سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۱
نظرات: ۰
۰
-
بالاخره داستان ترور جان‌اف‌کندی چه بود؟ +جزئیاتی خواندنی از روز حادثه

با گذشت ۶۱ سال از قتل سی و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا و دسترسی به دو هزار و نهصد صفحه از پرونده سه هزار و صد صفحه ای این ماجرا هنوز علت دقیق این قتل مشخص نشده است.

به گزارش «اطلاعات آنلاین»، ۶۱ سال  پیش، سی و پنجمین رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا بر اثر اصابت سه گلوله کشته شد. با گذشت این مدت هنوز اطلاعات دقیقی از اینکه چه فرد، یا افرادی پشت پرده قتل او بودند، به طور دقیق مشخص نشده است.

۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ برابر با دوم آذرماه ۱۳۴۲ جان اف کندی سی و پنجمین رییس جمهوری آمریکا که برای سخنرانی به تگزاس رفته بود توسط سه گلوله کشته می‌شود. به دنبال قتل او جوانی ۲۴ ساله به نام «هاروی اسوالد» دستگیر می‌شود. هاروی تا زمانی که به دست جک روبی به قتل رسید، همواره درباره قتل کندی اظهار بی‌ اطلاعی می‌کرد. جک لئون روبی، یک یهودی آمریکایی بود که یک باشگاه شبانه داشت و پس از دادگاهی به علت سرطان ریه جان خود را از دست داد.  چند ساعت پس از مرگ کندی او را در بیمارستان «بتسدا» واقع در مریلند کالبد شکافی کردند و مغز او را برای نگهداری در آرشیو ملی آمریکا از سر او خارج کردند. اما تنها سه سال بعد یعنی در سال ۱۹۶۶ مغز او مفقود شد. برخی دزدیدن شدن مغز او را کار برادر کوچک او می دانند و می گویند برادر او مغز را دزدید تا مشکلات روانی کندی مشخص نشود.

پس از ۵۵ سال از قتل این رییس جمهور جمهوی‌خواه آمریکا، آرشیو ملی ایالات متحده با موافق دونالد ترامپ، رییس جمهوری وقت اجازه دسترسی آزاد به دو هزار و نهصد صفحه از سه هزار و صد، صفحه از پرونده مربوط به این قتل را صادر کرد. اما هنوز هم مشخص نشده چه فردی مغر جان اف کندی را سه سال پس از کالبد شکافی دزدید.

روزنامه اطلاعات در تاریخ دوم آذرماه ۱۳۴۲ به نقل از خبرگزاری فرانسه در باره مرگ او چنین نوشت: خبرگزاری فرانسه روز جمعه یک تیرانداز محض با تفنگ دورزن پرزیدنت کندی سی و ششمین رئیس جمهور آمریکا را به قتل رساند. سه گلوله به جانب کندی شلیک شد و خون از صورت او جاری شد. همسرش ناگلین کندی او را در میان دست‌هایش گرفت و در حالی که می‌گریست میگفت: آه، نه، در عرض نیم ساعت بعد جان کندی در بیمارستان درگذشت و لیندن جانسون رئییس جمهور آمریکا شد. سو قصد در ساعت ۱۸:۳۰ دقیقه به وقت گرینویچ( ۱۰ به وقت تهران) انجام شد و رئیس جمهوری در ساعت ۱۹ گرینویچ ( ۱۰:۳۰ دقیقه به وقت تهران) درگذشت.

در عرض همان نیم ساعت پلیس مردی ۲۴ ساله را دستگیر کرد. پلیس ابتدا از او درباره اینکه از مرگ کندی اطلاع دارد یا نه بازجوئی کرد. او مردی به نام هاروی اسوالد است. او یک آمریکائی است که چهار سال پیش تقاضای تابعیت شوروی را کرده بود و دارای یک همسر روسی است و رئیس کمیته ای است که اعضای آن عقیده دارند باید با کوبا خوب رفتار کرد.

انکار می کرد

بعد از دو ساعت بازجوئی بازهم اسوالد هرگونه ارتباط خود را با تیراندازی به جانب کندی انکار کرد. تیراندازی هنگامی صورت گرفت که کندی یک خیابان شهر دالاس را که مرکز بازرگانی و داد و ستد است، ترک می‌گفت.

قرار بود کندی از این خیابان بگذرد و در مجمعی که در انتهای آن است سخنرانی کند. افرادی که در آن نزدیکی بودند صدای سه گلوله را شنیدند، دو تا از گلوله ها به کندی خورد، یکی دستش را شکافت و از پشت سرش خارج شد. سومین گلوله جان کونالی فرماندار تگزاس را از پهلو خارج کرد. اما گفته می شود حال او وخیم نیست.

داخل بیمارستان

اتومبیل کندی ابتدا آهسته کرد و بعد به سرعت به طرف بیمارستان پارک لند راه افتاد. کسانی که در اطراف کندی بودند برای حفاظت از او خود را به میان ماجر انداختند. در نزدیک در ورودی بیمارستان خبرنگار آسوشتیدپرس کندی را دید که در عقب ماشین بی حرکت رو به زمین دراز کشیده است. لباس او هنوز تمیز به نظر می رسید. اما کف ماشین را خون پوشانده بود. افراد پلیس مخفی ژاکلین کندی را از اتومبیل دور کردند و کندی و فرماندار تگزاس را به داخل بیمارستان بردند.

توطئه قتل

به نظر می‌رسد که در پشت سر این جنایت نقشه‌ای در جریان بوده است. در ساختمان یک کتاب فروشی که روبروی زیرزمینی است، که اتومبیل کندی از آن می‌گذشت. پلیس یک تفنگ قدیمی کالیبر ۳۰ که روی لوله آن دوربین نصب شده بود، با پوکه های قشنگ و تکه هائی جوجه سرخ کرده به دست آوردند.

تفنگ تا حدودی در زیر کتاب ها در طبقه دوم کتاب فروشی پنهان شده و گلوله ها از زاویه ای در حدود ۴۵ درجه به سوی گندی رها شده بودند. تیراندازی در ساعت ۱۰ به وقت تهران شروع شد و کندی در ساعت ۱۰:۳۰ به وقت تهران در بیمارستان جان سپرد.

کندی چهل و شش ساله و جوانترین رئییس جمهوری منتخب آمریکا بود. یک عکاس خبرنگار می گوید به محض شنیدن صدای گلوله به اطراف نگاه کرده و دیده است که لوله تفنگ که از پنجره طبقه دوم ساختمان بیرون آمده بودند داخل کشیده شد ولی مرد تیرانداز را ندید.

صفیر گلوله

ژاکلین کندی که به اتفاق همسرش در ایالت تگزاس سفر می‌کرد، اندکی جلوتر از شوهر نشسته بود که گلوله ای صفیر زنان از پشت سرش گذشت و به گردن کندی خورد. او سر خون آلود همسرش را در دست‌هایش گرفت و راننده کندی اتومبیل را به سرعت به جانب بیمارستان راند.

وقتی کندی را به داخل اطاق سوانح بیمارستان آوردند، ژاکلین نیز وارد اطاق شده بود و قسمتی از لباسش غرق در خون بود. ژاکلین خود را به زحمت سر پانگاه داشته بود. ولی بعد دست خود در دست جانسون و همسرش خانم برد گذاشت و در اندوه عمیق فرو رفت. پزشک بیمارستان نیم ساعت پس از مرگ کندی گفت: از همان آغاز هیچگونه امیدی به نجات جان او نبود.

هاروی  اسوالد را که یک مارکسیست طرفدار کاسترو است و در سال ۱۹۵۹ قصد داشت به شوروی برود، به عنوان اولین متهم در واقعه قتل کندی زندانی شد. اسوالد  همه اتهامات را انکار کرد و هنگامیکه افراد پلیس در یک سینما تاتر شهر دالاس به سراغ وی آمدند یک نفر پلیس را با ضرب گلوله کشت و در بازجوئی اعتراف کرد که یک رولور کالیبر ۳۸ که پلیس مزبور به ضرب آن کشته شده از آن اوست. اما او هرگونه شرکتی را در قتل رئیس جمهوری تکذیب کرد و گفت: من نمی دانم این کارها برای چیست، من کاری نکرده ام. او قبل از دستگیری با پلیس ها گلاویز شد و گلوله رولور او در رفت.

مقاومت وحشیانه

بعد دو افسر پلیس به سر او ریختند و دستگیرش کردند. پلیس اعلام کرد که هنگامی که او را به طرف اتومبیل پلیس می‌بردند سخت و وحشیانه مقاومت و تلاش می‌کرد تا اسوالد پلیس را به وحشیگری متهم کرد. خانمی که پشب گیشه سینما نشسته بود افراد پلیس را به دستگیری او راهنمائی کرد. او گفت که اسوالد مثل این بود  که از جائی گریخته و وارد سینما شده است. او مرتب در سینما جای خود را عوض می‌کرد. اسوالد گفت که تفنگ کشف شده در ساختمان مشرف به محل واقعه جنایت متقلق به او نیست.

رئیس کمیته طرفدار کاسترو

از رئیس پلیس سئوال شد که آیا اثر انگشب روی قنداق تفنگ کشف شده یا انگشتان اسوالد تطبیق می کند یا نه، رئیس پلیس جواب داد: من نمی دانم آزمایشگاه پلیس جنائیی نیز حاضر نشد در این مورد اظهار نظر کند. اسوالد و همسرش دو فرزند دارند. همسرش به انگلیسی حرف نمی زند. همسر اسوالد به پاسگاه پلیس مشغول بازجوئی از او است. گفته می‌شود اسوالد رئیس کمیته طرفداران کاسترو به نام خوبی با کوبا است و علنا اعلام کرده است که مارکسیست است. اسوالد که در ۱۹ ژویئه ۱۹۳۹ متولد شده تحصیلات ابتدائی را در مدارس فورث ورث تگزارس تمام کرده و در سال ۱۹۵۶ وارد دبیرستان آرلینگتون شده است. خانمی که می‌گوید معلم ابتدائی اسوالد بوده است او را به عنوان فردی درونگرا (کسی که همیشه در خیالات و اندیشه های خود دفرو رفت.

سوگند جانسون

جانسون رئیس جمهوری جدید بلافاصله بیمارستان را ترک کرد و سوار هواپیمای جت مخصوص رئیس شد و به واشنگتن پرواز کرد. جانسون قبل از پرواز به واشنگتن به منظور در دست گرفتن حکومت، داخل هواپیما ایستاد و در حالیکه کتاب مقدس در دست داشت سوگند یاد کرد که وظایف ریاست جمهوری را به دستی انجام دهدد و از قانون اساسی دفاع کند. سوگند در حضور قاضی محلی ساراهیو صورت گرفت. این اولین بار بود که یک بانوی قاضی در مراسم ادای سوگند اولفین مقام برجسته دولتی شرکت می کرد.

پس از ۶۳ سال

پس از مرگ کندی آخرین مراسم مذهبی طبق آئیین کاتولیک بر بالای سر او به عمل آمد. ده ها نفر از مقامات دولتی و افسران پلیس که از این واقعه کاملا متحیر شده بودند. بر بالای سر او حاضر بودند. شصت و سه سال بود که هیچ رئیس جمهوری آمریکا با گلوله کشته نشده بود. آخرین رئیس جمهوری که قبل از کندی با گلوله کشته شد ویلیام مک کینلی بود که در نیویورک به وسیله تیراندازی دیوانه‌ای به قتل رسید قاتل مک کینلی به صورت دوستی درآمده بود که می‌خواست با او دست دهد. اما قاتل کندی این قدر شجاعت نداشت و از یک مخفی گاه به سوی کندی تیر اندازی کرد و با وجود آنکه افراد پلیس و محافظین مخفی بلافاصله طپانچه خود را کشیدند، اما هدفی نیافتند که به سوری آن تیراندازی کنند. زیرا قاتل را نمی دیدند.

قاتل را ندیدند

وقتی کندی گلوله خورد در حدود ۱۲ نفر از محافظان مخفی در نزدیکی او بودند، اما همه این ها به علت معلوم نبودن محل تیراندازی نتوانستند اقدامی برای حفاظت از رئیس جمهوری به عمل آوردند.

سو قصدهای قبلی

به جان پرزیدنت کندی قبل از این واقعه هم سو قصدهایی شده بوده است. مهمتر از همه سو قصد ریچارد پل پادلیک بود که در دسامبر ۱۹۶۰ میخواست کندی را با بمب بکشد. او در آن هنگام چند دینامیت را با جاشنی آمده کرده بود و گفته بود میخواست خودش و کندی را باهم بکشد. زیرا طرز انتخاب کندی صحیح نبوده است. بعدا او تحت معالجه و درمان روانی قرار گرفت. موارد دیگر سو قصد از این قرار بوده است: ریموند ماریون براد برن ۲۶ ساله که نامه ای برای کندی نوشته بود که یا سه میلیون دلار برای ساختن یک گورستان اهدا کند یا کشته خواهد شد. در ۱۹۶۳ ویلینگهام نامی که نامه ای مبنی بر تقاضای بازگشت به خدمت نظام و تهدید به قتل کندی را برای کاخ سفید فرستاده بود، دستگیر شد. چند نفر نیز به اتهام تهدید شفاهی کندی به قتل بازداشت شده و تحت معالجات روانی قرار گرفته بودند. با گذشت ۶۱ سال از قتل کندی تا کنون  مشخص نشده است که چه فرد یا گروهی پشت قتل او بوده است. از آن سال تا کنون دیگر فردی به ضرب گلوله کشته نشده است.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی