شفقنا نوشت: بریتانیا میخواهد فروش تنباکو را برای نسل «بدون دود» ممنوع کند. اما آیا این روش در کنترل و کاهش مصرف دخانیات موفق خواهد شد؟ این خبرگزاری در ادامه نوشت: هدف اصلی ممنوعیت استعمال دخانیات در بریتانیا حذف تدریجی فروش تنباکو است که یکی از دلایل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در بریتانیا به شمار میآید.
بریتانیا میخواهد تدابیر سختی را برای جلوگیری از استعمال دخانیات اعمال کند- که یکی از بزرگترین علل مرگ و میر ناشی از سرطان در این کشور به شمار میآید.
پارلمان بریتانیا چند روز پیش یک طرح «تاریخی» تصویب کرد که وظیفه ایجاد یک نسل «بدون دود» را به منظور کاهش تعداد افرادی که در اثر بیماریهای ناشی از سیگار کشیدن جان خود را از دست میدهند، بر دوش دولت میگذارد.
در این جلسه نمایندگان با ۳۸۳ رای لایحه ممنوعیت فروش دخانیات و ویپ را برای دومین بار تصویب کرده و توانستند بر مخالفت شدید بخشی از حزب محافظهکار حاکم که مخالف دخالت دولت در زندگی شخصی مردم است، غلبه کنند. این قانون برای اجرایی شدن تنها نیاز به تایید مجلس اعیان دارد.
دبورا آرنوت، مدیر اجرایی گروه «علیه دخانیات» به الجزیره میگوید: «پارلمان روندی را آغاز کرده که میتواند در نهایت سیگار را به زیرسیگاری تاریخ روانه کند».
او اضافه میکند «مردمی که اکثراً از این قانون حمایت میکنند، انتظار دارند که در تصویب این لایحه تسریع شود».
درباره ممنوعیت سیگار کشیدن در بریتانیا
هدف این لایحه این است که به جای جرمانگاری این عادت، این موضوع را تضمین کند که افرادی که امسال کمتر از ۱۵ سال دارند، هرگز نتوانند به طور قانونی دخانیات بخرند.
در حال حاضر فروش سیگار به افراد زیر ۱۸ سال غیرقانونی و ممنوع است. با این حال دولت در نظر دارد فروش سیگار را به افرادی که پس از ۱ ژانویه ۲۰۰۹ متولد شدهاند ممنوع کند؛ و هر سال این محدودیت سنی قانونی را- تا زمانی که فرد ۱۸ ساله شود-افزایش دهد.
سیستم جدید تا سال ۲۰۲۷ اجرا خواهد شد- که همان سالی است که ۱۵ سالههای فعلی ۱۸ ساله خواهند شد.
طبق این قانون مغازههایی در انگلیس و ولز که در حال فروش سیگار و ویپ به افراد زیر سن قانونی دستگیر شوند، با جریمه ۱۰۰ پوندی (۱۲۵ دلاری) مواجه خواهند شد. دادگاهها میتوانند در واکنش به این کار جریمههای ۲۵۰۰ پوندی (۳۱۱۸ دلار) اعمال کنند.
به گفته کریس ویتی افسر ارشد پزشکی انگلستان؛ «انتظار میرود با این کار با گذشت زمان سیگار تقریباً به طور کامل از بین برود».
نظرسنجیها میگویند حدود دو سوم از مردم بریتانیا از ممنوعیت مرحلهای استعمال دخانیات حمایت خواهند کرد.
نمایندگان آزادیخواه پارلمان از جمله نخستوزیر سابق لیز تراس، ولی این اقدام را حمله به آزادیهای شخصی نامیدهاند.
با این حال گذر زمان نشان خواهد داد که آیا چنین قوانینی برای جلوگیری از رواج دخانیات در نسل جدید کفایت میکند یا نه.
آیا کشورهای دیگر ممنوعیتهای مشابهی را علیه سیگار وضع کردهاند؟
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت؛ تنباکو سالانه باعث مرگ بیش از هشت میلیون نفر میشود که از این میان حدود ۱.۳ میلیون نفر غیرسیگاریهایی هستند که در معرض دود دست دوم قرار دارند.
گمان میرود که ممنوعیت پیشنهادی پارلمان بریتانیا از طرح مشابهی در نیوزلند الهام گرفته باشد که در زمان نخستوزیر سابق جاسیندا آردرن ارائه شده بود. این کشور پنج میلیون نفری با جلوگیری از درگیر شدن یک نسل با دخانیات امیدوار بود که از حدود ۵۰۰۰ مرگ قابل پیشگیری در سال جلوگیری کند.
پرتغال هم در ماه مه قانونی را برای محدود کردن فروش تنباکو و گسترش ممنوعیت سیگار کشیدن به مناطق بیرونی ساختمانها- از جمله تراسهای سرپوشیده- ارائه کرد. این کشور امیدوار است تا سال ۲۰۴۰ نسلی بدون دخانیات ایجاد کند. بر اساس برآوردهای دولت پرتغال؛ در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۳۵۰۰ مرگ به دلیل مصرف دخانیات در این کشور ۱۰ میلیون نفری روی داده است.
سال گذشته، مکزیک هم یکی از سختگیرانهترین قوانین استعمال دخانیات را در جهان به اجرا درآورد و مصرف سیگار و ویپ را در تمام مکانهای عمومی از جمله هتلها، سواحل و پارکها کاملا ممنوع کرد. طبق تخمین سازمان بهداشت پان آمریکن؛ سیگار باعث بیش از ۱۰ درصد مرگ و میرها در کشور ۱۲۸ میلیون نفری مکزیک میشود- که این رقم به حدود ۶۳۰۰۰ نفر در سال میرسد.