌های گرمایشی خانگی را افزایش می‌دهد و علاوه بر جلوگیری از سرد شدن قسمت‌های مختلف رادیاتور به توزیع گرمای یکنواخت کمک می‌کند. این کار نه تنها تا ۲۰ درصد در مصرف انرژی مصرفی گاز صرفه‌جویی به همراه دارد، همچنین سبب می‌شود آب بتواند به‌راحتی و بدون مشکل در سیستم جریان داشته باشد و کارایی سیستم حفظ شود.

ایزوگام پشت بام

نصب ایزوگام برای بهینه‌سازی مصرف انرژی بسیار ضروری و مؤثر است. دلیل این امر به دلیل نقش عایق در ساختمان‌ها و سازه‌ها است. یک خانه عایق‌بندی شده هم ایمن‌تر و هم راحت‌تر است و همچنین مصرف انرژی را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. ایزوگام به عنوان یک عایق، هدایت حرارتی و مقاومت را بر عهده دارد و به عنوان تهویه در گرما و سرما عمل می‌کند. لازم به ذکر است که این عملکرد با ضخامت و هدایت عایق ارتباط مستقیم دارد و هر چه مقاومت بیشتر باشد، عایق مؤثرتر است.

همان طور که مشاهده می‌شود، مشترکان بخش خانگی با انجام چند اقدام ساده و آسان علاوه بر اینکه می‌توانند بازدهی وسایل گرمایشی خانه را افزایش داده و نیز هزینه‌های تأمین انرژی خود را کاهش دهند، همچنین می‌توانند به میزان قابل ملاحظه‌ای در مصرف انرژی خانه صرفه‌جویی به عمل آورند؛ اتفاقی که در افزایش سهم گاز تحویلی به نیروگاه‌ها و طبیعتاً افزایش امکان تولید برق در فصل سرد سال نقش مؤثری خواهد داشت.

بااین وجود ، ابهامی که دراین میان وجوددارد، کمک دولت و وزارت نیرو به اجرای برنامه های کاهش مصرف برق است.

علاوه بر اینکه به گفته کارشناسان، راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور ۲۰ درصد است و۸۰ درصد انرژی تحویل شده به این نیروگاه ها به برق تبدیل نمی شود، وزارت نیرو برنامه مشخصی برای سرمایه گذاری درافزایش راندمان نیروگاه ها اعلام نکرده است.

درکناراین، درشرایط اقتصادی حال حاضر نمی توان یک جانبه به مردم تاخت وبدون هیچ تحرک وحمایتی، صرفا از آنان خواست بااجرای اقداماتی که برخی از آنها هزینه بری بالایی دارند، جور کم کاری وسوءمدیریت وزارت نیرو ودیگر دستگاه های مسئول در ناترازی انرژی موجود را بکشند.

از این رو انتظار می رود وزارت نیرو با ساماندهی تیم های اجرایی ؛ دست کم در کلانشهرها، به طور میدانی به مراکز بزرگ مصرف کننده برق مانند ساختمان های بزرگ اعم از دولتی وخصوصی،پاساژها، مجتمع های ساختمانی بزرگ ،بیمارستان ها ومانند آن سرکشی کرده وبارایه تسهیلات ومشوق هایی بر کاهش مصرف برق آنان نظارت کند.

اما اینکه صرفا به توصیه وشعار وحرف خطاب به مردم برای اجرای برنامه های صرفه جویی برق اکتفا شود، اثر چندانی نخواهدداشت.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی