شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۵
نظرات: ۱۷۵
۶
-
فرشاد مومنی: شرم‌آور است که جزء پرفسادترین کشورهای دنیا به حساب می‌آییم

تصور می‌کنند با کاهش ۶ میلیارد دلاری ارز ترجیحی کالاهای اساسی، در بودجه دولت صرفه جویی می‌شود، در حالی که باید گفت اگر مسئولان با مردم رو راست باشند، در سند لایحه بودجه منعکس می‌شود که این میزان که خرج کالاهای اساسی نمی‌شود، پس کجا هزینه خواهد شد!؟

دکتر فرشاد مومنی، استاد اقتصاد ضمن انتقاد نسبت به برخی اصول حاکم بر کلیات بودجه منتشر شده از سوی دولت برای سال ۱۴۰۴، با بیان اینکه بی شمار جهت گیری فاقد توجیه و از نظر ما خطرناک و نگران کننده در این سند وجود دارد و با دو مرحله ای شدن تقدیم اجزای بودجه به مجلس، شاهد تشدید بحران شفافیت هم هستیم، گفت: دولت یک گزارش توجیهی از جهت گیری های بودجه ای اش منتشر کند و منطق این جهت گیری ها را برای ما توضیح دهد. افتخار دهید و متن مکتوب منتشر کنید. سازمان برنامه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی گزارش رسمی منتشر کنند و بگویند منطق جهت گیری هایی که در بودجه اتخاذ شده چیست!؟

شفافیت یکی از مولفه‌های کلیدی نجات فرد و جامعه است
دکتر فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی که در دومین جلسه بررسی «چشم انداز اقتصاد ایران در آینه لایحه بودجه ۱۴۰۴» و در جمع زندانیان سیاسی قبل از انقلاب، سخن می گفت، خاطرنشان کرد: اگر در جامعه گستاخی مواجهه با واقعیتهای موجود نشود، امکان برون رفت از بحرانها فراهم نخواهد شد، اما مناسبات و سازه های ذهنی کژکارکردی در کشور وجود دارد که خلاف این مساله را می پسندد و ترویج می کند. زنده یاد آیت الله شهید دکتر بهشتی، در آثار فاخر خود، جامعه ای را که نسبت به شفافیت حساسیتهای نادرست اعمال می کند را جامعه پیرو سنت امویان معرفی می کند و با استدلاهای منحصر به فردی، با تکیه بر آیات قرآن نشان می دهد که شفافیت یکی از مولفه های کلیدی نجات فرد و جامعه است و اگر هر کسی با هر توجیهی امکان دسترسی عمومی به داده های حیاتی مورد نیاز برای فهم اقتضائات زمانه را به حداقل برساند، از دید ایشان با سنت علوی مرزبندی کامل دارد.

با مطامع مشکوک، ساختار قدرت را به پنهان کاری ترغیب می‌کنند
وی ضمن تاکید بر ضرورت ایجاد شفافیت و غبارزدایی برای جامعه و درنظر گرفتن آن به عنوان خیرعمومی، افزود: بسیاری از افراد، با مطامع مشکوک، ساختار قدرت را به پنهان کاری ترغیب می کنند. طنز تلخ این ماجرا این است که در عصر انفجار اطلاعات این پنهان کاری ها، فقط بازدارنده مشارکت موثر و فعال دلسوزان کشور برای کمک به رفع مشکلات می شود، در غیر این صورت، آن مجموعه ای که عزیزان در تبلیغات رسمی به آن استکبار جهانی می گویند امروز قادر است که به بهره گیری از فناوریهای موجود، برگهای درختان حیاط ساختمانهای ما را هم تحت نظر داشته باشد. حتی سایتهای سازمان های اطلاعاتی کشورهای پیشرفته، داده هایی که درباره ایران منتشر می کنند، گاه از داده های مراجع رسمی ما هم روزآمدتر و کامل تر است.

این اقتصاددان با بیان اینکه عدم انتشار داده ها از ناحیه مسئولان، تنها به معنای نامحرم دانستن مردم ایران است و بازدارنده دسترسی قدرتهای بزرگ به داده های حیاتی نیست، گفت: ما در این زمینه بسیار نیاز داریم که با حکومت گرامی صحبت کنیم و بگوییم که آنها که خدای ناکرده تشویق به پنهان کاری یا دستکاری داده ها و واقعیتها می کنند، احتمال اینکه خیرخواه جامعه باشند، زیاد نیست.

فهرست منابع و مصارف ارزی کشور منتشر شود
مومنی به تاکیدات و تعالیم استاد میرمصطفی عالی نسب اشاره کرد و ادامه داد: یکی از بزرگترین ابداعات و نوآوریهای نهادی که به گمان من، بزرگترین عنصر نجات دهنده دولت آقای مهندس موسوی بود این بود که هر سال در سند لایحه بودجه تقدیمی دولت به جزئیات، فهرست منابع و مصارف ارزی کشور هم تراز با داده های ریالی منتشر می شد. در زمان جنگ عذر و توجیه برای پنهان کاری در این زمینه ده ها برابر بیشتر از شرایط عادی بود، اما استاد فقید با این استدلال که خارجی ها زیر و روی ما را می دانند و اگر ما پنهان کاری کنیم، در واقع این پنهان کاری از مردممان حساسیت زدایی و مشارکت زدایی می کند و اجازه و امکان برخورد فعال و مسئولانه را از مردممان می گیرد. بسیار باعث تاسف است که ما در این رابطه، یک روند قهقرایی را تجربه کنیم و بگوییم چنین داده هایی از دوران پس از جنگ دیگر انتشار عمومی پیدا نکرده است.

وقتی از مردم داده‌ها را پنهان می‌کنیم، خارجی ها بیشتر سود می‌برند
وی یادآورشد: حدود ۳۶ سال از دوره جنگ گذشته و شاهد هستیم وقتی از مردم داده ها را پنهان می کنیم، خارجی ها بیشتر سود می برند و ملت و حکومت و کشورمان ضرر می کنند. باید حکومت ما از خود رشد و بلوغ نشان دهد و این پنهان کاری در زمینه دسترسی به آمار و اطلاعات کلیدی را مذموم بداند و نه راهگشا. نامحرمان از جزئیات این داده ها مطلعند و اگر ما اینجا امساک کنیم، تنها مردم خودمان را نامحرم دانسته ایم. عموم متفکران اقتصاد سیاسی، این درس بزرگ را مطرح کرده اند که حکومت نمی تواند بیشتر از دو تکیه گاه داشته باشد، یا مردمش و یا اجانب. وقتی راه بر اینکه حکوکمت به مردمش اتکا کند، با هر توجیهی مسدود شود، به معنای بازکردن راه برای سلطه خارجی ها است. ما اوایل انقلاب، این موارد را جزء مسلمات می دانستیم، اما به نظر می رسد عده ای اکنون به گونه دیگری فکر می کنند.

با دو مرحله‌ای شدن تقدیم اجزای بودجه به مجلس، شاهد تشدید بحران شفافیت هستیم
این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه یکی از حیاتی ترین مسائل جدید مبتلا به در واکاوی بودجه این است که در کادر دو مرحله ای شدن تقدیم اجزای بودجه به مجلس، شاهد تشدید بحران شفافیت هستیم، اضافه کرد: در این وضعیت، به صورت دقیق نمی توانیم آثار سطح خرد، کلان و آثار سطح توسعه بودجه را مورد تحلیل قرار دهیم. ما حتی در توصیف واقعیت هم با مشکل مواجه می شویم، چه رسد به تحلیل آن و صرفا با یک توصیف های شفاف و واقعی و تحلیلهای عالمانه است که می شود تجویزهای راهگشا به دست داد.

مومنی با ابراز امیدواری نسبت به تجدیدنظر نمایندگان مجلس در آیین نامه داخلی، گفت: قرار بود با دو مرحله ای شدن، کنترلها بر سوء رفتارها بیشتر شود، اما متاسفانه در این دو ساله اخیر، ما عملا با روندهای معکوس روبرو هستیم.

منابع ارزی بیشتر و کارنامه غیرقابل دفاع تر در برنامه ششم توسعه
رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد با بیان اینکه روند مستندات مورد نیاز برای ارزیابی کارشناسی بودجه، دچار همان عارضه و انحطاطی می شود که برنامه های میان مدت ما شده اند، توضیح داد: شرم آور است که در آخرین برنامه پنج ساله اجرا شده، گزارشهای ارزیابی عملکرد می گویند منابع ارزی و ریالی تخصیص یافته در طی سالهای برنامه ششم، بسیار بیشتر از آن چیزی است که در سند قانون پیش بینی شده بود، اما وقتی که نوبت به ارزیابی کارنامه می رسد، می گوید تنها ۹ درصد اهداف تحقق پیدا کرده است. بسیار شرم آور، تاسف بار و نگران کننده است. این مساله نشان می دهد وقتی کیفیت داده ها، و سطح شفافیت آنها در حد نصاب نباشد، هر آنچه که جامعه را به سمت پنهان کاری ببرد، هم زاد آن پنهان کاری، گسترش و تعمیق فساد است.

شرم آور است که با وجود مردمانی نجیب، از پرفسادترین کشورهای دنیا هستیم
وی تاکید کرد: شرم آور است که بر اساس داده های رسمی و بین المللی، در دوره احمدی نژاد، که قله درآمدهای نفتی کشور بود به دلیل این بحران شفافیت و شدت گیری بی سابقه پنهان کاری در بعضی از سالها، بر اساس گزارش شفافیت بین المللی، فقط هشت کشور بودند که از ایران فاسدتر شناخته می شدند. وقتی عزیزان به سمت پنهان کاری می روند، جامعه مان قربانی می شود. چقدر شرم آور است که با اینکه یکی از پاکدامن ترین و باشرافت ترین و نجیب ترین مردم دنیا اینجا زندگی می کنند، تصویری که آن پنهان کاری ها از ما در دنیا ارائه می دهد این است که جزء پرفسادترین کشورهای دنیا به حساب می آییم.

در هر سطحی که آزادی‌های قانونی محدود می‌شود، بزرگترین قربانی، دین خدا است
مومنی خاطرنشان کرد: در دوره حسن روحانی که ماجرای FATF مطرح شده بود، به گفته های سترگی از زنده یاد شهیدان مطهری و بهشتی استناد کردم و مضمون گفته های آنها این بود که هر گاه حقوق و آزادهای مصرح مردم از آنها دریغ می شود، معمولا تحت عنوان نگرانی از ارزشها این کار را می کنند. اما آن دو بزرگوار و در سطوح دیگری، زنده یاد، آقا موسی صدر با شواهد تاریخی پرشمار نشان دادند که در هر سطحی که آزادی های قانونی محدود می شود، به تعبیر شهید مطهری، بزرگترین قربانی دین خدا است. بنابراین اگر به نام ارزشها آزادی های مشروع مردم سلب و دسترسی های برحقشان دچار محدودیت شد، گرچه به نام دین خدا انجام می شود، اما به بزرگترین قربانی آن دین خداست است. کما اینکه در کتاب بانکداری، ربا و مسائل مالی در اسلام، که یکی از افتخارات تمدن اسلامی و نوشته شهید دکتر بهشتی است، و همچنین در کتاب بایدها و نبایدها از دیدگاه قرآن که درباره امر به معروف و نهی از منکر صحبت می کند، ایشان ظاهرسازی و فریبکاری را تحت عنوان حیله شرعی، ضدقرآنی و ضداسلامی معرفی می کند.

وی ادامه داد: آیت الله شهید، دکتر بهشتی می فرمایند اگر در این زمینه به طور مشخص داده های نابرابریهای ناموجه منتشر نشود و از ریشه یابی این پدیده شوم و منحط جلوگیری شود، اگر سرتاپای این جامعه را قرآن بگیرید، به تعبیر ایشان، از لجن بودن آن چیزی تغییر نمی کند. اینها بزرگان دین ما بودند و حرفهایی که در ساحت علم و به نام توسعه و اقتصاد می شنوید، در واقع بیان روزآمد همین حرفها است.

اگر با مردمتان روراست نباشید، از نفوذی‌ها چوب می‌خورید!
در هیچ زمینه سیاستی در بودجه، مواجهه شفاف مشاهده نمی‌کنیم
اکنون هم حاضرم درباره سلامت مالی و پاکدامنی آقای رئیس جمهور قسم بخورم، اما...

این اقتصاددان ابراز عقیده کرد: اگر با مردمتان روراست نباشید، از نفوذی ها چوب می خورید! نظام تصمیم گیریهای اساسی ایران، بسیار به این بلوغ نیاز دارد و ما باید آگاهی ها را در این زمینه بسیار افزایش دهیم. در این چارچوب، یکی از ایرادات بزرگ لایحه بودجه ۱۴۰۴، این است که تقریبا در هیچ زمینه سیاستی، مواجهه شفاف و روراست مشاهده نمی کنیم. این بسیار بد است و مساله بدتر می شود وقتی که ببینیم بخش بزرگی از افرادی که این دولت و مجلس را تشکیل می دهند از نظر شخصی افراد بد و فاسدی نیستند. به همین دلیل است که در ادبیات توسعه گفته می شود حکومت باید این فهم را به دست بیاورد که نهادها از افراد مهم ترند. همین اکنون هم حاضرم درباره سلامت مالی، پاکدامنی اخلاقی آقای رئیس جمهور قسم بخورم، اما می گویم فقط آنچه که در زمینه قیمت بنزین جریان پیدا کرده را مرور کنید! ببینید چقدر شرم آور است و چقدر کشور ضرر می کند! ببینید حد بحث ها و گفت وگوهای ما به کجاها نازل شده است!؟

یک بام و دو هوای دولت در باره وضعیت قیمت بنزین
مومنی ادامه داد: آقای رئیس جمهور، بارها اظهارکرده بودند قیمت فعلی بنزین را مناسب نمی دانند. ما هم متناسبا بارها برای ایشان توضیح دادیم که این برداشت شما، غیرکارشناسی است و اگر در این زمینه خطا صورت گیرد، تنها خطایی نیست که شما را به هدف نمی رساند، بلکه خطایی است که هزینه های بزرگ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و حتی امنیت ملی به همراه دارد. بعد از اینکه طیفی از کارشناسان خطا بودن اظهارات رئیس جمهور درباره قیمت بنزین را مطرح کردند، ایشان دیگر بسیار کم در این زمینه صحبت کردند. دو، سه هفته پیش رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، رسما اعلام کرد من با آقای رئیس جمهور صحبت کردم، نه در دولت و نه در مجلس، اراده ای برای افزایش قیمت بنزین نیست. این را آن آقا اعلام کرد، نه آقای رئیس جمهور، نه دفتر ایشان و نه سخنگوی دولت هیچ کدام این حرفهای آن نماینده مجلس را رد نکردند. آدم فکر می کند که پس قضیه همان است که گفته شد، یعنی آنها به این بلوغ فکری رسیدند که ایده دستکاری قیمت بنزین غلط بوده و از آن منصرف شدند، بعد یک باره چند روز پیش، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در مصاحبه ای اعلام کرد در جدول مربوط به عایدات دولت از محل فروش بنزین، اعدادی آمده است که به این معنا است که حداقل می خواهید ۴۰ درصد قیمت بنزین را افزایش دهید!

با این شیوه تنظیم رابطه با مردم، خیری پدید نخواهد آمد
وی اضافه کرد: نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، می گوید علاوه بر این ارقام آمده در قسمت لایحه برنامه تقدیمی، وزیر نفت در جلسه با حضور نمایندگان، گفته ما از افزایش قیمت بنزین منصرف نشدیم و دنبال راهی برای افزایش قیمتها می گردیم که آن نگرانی ها و تهدیدها را نداشته باشد. از قول آقای رئیس جمهور، چند گونه حرف زده می شود و بعد وزیرش این گونه می گوید و بعد نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه می گوید واقعیت این است که دولت به دنبال راهی برای افزایش قیمت بنزین است. با این شیوه تنظیم رابطه میان دولت و مردم، خیری برای دولت و مردم پدید نخواهد آمد.

همه ما باید تمرین کنیم که با هم روراست باشیم
مومنی تاکید کرد: همه ما باید تمرین کنیم که با هم روراست باشیم. اگر این گونه نباشد، همه ما ضرر خواهیم کرد. این امری مسلم است. مسئولیت حکومت در این زمینه، به مراتب از شهروندان سنگین تر است، به این دلیل که در کشور ما حکومت عرضه کننده داده های رسمی به صورت انحصاری است. شهروندان نه توان و نه اجازه ای دارند که خودشان داده ای تولید کنند. بنابراین حکوکت باید با مردمش روراست باشد. در شرایط جنگی که توجیه برای پنهان کاری، ده ها برابر بیشتر از شرایط جنگ است، حکومت ایران، دولت مهندس موسوی و مجلسی که در آن ایام بود، علنا می گفتند ما چقدر درآمد نفتی داریم و هر میزان آن صرف چه چیزی می شود. اکنون همه چیز در ابهام است، اگر این ابهام ها برطرف نشود، همه ما ضرر خواهیم کرد.

با چه تحلیلی ارز تخصیصی واردات کالاهای اساسی با قیمت ترجیحی، ۶ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد!؟
این استاد اقتصاد با بیان اینکه در سند لایحه بودجه، گفته شده ارز تخصیصی برای واردات کالاهای اساسی با قیمت ترجیحی، حدود ۶ میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است، با انتقاد از ارائه پاورپوینتی برخی داده ها از سوی برخی مراکز انتشار داده های رسمی، از جمله مرکز پژوهشهای مجلس، گفت: مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی آورده است ماجرای فقرزایی سیاستهای اقتصادی چندساله اخیر، محرز است و جز یکی دو مورد استثنایی، تقریبا همه مولفه هایی که نشان دهنده گسترش و تعمیق فقر است، افزایش پیدا کرده است. در چنین شرایطی اگر آن داده ای که رسما اعلام شده و در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس و مرکز پژوهشهای اتاق ایران آورده شده، ما یک گزارش نداریم که دولت با چه تحلیلی این کار را کرده است. با این شیوه، می توان دو ضربه به فقرا را در سال ۱۴۰۴ پیش بینی کرد؛ یک ضربه این است که مقدار واردات کالاهای اساسی کاهش یافته، دومی این است که عزیزان می خواهند قیمتش را افزایش دهند! روشن نیست که با چه تحلیلی این کارها را می کنند!

هیچ تمهیدی برای افزایش انگیزه سرمایه گذاری تولیدی اندیشیده نشده
سال ۱۴۰۴، وضعیت اشتغال با کیفیت در ایران بهبود پیدا نخواهد کرد

رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد افزود: یعنی فکر می کنند اگر مقدار کالاهای اساسی را کاهش و پایه قیمتی آن را افزایش دهند، انتظار دارند این گونه وضعیت فقرا بهتر می شود!؟ هیچ گزارشی هم وجود ندارد که از این ایده دفاع کند. در کنار آنها، هیچ تمهیدی اندیشیده نشده که انگیزه برای سرمایه گذاری تولیدی در سال آینده افزایش پیدا کند، بنابراین با این اعداد و ارقامی که تاکنون منتشر شده، معنای این وضعیت این است که در سال ۱۴۰۴، وضعیت اشتغال با کیفیت در ایران بهبود پیدا نخواهد کرد.

اگر سیاست تورم زا اتخاذ کردید، قطعا اشتغال‌زدا هم خواهد بود
به گزارش جماران، مومنی گفت: چندین سال است که ما در ایران با پدیده رکود تورمی مواجه هستیم. یعنی اگر سیاست تورم زا اتخاذ کردید، قطعا این سیاست اشتغال زدا هم خواهد بود. یعنی در حالی که مثلا سطح قیمتها را برای فقرا بالا می بریم، بخشی از نان آوران خانوارهای فقیر، دیگر از توان نان آوری هم دور می شوند! ببینید چه خبر می شود!؟ در ادبیات موضوع به آن سیاستهای فلاکت زا می گویند. یعنی هر سیاستی که به طور هم زمان تورم و بیکاری را بالا ببرد، فلاکت ایجاد می کند. بنابراین اگر دولت محترم، داده ها را شفاف منتشر کند و دقیقا توضیح دهد می خواهد چه سیاستهایی را جلو ببرد، آن زمان می توان کمکش کرد.

گزارش مقامات آمریکایی می‌گوید نباید با هزینه نظامی ایران را دچار بحران کنیم، بلکه باید به فروپاشی از درون دل ببندیم
رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد، با یادآوری اینکه در اسنادی که آمریکا درباره منطق تحریمهای ظالمانه منتشر کرده، شفاف آمده که می خواهند به قصد براندازی این سیاستها را پیش ببرند، تصریح کرد: جزئیات گزارشهای آنها نشان می دهد تحلیل آنها این است که نباید با هزینه کرد نظامی ایران را دچار بحران کنیم، بلکه باید به فروپاشی از درون دل ببندیم. فرمول بندی که برای این فروپاشی از درون ارائه کردند، این است که حکومت ایران را در کانالی بیندازیم که سیاستهای تورم زا و اشتغال زدا را به سیاستهای تولید محور و رونق بخشنده به اقتصاد ترجیح دهد. آیا جای این نیست که تاملی کنیم و بدانیم که کسانی ولو با حسن نیت، پوست خربزه زیر پای دولت و مجلس می اندازند و با ترغیب آنها به سمت سیاستهای تورم زا و اشتغال زدا، بستری برای تحقق اهداف تحریم کنندگان آمریکایی فراهم می کنند.

مومنی با تاکید بر اینکه نمی خواهد برچسبی به فردی زده شود و باید این اشتباهات را از سر غفلت و بی اطلاعی دانست، افزود: اکنون به آنها اطلاع می دهیم که هر سیاست تورم زا که به لزوم اشتغال زدا هم خواهد بود، پاس گل به اهداف آمریکایی ها در راستای تحریمهای ظالمانه آنها است. با کمال تاسف، در این زمینه، تعداد جهت گیری هایی که به صورت آشکار و پنهان در راستای آن منافع است و در سند لایحه بودجه آمده، بسیار زیاد است.

تصور می‌کنند با کاهش ۶ میلیارد دلاری ارز ترجیحی کالاهای اساسی، در بودجه دولت صرفه جویی می‌شود
وی گفت: تصور می کنند با کاهش ۶ میلیارد دلاری ارز ترجیحی کالاهای اساسی، در بودجه دولت صرفه جویی می شود، در حالی که باید گفت اگر مسئولان با مردم رو راست باشند، در سند لایحه بودجه منعکس می شود که این میزان که خرج کالاهای اساسی نمی شود، پس کجا هزینه خواهد شد!؟ این هم ملاکی برای ارزیابی و داوری برنامه ها است. تنها عدد شفافی که در این زمینه گفته شده این است که می خواهیم ۲میلیارد دلار صرف واردات خودروهای لوکس کنیم. واقعا خیلی بهره خواهیم برد، از اینکه آن کسانی که این موضوع را در دولت تصویب کرده اند، چگونه فکر می کنند که اگر واردات کالاهای اساسی کاهش یابد، قیمتش هم افزایش یابد، منابع ارزی آزاد شده، صرف واردات خودروی لوکس شود، چه خیری می خواهد برای کشور به همراه داشته باشد. شاید ما واقعا نمی دانیم. عزیزان ما را توجیه کنند. نکته بعد این است که تکلیف آن ۴ میلیارد بقیه اش چه شده است!؟

در چنین شرایطی، واردات خودروی لوکس و آیفون اولویتتان شده است!؟
این استاد اقتصاد ادامه داد: یک باره موجی برای تسهیل واردات آیفون راه می افتد! تامین ارز برای کالاهای اساسی در مملکتی که تامین مواد غذایی کلیدی و دارویی آن دچار بحران است و بخش بزرگی از زیرساختهای حیاتی اش مستهلک شده و نیاز به جایگزین دارد را از فهرست اولویتها خارج کرده اید و در چنین شرایطی، واردات خودروی لوکس و آیفون اولویتتان شده است! بعد تا مردم می گویند این چه طرز اداره کشور است، می گویند ساکت باشید ما در حال جنگ اقتصادی هستیم! این قاعده رفتار حکومت در جنگ اقتصادی است!؟ تقاضا می کنیم این حکمتها را برای ما توضیح دهید. کاش حداقل کمی صبر می کردید تا از اخبار مربوط به انفجار پیجرها کمی می گذاشت و ما این مساله یادمان می رفت! شما در این شرایط به دنبال تسهیل واردات اقلامی هستید که مستقیما از آمریکا وارد می شود!؟ بعد این را تسهیل می کنید و از سوی دیگر می گویید آمریکا تا ابد دشمن ما است و ما کوتاه نمی آییم! این چه طرز اداره اقتصاد ملی است!؟ این چه طرز مبارزه با استکبار است!؟ این وضعیت به نفع کشور نیست و رابطه مردم را با حکومتشان بهبود نمی بخشد.

علائمی وجود دارد که گویا پاس گلهایی به رباخواران داده می‌شود
بیشترین افزایشهای درآمد دولت، به «سایر درآمدها» و «خالص حقوق ورودی گمرکی» مربوط می شود
وی با بیان اینکه باید بررسی کرد که اگر سیاستی تصور حکومت از مردم و رابطه مردم را با حکومت، بدتر می کند چه کسی نفع می برد و چه کسی ضرر می کند، اظهار داشت: علائمی وجود دارد که گویا حکومت گرامی، پاس گلهایی را به رباخواران گرامی می دهد. وقتی به بخش درآمدهای دولت نگاه می کنیم، می بینیم بیشترین افزایشهای درآمد دولت، بر اساس آنچه که در این سند منتشر شده به جزء سایر درآمدها و جزء خالص حقوق ورودی گمرکی مربوط می شود. مهمترین عامل برای اینکه درآمد دولت از این محلها افزایش پیدا کند، پیش بینی افزایش های چشمگیر در نرخ ارز تخصیصی به آنها است. وقتی سیاستهای ناظر بر افزایش قیمتهای کلیدی اعمال می کنید، خواه قیمت ارز یا بنزین باشد و یا اقلام دیگر، معنای دیگرش این است که تقاضا برای ریال را افزایش می دهد. یعنی برای هر لیتر بنزین، ریال بیشتری باید داده شود، وجه دیگر ماجرا این است که ما مشاهده می کنیم که یک شتاب غیرمتعارفی در زمینه انتشار اوراق بهادار به شکل های مختلف صورت می گیرد، ما اسم آن را از میدان به درکردن بخش خصوصی مولد می گذاریم. معنای دیگرش این است که تقاضا برای ریال را افزایش می دهد. یعنی برای هر لیتر بنزین، ریال بیشتری باید صرف شود.

مومنی توضیح داد: در این شرایط، دولت با اقتداری که دارد، کل نقدینگی ها را در یک سطوحی جمع می کند و در نتیجه تولیدکنندگان ایران در سال آینده با این سیاستها با فشار شدیدتری برای تامین ریالهای مورد نیاز برای تامین سرمایه در گردششان مواجه خواهند بود. من نام آن را پاس گل دادن به رباخوارها گذاشته ام. این وضعیت، صرف نظر از وجوه شرعی آن و آنچه خداوند در قرآن آورده، ده ها ماجرا دارد. از نظر فنی، دسترسی تولیدکنندگان را به سرمایه در گردش مورد نیازشان کاهش می دهید، یعنی یا باید تولیدکننده سطح تولیدش را پایین بیاورد، یا اینکه از رباخوارها تامین مالی کند. اسم شیک و جذاب بازار غیررسمی پول را هم برای آن گذاشته اند. شما تولیدکنندگان را به سمت نزول خوارها پرتاب می کنید. در نتیجه درست در شرایطی که مردم در اسارت تورم قرار دارند، در اسارت رکود هم قرار بگیرند.

ریل اداره اقتصاد کشور تغییر نکرد
این اقتصاددان با بیان اینکه شما برای اینکه تعداد افراد بیشتری از یک خانواده بر سر شغلی شرافتمندانه بروند تدبیر بایسته ای نیندیشیده اید، گفت: این مسائل نشان می دهد، ریل اداره اقتصاد کشور تغییر نکرده است، در حالی که بارها و بارها متفکران دلسوز گفته اند این ریلی که از ۱۳۶۸ تاکنون با آن جلو آمده ایم، کشور را با این حجم از بحران روبرو کرده است. به جای اینکه ما برای واردکنندگان کالاهای غیرضرور و مصرفی و رباخوارها بازار گرمی کنیم، این ریل باید تغییر کند و برای ایجاد انگیزشهای سرمایه گذاری تولیدی بازارگرمی کنیم.

سند بودجه برنامه ای برای مبارزه با فقر فراگیر ندارد
با این ریل نمی توانیم امیدوار باشیم که از گره های اساسی و بحرانهای کلیدی کشور کاسته شود
وی با بیان اینکه در سند بودجه درباره اینکه می خواهند درخصوص این فقر گسترده و فراگیر چه کنند، تا این لحظه ردی از سیاستی نمی بینیم، یادآورشد: درباره فساد گسترده ای که کمر دولت را می شکند و بخش مهمی از ذخایر ارزی و ریالی دولت از کانال مصارف اصولی اش خارجی می شود و در کانالهای فاسد می افتد، هیچ حرفی زده نشده و هیچ برنامه و تمهیدی هم ارائه نشده است. ماجرا از این هم فراتر می رود، بحث بر سر این است که در حالی که بنیه تولیدی ما با سقوط های بزرگ در به ویژه دو دهه گذشته روبرو بوده است، ما هیچ تمهیدی برای فراهم شدن تسهیلی برای انگیزه های تولیدی مشاهده نمی کنیم. بنابراین می گوییم با این ریل نمی توانیم امیدوار باشیم که از گره های اساسی و بحرانهای کلیدی کشور کاسته شود.

مومنی به تاکیدات قران بر ضرورت کاستن از نابرابریهای ناموجه و ایجاد عدالت اجتماعی اشاره کرد و افزود: در شرایط نابرابر، اقتصاد ایران به چند شکل دچار بحرانهای پرشمار می شود. در عبارتی ساده می توان گفت شرایط کنونی اقتصاد سیاسی ایران به گونه ای است که آنهایی که مایل به مصرف تولیدات داخلی هستند، قادر نیستند و آنهایی که قادر هستند، مایل نیستند. یعنی وقتی جامعه را دوقطبی کرده اید، آنها که بسیار ثروتمند هستند، حاضر به مصرف کالاهای ایرانی نیستند. این گونه می شود که در چند ساله اخیر در حالی که تولیدکنندگان ایران، تنها ۴۰درصد از ظرفیتهای تولیدی شان را استفاده می کنند و ۶۰ درصد دیگر بلااستفاده است، از همین تولید ۴۰درصدی بخش بزرگی به فروش نمی رود. وقتی سیاست تورم زا اتخاذ می کنید و قیمت محصولات تولیدی را بالا می برید، به معنای محروم کردن بخش بزرگی از جمعیت در زمینه دسترسی به کالاهای مورد نیازشان است و چون تولیدکننده ناچار می شود بخشی از تولیدش را کاهش دهد، به معنای از بین رفتن بخشی از فرصتهای اشتغال کشور هم می شود.

 ۸۲.۵ درصد نقدینگی در اختیار ۲.۵ درصد از سپرده گذاران است
رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد تاکید کرد: از سوی دیگر، گفته می شود که عریان ترین و وحشتناک ترین جلوه نابرابری را در توزیع نقدینگی می توانید ببینید. عزیزان در مقام تعارف می گویند «نقدینگی در اختیار مردم»! اما ما اگر این «مردم» را تعریف نکنیم، ممکن است دچار خطای دید شویم. ۸۲.۵ درصد نقدینگی در اختیار ۲.۵ درصد از سپرده گذاران است و نشان دهنده این است که شکنندگی آورترین و بحران ساز ترین جلوه نابرابری در توزیع نقدینگی وجود دارد. از دریچه اقتصاد سیاسی، معنای این توزیع نابرابر نقدینگی به معنای «ارزطلب» شدن بخش بزرگی از این نقدینگی ها است. یعنی آن افراد با آن نقدینگی شان به دولت فشار می آورد تا ناچارش کند که واردات خودروی لوکس از مواد غذایی و دارو مهم تر است و شما می بینید که در سند لایحه بودجه هم به این زور به صراحت تن داده شده است.

وزارت اقتصاد درباره منطق سیاست‌های بودجه ۱۴۰۴ متن مکتوب منتشر کند
به گزارش جماران، وی توضیح داد: این «ارز طلب» بودن، یعنی آنها که می توانند بخش بزرگی از کالاهایی که در داخل کشور قابل تولید است، بخرند را نمی خرند و نوع خارجی آن را می خواهند. آن کشوری که منابع استراتژیک ارزی اش به جای اینکه صرف حیاتی ترین کالاهای مورد نیازش شود، صرف وارد کردن کالاهای لوکس و تجملی می شود، قطعا روی خوش نخواهد دید. آیا فهم این مسائل دشوار است!؟ چرا به این مسلمات توجه نمی شود!؟ رمز گشایی از این چرایی بسیار مهم است. ما باید از دولت مطالبه کنیم که یک گزارش توجیهی از جهت گیری های بودجه ای اش منتشر کند و منطق این جهت گیری ها را برای ما توضیح دهد. افتخار دهید و متن مکتوب منتشر کنید. سازمان برنامه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی گزارش رسمی منتشر کنند و بگویند منطق جهت گیری هایی که در بودجه اتخاذ شده چیست!؟

مخالف خوانی نمی‌کنیم، نگران آبروی شما هستیم
مومنی افزود: در شرایطی که منابع اندک ارزی ما حکم مهم ترین ذخیره استراتژیک را دارد با این وضعیت التهاب در روابط بین المللی، چرا ارز را صرف چنین مسائلی می کنید!؟ تاسف بار است که وقتی این مسائل را تذکر می دهیم، می گویند مخالف خوانی می کنید! این چه مخالف خوانی ای است!؟ ما نگران آبرو و حیثیت شما هستیم.

این اقتصاددان با بیان اینکه محاسبات نشان می دهد به ازای هر یک میلیارد دلار واردات کالاهای ساخته شده قابل تولید در کشور، بین ۲۵ تا ۱۰۰هزار فرصت شغلی در کشور از بین می رود، اظهارداشت: اگر این کارها که انجام می شود، قابل دفاع است گزارش منتشر و از آن دفاع کنید و اگر هم قابل دفاع نیست، متوقفش کنید. این گونه نیست که اگر کسی این ابهامات یا انتقادات را داشت، شما را تضعیف می کند و یا پیشنهادی ندارد.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با یادآوری اینکه هنوز داده های لازم درباره جزئیات جهت گیری های تخصیصی بودجه منتشر نشده اما در همین حد، به جای اینکه روحیه ما را تقویت کند، تضعیف می کند، ابراز عقیده کرد: بی شمار جهت گیری فاقد توجیه و از نظر ما خطرناک و نگران کننده در این سند وجود دارد.

مومنی ضمن تاکید بر اینکه ذخیره دانایی کشور، بسیار فراتر از مشکلات کنونی در کشور است، خاطرنشان کرد: دولت به انتشار ریز بدهی هایش الزام قانونی دارد. اکنون چندین تمهید به هم زننده مناسبات موجود در سند بودجه وجود دارد و می گویند می خواهیم بدهی های دولت را سامان دهیم. شما اصلا نمی گویید چقدر بدهی دارید و جزئیاتش چیست تا کارشناسان بتوانند کمک کنند تا اگر خطایی صورت می گیرد، کاهش پیدا کند.

وی گفت: هر بار که دولت تمایل به افزایش نرخ ارز و قیمت حاملهای انرژی را عملیاتی کرده، این کار به نام کاهش بدهی های دولت انجام می شود، اما بدون استثنا در کل ۳۵ سال گذشته، ما متناسب با آن جهش ها، با جهشهای بدهی های دولت هم روبرو هستیم. عزیزان اوایل دوره بعد از جنگ، به نظرشان رسید برای پنهان کردن فاجعه سازی این اقدام در افزایش بدهی های دولت، آمدند کل بدهی های دولت را که تا پایان جنگ یک پارچه ارائه می شد را دو قسمت کردند و اسم آنها را بدهی های از ناحیه بودجه عمومی و بدهی های از ناحیه شرکتهای دولتی گذاشتند. ببینید اگر کسی دلسوز واقعی باشد، به جای تخطئه حرفهای کارشناسی مشفقانه، خطا را برطرف می کند.

عمق و گستردگی فساد در شرکت‌های دولتی چگونه خود را نشان می‌دهد!؟
این اقتصاددان ادامه داد: در هشت ساله ریاست جمهوری زنده یاد هاشمی رفسنجانی که فکر می کردند شوک نرخ ارز ایجاد و ایران را گلستان می کنند، بدهی دولت از کانال بودجه عمومی کشور ۸ برابر و بدهی دولت از کانال شرکتهای دولتی، در عرض ۸ سال ۲۳ برابر شد. در اقتصاد سیاسی حکمت اینکه جهش بزرگتر در بودجه شرکتها اتفاق افتاده این است که این همه فساد که در بودجه عمومی ظاهر می شود در شرایطی است که ما ۲۲ نهاد ناظر داریم که نحوه هزینه کرد بودجه عمومی را کنترل می کنند، اما در بودجه شرکتهای دولتی، تعداد این نهادهای ناظر تقریبا به یک، سوم کاهش پیدا می کند. بنابراین این گونه می شود که شرکتهای دولتی، حیاط خلوت برخی خاصه خرجی های غیرعادی شده است و در نتیجه آن، با این خاصه خرجی ها شرکتهای دولتی بدهکار و گرفتار می شود و بعد می گویند این شرکتها باید خصوصی سازی شود. خصوصی سازی، اسم رمز اختصاصی سازی و فروش دارایی های بین نسلی کشور به افرادی خاص است. شرکت را به افلاس می اندازند و بعد به ثمن بخس می فروشند.

مومنی ضمن تشریح اقدامات ضد اقتصادی که علیه شرکتهای دولتی انجام شده از جمله ابداع بندی با عنوان «پرداخت مالیات علی الحساب» و اینکه تمام آنها با تورم نیروی مازاد روبرو هستند، تصریح کرد: اگر از دریچه علم وارد شویم، دقیقا می توان نشان داد که چه خطاهایی صورت گرفته و چه کارهایی باید انجام شود و چه روندهایی باید متوقف گردند.

رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد در پایان گفت: برخی می گویند کارشناس اقتصادی خارجی بیاوریم، اگر تصمیمتان بر این است بیاورید، اما به شرطی که به شرافتمندانه به توصیه های آنها گوش دهید، در غیر این صورت عمل لغوی بر سایز اعمال لغو اضافه و هزینه هایی نیز بیهوده صرف می شود. هنوز فرصت برای اصلاح رویه و متوقف کردن روندهای نادرست بحران ساز وجود دارد. باید در این تغییر ریل منافع تولیدکنندگان ملی و مردم ایران مرجح به منافع رباخواران و دلالان و واردات چی ها باشد. این گونه کشور نجات پیدا خواهد کرد.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 104
  • نظرات در صف انتشار: 32
  • نظرات غیرقابل انتشار: 39
  • داود IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    دیدگاه واقعی و دلسوزانه وآگاهانه می باشد بی توجهی به نظر اندیشمندان و اقتصاد و امر ار معاش مردم ، نشان از هدایت کشور توسط غیر خودیها می باشد.
  • غلامرضا IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    کدام دولت و کدام مجلس رو راست بوده یا بامردم مشورت کرده بگویید ؟اگر در پاکدستی دولت شکی ندارید پس باید بدانید مسائلی پنهان وجود دارد که به دولت هم ربطی ندارد و ناگفتنی است .اما در مورد بنزین چه چیزی قیمت ثابتی داشته که بنزین داشته باشد ؟باید بنزین هم سالانه تحت تاثیر تورم افزایش قیمت را می داشت تا اکنون به معضل تبدیل نشود .
  • غلامرضا IR ۱۳:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    حضرتعالی و امثالکم اگر واقعا بر گفته خود صادق هستید پیش بروید و در خواست کنید تا سکان اقتصادی را به گفته خود رییس جمهور که اختیارات هم می دهد در دست گیرید و درست کنید .عمل کنید .
  • حسنعلی IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    جناب آقای مومنی تواین مملکت احدی بفکر مردم بدبخت و فقرزده نیست این مملکت برخلاف اسم اسلامی یه مملکت کاملا سرمایه داری و ظلم به طبقه ی تهی دست است
  • دانش IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    زمانی که مردم می بینند ثروت ملت ایران به بهانه صدور انقلاب وحمایت از لبنان ویمن وفلسطین وغزه چپاول می شود اختلاس کنندگان وبیت المال خورندگان می گویند ما تخوریم اختلاس نکینم میدن به فلسطینی و لبنان..فساد از دولتمردان شروع شده وکسانی که در راس قدرت ثروت ملت را به جیب هوادران خود می ریزد وهمه را چاپلوس وپایین برآورده نفوذهای روسيه تمام ثروت ملت را هم خودشون می خوانند هم در راه حفظ منافع روسيه وچین ۸
    • علی IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
      کاملا با نظرت موافقم، حرف حق جواب نداره، خودشونم میدونن همه دزدن
  • صفا IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    چرا از علم و دانایی و ظرفیتهای شخصیت های مانند جناب مومنی که در کشور کم هم نیست استفاده نمی شود
  • ناشناس IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    و خدا رو شکر تمام این دزدها و اختلاس گر ها و فاسدان از افراد انقلابی و معتقد بودند اگه نبودند چی میشد
    • جلیل PL ۰۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
      تو معلومه یا خیلی نادانی ، یا کاسه لیس شیخ بنفش .
  • علی IR ۱۷:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    تازه مسلمان هم هستیم مدعی پرچمداری اسلام هم هستیم
    • مهدی IR ۲۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
      بیشتر فساد بیشتر خیانت زن به شوهر بیشترین سرقت بیشترین خودکشی تو همه اینا اول هستیم مملکت اسلامی بیشترین فساد زنهای متاهل
    • ناشناس IR ۰۸:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
      بله مسلمان هستیم ولی ادعای اسلام داریم نه اینکه به آن عمل کنیم . که اگر به آن عمل می کردیم از شبکه های ماهواره ای و رادیو ی فارسی زبان و ... گوش و چشم به زبان شیطان نمی دادیم . تا قبح منکرات برایمان بریزد . وقتی به دستورات اسلام کامل عمل نمی کنیم چه ربطی به دین اسلام دارد ما مسلمانی مان ناقص است.
  • بهنام IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    اقای مومنی مشکل اصلی کشور عدم صداقت وشفافیت است بهمین دلیل کارها وگره ها بیستر وکور تر میشود،حتی اگر شخصی از اسمان نازل شود هم ،قایل درست شدن نیست چون بعصیا سهوی یا عامدانه نمیخان وضع کمی اصلاح بشه بسود مردم
  • نظریه پرداز IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    حرف حق جواب ندارد به گفته این استاد محترم و گرامی تا مادامیکه حاکمیت با جامعه و مردم رو راست نباشد و پنهان کاری را در کار خودش مقدم بدارد بجز فساد زایی و لجن کاری در سطح جامعه کاری را به نفع مردم انجام نمی‌دهد و تا به اینجای کار هم متاسفانه تمام دولتهای سر کار آمده چنین سیاست کثیفی را در پیش گرفتند و جامعه را به این چنین روزی گرفتار کردند.
  • بازنشسته IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    واقعا، جای تاسف است . انقلابی که با خون هزاران شهید ، بدست آمده . به علت آقازاده پروری و اختصاص منابع بیت المال به چند کشور عربی که آنها هم عاشق دلارهای ایران هستند. اما از این طرف مردم با گرانی و تورم دست پنجه نام می کنند و هرسال به خاطر همین عربها، مردم مخصوط بازنشسته ها فقیرتر می شود . و معلوم نیست صدها سال بعد چگونه از این انقلاب یاد کنند .
  • یزدی IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    اقامومنی اکردروغ میگم لعنت خدا برمن کارهای من به مدت ۲۰سال درفقرزدایی وفرهنگی وعمرانی زیرنظر یکی ازمراجع درگرمای ۵۰ درجه قلعه گنج وزهکلوت کردم باسند وشاهدمردم منطقه روح وروان وجسمم نحیف شده اگر۲درصدمبالغ واریزی ها به حسابم کج می رفتم الان یک سرمایه داربودم ازمرجع مذگور راضیم دروسع خودش درحق من کوتاهی نکرده الان افتاده شدم حقوق من ۱۰روز راکفایت نمی کند فکر فرار ازخونه به سرم زده وفکرهای که اگر...
  • یاسین IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    این که تعجب نداره ؟کشورهای اسلامی همشون همینه البته اسلام خوبه نه این اسلام ما...
  • ناشناس IR ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    اقای مومنی عزیز مسولان ما مثل کبک سرشان را کردہ اند زیر برف فکر میکنند مردم نمیفھمند
  • بازنشسته IR ۱۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    دکتر جان ما خدا را شکر قدرت اول متطقه هستیم بقیه را بی خیال.اندکی اختلاس.اندکی تورم خیلی مهم نیست.شتردیدی ندیدی.
  • بازنشسته IR ۱۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    دکتر جان ما خدا را شکر قدرت اول متطقه هستیم بقیه را بی خیال.اندکی اختلاس.اندکی تورم خیلی مهم نیست.شتردیدی ندیدی.
  • محمد IR ۱۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    ببخشید ما مردم دزدی می کنیم.چون تمام اموال و رانتها دستماست
  • الله کرم IR ۱۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    الله اکبر
  • محمدی IR ۲۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    احسنت،فساد در نظام اسلامی بسیار شرم آور است حتی اگر کم هم باشد.
  • علی FI ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    جناب استاد، به نظر شما شیوه های عملکرد عمدی و آگاهانه نیست؟ خود را بی نتیجه خسته نکنید، در این چند دهه حاکمیت به کدام انتقاد و به کدام دلسوزی گوش داده است؟
  • علی IR ۲۱:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    جناب دکتر پزشکیان ما رای اعتراضی و قهری بخاطر همین مسائل و حکمرانی غلط طی سالهای اخیر رای نمی دادیم اما شما آمدید با سوابق درخشان انسانی اما در همین چند ماه و لایحه بودجه و صحبت ها نشان میدهد شما دارید خلف وعده میکنید ۵۱ درصد مردم دیگر هیچ اعتماد و قبولی از حکمرانی ندارند و مشکلات اقتصادی و معیشتی و اجتماعی باعث فقر و سفره خالی بیش از ۶۵ درصد مردم شده باید از نظرات دکتر مومنی و راغفر استفاده کنید
    • محمد IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
      عزیزم چندسالته؟چجوری تا حالا نفهمیدی تو کشور ما رییس جمهوری فقط یه چیز اجراییه و خیلی جاها قدرت نداره و دست های پشت پرده کشورو اداره میکنن
  • وحید IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    تازمانی که منابع درآمد ارزی حاصل از فروش نفت از بودجه کشور جداست. ونحوه فروش وخرج کرد آن شفاف نیست . فساد گسترده تر وبیشتر ودر سطح کلان ارتقاء می یابد.
  • مهدی IR ۲۱:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    همین دولتی که خودش را به کوچه علی چپ زده از پس تامین اجتماعی بر نمی یاد که بازنشستگان تامین اجتماعی دارن له میشن
  • رمضان IR ۲۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    با سلام و عرض و ادب خدمت استاد جناب مومنی لطفا و خواهشمندم به عنوان یه بازنشسته تامین اجتماعی با حداقل حقوق با سی سال سابقه (ده میلیون) به آقای پزشکیان بفرمایید بابا ما در عهد بوق که زندگی نمی کنیم که هرچی دلتان خواست به خورد ملت بدهید و به شعور مردم شریف این کشور توهین نکنید مردم همه میدانند که فساد و دزدی و رانت بازی عامل همه بدبختی های ما است جناب استادکشوری که از هر نظر قبل از انقلاب جزو چندتا
  • شاهین IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    اینو باید از کل جبهه اصلاحات و اصولگرایان وابسته به جبهه اصلاحات پیگیری کنید.
    • اکبر صیام پور IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
      یک امار کلی از رانت درکشور بدهید تا بهتر بتوانیم پیگیری کنیم بیشترین اختلاس در طول تاریخ مربوط به چه کسانی بوده بعد از شناخت کلی اقدام میشود
  • ایرانی IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    جناب اختیار دارین! کشور ما و فساد! ما مثلاً بهترین کشور اسلامی هستیم و می خوایم اسلاممون رو به کشورهای دیگه صادر کنیم!
  • غریبه IR ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    اصلا عجیب نیست .. یه نگاه به پایداری ها و افکار پوسیده و رانتی آنها بنداز
  • سعید IR ۲۲:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    واکنش مردم سازمانهای نهادینه هستند نابرابری ها تنقاض ها فراگیر جامعه شده فقدان امکان دسترسی مردم به مطالبات جامعه حقوق بشری باعث فقر مردم وفساد شده.تقسیم بودجه به سازمانهای دولتی فراگرفته به اندازه خدمات و اجرائیات به مردم جامعه صورت نگرفته دولتی ها به نفع خود اجرا کرده وتاثیر بودجه ناکام مردم بوده وغیر اقدام به مردم به سالهای دیگر یا منفی اثر داشته وغیره....واقعا دولت بامردم روراست نیست زده دنده
  • امید IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    اگه مشکلی داری برو جایی که فساد نیست.
    • علی IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
      خودتم دزدی پس
  • محمد IR ۲۳:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    پول حرام ودزدی واختلاس به دهنشون مزه کرده حاظربه تغییر سیاست هاشون نیستند بیچاره مردم
  • اکبر IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۹
    از سال ۸۸ که مناظره نامزدهای ریاست جمهوری از شبکه رسمی کشور پخش شد ،دیگه قبح خیلی از کارها شکسته شد،وهمه به این فکر میکنند از دیگری عقب نمونند،برای مال اندوزی و ثروتمند شدن به هر روشی ،وخیلی ها هدف اصلی ( خدمت به خلق) را فراموش کردندوتشنه قدرت شدند متاسفانه
  • محمد IR ۰۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    جزافتخارتتون شما کجا موفق بودین درآن مورد صحبت کنید فقط فساد وتباهی ارمغان شماست
  • عبدالکريم منافی IR ۰۱:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    به راستی مسئولان مربوطه در حوزه های اقتصادی تا کی می خواهند به اقدامات خیانت آمیز و ضد مردمی و ملی خود ادامه داده و موجب ازدیاد فقر و فلاکت جامعه گردند؟پس نقش نهاد های نظارتی و امنیتی و غیره در اینخصوص چیست؟چرا بایستی ملت تاوان خیانت های عده ای نفوذی و پیاده نظام دشمنان را به پردازند؟
  • هبه IR ۰۱:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    هزاران درودبرشمااستاد! انشاالله همیشه موفق وتندرست باشید! فکرمیکنیداین حرفهاروکسی می فهمه؟ ایران اگه دلسوز داشت این حالوروز کشورومردم نبوددولتمردان ماهم بیرحمندهم نادان!
  • سالار IR ۰۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    به خدا زیر بار این گرانی ها خورد شدیم.هرکسی هم که روی کار آمد فقط خوب حرف زد و وعده داد بسه سخنرانی زه عمل کار برآید زسخنرانی نه
  • محمد مردانی IR ۰۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    مردم ایران هیچ زندگی ندارند سگان در کشورهای عربی از ما در رفاه ترند مرگ بر این زندگی 672
  • ناصر قاسم پور IR ۰۷:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    کشوری که توانسته بود از دست خوانین وثروتمندان مستکبرین در بیاید دوباره با انقلاب به دست همان ها گرفتار شد ومملکت در دست یک عده از خدا بی‌خبر افتاده
  • حمید IR ۰۷:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    این فساد ها بخاطر وجود افاغنه در ایران است تا زمانی که یک نفر از افاغنه در ایران وجود داشته باشد فساد هم وجود خواهد داشت باید تمام افاغنه چه با مدرک چه بی مدرک اخراج و طرد شوند
  • ز IR ۰۸:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    اگر طبق قرآن پیش می‌رفتیم که الان دست تمام دزدها قطع شده بود و فساد خیلی کمتر بود،هروقت به نفعشونه با قرآن هستن،هروقت به ضررشون هست،دیگه با قرآن کاری ندارن،،چون همگی فاسدن،پس نمیتونن طبق قانون قرآنی عمل کنن و دست فساد رو قطع کنن،،،شما هم الکی هی نگو طبق قرآن....کدوم دولت و مجلس اسلامی،،،همه به فکر جیب خود هستن،،فساد از همه طرف می‌باره
  • ک.م IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    دروغ و ریا آفت ایمان مومن است.این کشور را دروغ و ریا فراگرفته است. شخصی نزد محمد(ص) رفت و گفت میخواهم از امروز ایمان بیاورم یا رسول لله چه کنم؟ ایشان فرمودند دروغ نگو. فرد رفت.تا آمد فعل گناه کند، دید بناچار باید دروغ بگوید پس از آن فعل گناه دست کشید.هر گناهی بخواهیم انجام دهیم اول دروغ و ریاست
  • منیژه IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    و شرم اورتر از همه این است که با وجود اینهمه کارهای چرکین اجتماعی واداری وبه جای اینکه سعی بر برطرف کردن ابنهمه ایرا د باشیم چسبیدیم به نیم متر روسری که فساد جامعه را برطرف کنیم خنده دار نیست؟ دزد را ول کردیم داریم دنبال قفل شکسته در می گردیم
  • محمد IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    فرمایشات آقای دکتر مومنی کاملا درست است ولی فکر میکنید چه مقامی در کشور وقت میگذارد و این متن طولانی را مطالعه می‌کند . به جرأت به شما عرض می‌کنم هیچ مقامی ، از رئیس جمهور و حتی یک مدیر اداره چند نفر پرسنل . دکتر راغفر هم شبیه همین فرمایشات را دارند ولی مشتری نهایی این فرمایشات کاملا کارشناسانه که باید مدیران کشور باشند ، قطعا نیستند . ارزش مدیریت ها ما مطابق ارزش پول ملی است و البته ارزش پاسپورت و
  • ناشناس IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    بدجور بوی قرمه سبزی میاد :-))
  • ناشناس IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    بدجور بوی قرمه سبزی میاد :-))
  • رضایی IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    واقعا شرم نمی‌کنند برعکلکردناکارامدشان .بی کفایت خودشان هم افتخارمیکنند وخودشان راپاکدست میدانند
  • بهلول IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    کاکوبه‌نظرمن بخاطرایکه یخچال نداریم.اگرم داریم برق نداریم چیامون‌فسادمیکنه ها😀😁
  • ناشناس IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    👌
  • خسته از گرانی و اختلاس IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    عزیزم خواهی نشوی رسوا سوار جمعیت شو .نمی دونم متجوجه میشود یا نه .سفره بزرگی ولا شده همه بخورن .یک عده هم که یا خوابن .یا خودشنو زدن به خواب .یک عده هم صد سال دیگه بیدار میشن .کاش نظر نمی دادم .با تشکر از اطلاعات جون .
  • ناشناس IR ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    سرجمهوری اسلامی به سلامت
  • رضا IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    شرم آور نیست دکتر . ساختار اشکال دارد و فساد می‌طلبد و مجریان و قانونگزاران هم از خدا خواسته .سیستم قضا هم که همراهی می‌کند و دست فاسدان را باز میگذارد
  • شهاب IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    نرود میخ آهنین در سنگ
  • مجید IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    ما نه صدا و سیمای میلی نه حوزه علمیه دولتی،نه هزار نهاد تبلیغ دین،ومراکز وابسته به حکومت میخواهیم بودجه چند هزار میلیاردی را صرف رفع فقر وفساد کنید مردم زیر بار فشار زندگی له شده اند ای مراجع فردای قیامت باید جواب سکوت وطرفداری از دولت را بدهند
  • ملت IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    چه نظری باید داد شما بگید ؟؟؟
  • نظرم این هست باتوجه به اینکه ازخانواده ایثارگران ه IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    نظرم این هست باتوجه به اینکه ازخانواده ایثارگران هستم واقعااحساس میکنیم براحتی دارد خون شهدای مان براحتی ازکسانی که دم ازدین واسلام کیزنند پایمال میشود ومردم راحتی باماهم بدبین کردند مقصرکیه
  • ایرانی IR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    حرف های تکراری فایده ای ندارد اینقدر مافیای اختلاس غارتگران فرصت طلبان مفتخوران کلفت شده اند هیچ کسی قدرت خشکاندن ریشه این مفسدان را ندارد.
  • روح الله IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    تگوید بد ما حکومت اسلامی امام زمان هستیم
  • ناشناس IR ۱۵:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    .....حکومت نمی تواند بیشتر از دو تکیه گاه داشته باشد، یا مردمش و یا اجانب..... تاریخ سیاسی ایران در 100 سال اخیر رو باید از این زاویه بررسی کرد. البته هزینه ها خواهد داشت....
  • داود IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    دکتر دمت گرم ما که سواد این طور چیزا رو نداریم شما بگو اینا چقدر ...
  • غریبه IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    میگن .. اگر میخواهید کشوری را ویران کنید افراد پخمه و وطن فروش رانتی را قدرت دهید تا بر نخبه های وطن پرست حاکم شوند و آن کشور از هم خواهد پاشید
  • رضا IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    این بابا مثل منافقین زمان حضرت علی علیه السلام است که حضرت فرمودند ،، سخن حقی را مستمسکی قرار میدهند و از آن اراده باطل میکنند ،،
    • محسن IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
      شما نکن
  • احسان میر کریمی IR ۱۶:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    سلام.بهترین راه حل ؛ پرداخت حق معیشت مکفی ماهیانه عمومی است.حدود۶۰ کشور این قانون رو اجرا می کنند و بیش از ۱۰ برابر برداشت نهایی دارند.با تشکر
    • ایرانی IR ۱۷:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
      علت اصلی اینه که همه مسولین با هم رفیق و اکثرا فامیل و هم دوره و هم کلاسی و آقازادهدگی و خیلی‌ها هم بدون تخصص و سن بالا و خسته لذا باید تو میدان و با چشم و انگشت امور را نظارت کرد نه با حرف و سخنرانی
  • علی IR ۱۶:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    این خود اقتصاد دان پندار حتی در سایت های جهانی که رتبه فساد کشورها را اعلام می‌کند نگاه نکرده است و بخاطر عقده ایران ستیزی اش ادعای بالاترین فساد در ایران را دارد.
    • محسن IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
      شما ببخشید، حالا که طوری نشده اگه مثل دفعات قبل زودتر برخورد می شد، کاملتر از افشای فساد ممانعت می شد. کاریه که شده ولی داداش شما از بروز فساد رگ غیرتت باد میکنه یا از افشای فساد. بازم ببخشید منظوری نداشتم.
  • ملت خسته IR ۱۸:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    جالبه همه افشاگر شدن ،دکتر پالیزدار ،دکتر مومنی ،تا حالا چه میکردید
  • ایرانی IR ۱۹:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    اصلا شرم آور نیست 45 سال دولتمردان ایران دارن دزدی میکنند
  • جانباز IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    لعنت و نفرین خدا بر حاکمان دزد و اختلاس گر
  • پدرام IR ۱۹:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    فسادفسادفسادجالب‌این‌است‌‌رئیس‌جمهور‌فرمودن‌تا‌میخواهیم‌‌یک‌قدم‌برای‌مردم‌برداریم‌‌درمجلس‌رانت‌خوارها‌جنگ‌دعوا‌راه‌میاندازن‌که‌فلان‌کار‌بشه‌‌فلان‌میشه
  • مهدی IR ۲۰:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    دلیل اصلی‌فسادخودشماها مسئولین هستین
  • مهدی IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    یه نشت دزد دور هم جمع شدند
  • کورش احمدی IR ۲۱:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    مردم نان ندارند دولت رفع فیلترینگ و آیفون و ماشین لوکس را در اولویت دارد . دکتر پزشکیان ۱۸۰ درجه برعکس وعده ها دارد حرکت می‌کند
  • امیر IR ۲۱:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    ۳۰سال دولتهای افسادطلب فتنه گر ،مردم راازدین وانقلاب مایوس ومتنفرکردند خدانسلشان رانابودکنه ،ترویج بی حجابی وفاحشه گری جلب رای کردن حالا با جذب مجرمان اخراجی دانشگاه ،جلب رای میکنند.
  • علی IR ۲۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    استاد محترم این حرفهای شما کاملا حق وبجاست وبنفع جامعه ومردم است ولی یک اشکال جزئی داردوان اینست که آنوقت مسئولان عزیزازکجا وچطوراختلاس بفرمایند
  • ناشناس IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    با سلام از جنابعالی که انقدر به مسائل مسلط هستن و سواد بالایی دارن خواهش میکنیم به داد این ملت برسن و اجازه ندن بیش از این با آبروی ایران و ایرانی بازی شود کما اینکه در این رسوایی این مردم مظلوم هستن که بیشترین آسیب رو میبینن
  • ایرانی IR ۲۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    فساد از کسانی که مدعی مسلمانی هستند، در کشوری که اسلام دین ماست، وای بر شما چطور جواب خواهید داد، ظلم به مردم، به زنان و مردان و کودکان
  • ایرانی IR ۲۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    فساد از کسانی که مدعی مسلمانی هستند، در کشوری که اسلام دین ماست، وای بر شما چطور جواب خواهید داد، ظلم به مردم، به زنان و مردان و کودکان
  • ایرانی IR ۲۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    فساد از کسانی که مدعی مسلمانی هستند، در کشوری که اسلام دین ماست، وای بر شما چطور جواب خواهید داد، ظلم به مردم، به زنان و مردان و کودکان
  • Ali IR ۲۲:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    فساد تواین کشور شرم نیست جزئی از فرهنگ شده
  • H. K IR ۲۲:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    زاویه در اقتصاد با هرگونه توجیه از اهداف دور ماندن است شتاب در اثبات خطاهای پنهان را ریشه دار و هزینه ها را افزایش و مطلوبیت را کاهش و مهمتر آنکه تخصص ها را تماشاچی می کند یعنی ترک میدان برای اثبات واقعیت هایی که به موقع درک نشده اند با این حال شور و مشورت گروه ها بصورت ( همه حاضر.) : بر مشکلات فائق خواهیم آمد.
  • رستمی IR ۲۳:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    آخه کشورمون اسلامیه وتمامی دولتمردانمون مسلمون
  • حسن IR ۲۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    فساد ، آن هم در مملکت امام زمان ، اشتباه می کنید ، باور نفرمایید ، این ها همه کار شیطان بزرگ ، امریکاست .
  • ملی IR ۰۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    من فکر کنم این دلار به مسافر ویا عیر مسافر غلطه ویا سکه فروشی درست نیست مملکتو میزنه زمین تنب کوچک وتنب بزرگ وابو موسیا را تفریحی تجازی کنید بهتر از کیش بشه
  • بهروز IR ۰۲:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    جناب آقای مومنی فساد زشتترین اعنال و آزاردهنده ترین آنهاست اما آیا آماری دارید که ما جزو پرفسادترین کشورهای دنیا هستیم آیا خبر تازه ای دارید ونمی فرمایید در زدن پهباد به اکراین تظرها تا ترکمنچای هم رفته بود که هیچ ربطی نداشت . اگر می خواهید معروف شوید در دنیا اتفاقات زیادی افتادچرا می خواهید با تکرار مکررات توحه بخرید.نکند دلار...
  • م ط IR ۰۲:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    یعنی فساد در ایران از تایلند از انگلیس از کشورهای غربی و آمریکا بیشترست
  • معصومه IR ۰۴:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    فکر کردین رییس جمهور آمریکا خیلی اختیار داره ن عزیزم اینها همه تبلیق کذب است انوجا هم اتاق فکر دارن و هر چی به نفع مملکتشون باشه اونو اجرا میکنن
  • اکبر صیام پور IR ۰۸:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    همه چیز باید یک قیمتی باشد بقیه زمینه ساز رانت است یک دهم جنسهای یارانه ای دست ۹۰ میلیون جمعیت را نمیگیرد وفقط ده درصدی سود یارانه های همه چیز را میبرند
  • خوب بخت IR ۰۸:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    شرم آور است که شما خود تحقیری ها نون ایران را می‌خورید و با امکانات این مملکت رشد میکنید بعد کشور خودتان را به بدترین اتهامات متهم میکنید
  • احسان IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    انقلاب کردیم که تبعیض وبیرعدالتی ورلنت ورشوه ودزدی واختلاس زندگی سرمایه داری برافتد نگو گروه دیگری جای قبلی را گرفته حتی به کوه ودشت ورودخانه هم رحم نمی کنند
  • احسان IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    انقلاب کردیم که تبعیض وبیرعدالتی ورلنت ورشوه ودزدی واختلاس زندگی سرمایه داری برافتد نگو گروه دیگری جای قبلی را گرفته حتی به کوه ودشت ورودخانه هم رحم نمی کنند
  • احسان IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    انقلاب کردیم که تبعیض وبیرعدالتی ورلنت ورشوه ودزدی واختلاس زندگی سرمایه داری برافتد نگو گروه دیگری جای قبلی را گرفته حتی به کوه ودشت ورودخانه هم رحم نمی کنند
  • احسان IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    انقلاب کردیم که تبعیض وبیرعدالتی ورلنت ورشوه ودزدی واختلاس زندگی سرمایه داری برافتد نگو گروه دیگری جای قبلی را گرفته حتی به کوه ودشت ورودخانه هم رحم نمی کنند
  • ایرانی IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    وقتی ریش و تسبیح و از حفظ بودن نماز و چند قلم اطلاعات مذهبی و غیره معیار گزینش سازمان‌ها باشد ماموران موساد هم از فیلترها براحتی عبور می کنند.
  • ایرانی IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    این مقاله و نظرهای مردم را برای آقای پزشکیان و هیئت دولت و مجلس ارسال فرمایید.
  • یارمحمد IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    دستاورد‌‌ نظام
  • خاله IR ۱۶:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    دلیلش کاملا مشخصه
  • احمد علی مظفری مکی ابادی IR ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    آقای خاوری ملیارها دلار برد ولی ایران عرضه برگشت این آدم را ندارد چون با مردم روراست نیست واگر باز می‌گشت دست چه کسانی که رو نمی شد

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی