یکشنبه ۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۶
نظرات: ۲۱
۰
-
اعتراف دیرهنگام وزیر اقتصاد رئیسی: حذف ارز ترجیحی اشتباه بود

سیداحسان خاندوزی در پاسخ به اتفاقات سال ۱۴۰۱ و حذف ارز ترجیحی در این سال گفت: داستان ارز ۴۲۰۰ تومانی یکی از نقاط جدی و پرمناقشه در سیاست‌گذاری دولت بود.

اقتصادنیوز نوشت: یکی از عوامل احتمالی تورم‌زا در اقتصاد ایران طی دورۀ شهید رئیسی، از دیدگاه مردم و برخی از کارشناسان، ماجرای حذف ارز ۴۲۰۰تومانی بوده است. واقعیت این است که در شش الی هفت ماه اول دولت شهید رئیسی، تا زمانی که ارز ۴۲۰۰تومانی وجود داشت، به‌طور نسبی ثبات اقتصادی و تورم کمتری را تجربه می‌کردیم، اما پس از حذف این ارز، افزایش قیمت‌ها به‌طور قابل‌توجهی رخ داد، تحلیل‌های مختلفی دراین‌باره مطرح شد؛ برخی این افزایش قیمت را به‌علت افزایش نرخ ارز دانستند و برخی دیگر مشکلات تولید را عامل اصلی معرفی کردند. فارغ از سایر عوامل، سؤال اصلی این است که چه شد که دولت شهید رئیسی تصمیم به حذف ارز ۴۲۰۰تومانی گرفت، علی‌رغم تمام پیامدهایی که پیش‌بینی می‌شد و هشدارهایی که در این خصوص داده شده بود.

امروز بازار طلا و سکه شاهد سکوت و آرامش پیش از تعطیلی روز یکشنبه بودیم و قیمت‌ها در بازه‌های کوتاهی در معامله بودند.

سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی د در پاسخ به اتفاقات سال ۱۴۰۱ و حذف ارز ترجیحی در این سال گفت: داستان ارز ۴۲۰۰تومانی یکی از نقاط جدی و پرمناقشه در سیاست‌گذاری دولت بود. همان‌طور که مطلع هستید، حذف ارز ترجیحی برای کالاهای خاص به‌دلایل متعددی از سوی کارشناسان و تحلیل‌گران اقتصادی پیشنهاد شد، با این حال، نمی‌خواهم همه آن استدلال‌ها را بازگو کنم، اما به هر حال این تصمیم تبدیل به یک تکلیف قانونی شد. بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۰، دولت مکلف شده بود که در این سال با ارز ترجیحی خداحافظی کند و به‌جای آن، روش‌های حمایتی دیگری برای مردم در پیش بگیرد.

اجرای مصوبه حذف ارز ترجیحی مجلس و نظر مخالفت وزارت اقتصاد

وی افزود:به همین دلیل، دولت موظف شد تنها ۸ میلیارد دلار ارز ترجیحی برای کل سال ۱۴۰۰ اختصاص دهد. در نیمه اول سال، تقریباً این مبلغ به‌طور کامل مصرف شد و دولت باید مصوبه مجلس را اجرا می‌کرد، البته ما در وزارت اقتصاد و دارایی با این زمان‌بندی و جزئیات موافق نبودیم اما مسئولیت کل پروژه با سازمان برنامه بود.

سازمان برنامه مصرّ بود این کار را انجام دهد، حتی پیش از جلسه رأی اعتماد بنده با من از سازمان برنامه صحبت کردند که؛ "شما که می‌خواهی رأی اعتماد از مجلس بگیرید بدانید که حتماً چنین اقدامی را در ستاد اقتصادی دولت پیگیری خواهیم کرد و شما نیز همراه باشید."، به یک معنا این اقدام هماهنگی‌های پیش از تشکیل رسمی دولت بود.

خاندوزی با ابراز اینکه "بعدها هم در خصوص زمان‌بندی و هم در مورد شیوه حذف نظرات خود را ارائه کردیم."، گفت: حتی در ماه منجر به حذف ارز ترجیحی نیز مکاتباتی با مقامات انجام دادیم، برخی مقامات نیز گلایه کردند و دلخور شدند، گفتند که؛ "شما چرا تضعیف یا وقفه زمانی در اجرای این سیاست را پیشنهاد می‌کنید؟"، در هر صورت این کار یک اقدام الزام‌آور قانونی بود.

همچنین با توجه به آغاز جنگ اوکراین در همان سال ۱۴۰۰ و فاصله‌های قیمتی با کشورهای همسایه که منجر به قاچاق گسترده کالاها شد، چشم‌انداز این بود که در سال‌های آینده نه‌تنها با ۱۰ یا ۱۲ میلیارد دلار، بلکه با اعداد بسیار بزرگ‌تری از ارز ترجیحی مواجه خواهیم بود که ممکن است اصلاً در دسترس نباشد. در این شرایط، اجرای این سیاست می‌توانست موجب شود بانک مرکزی مجبور به استفاده از پایه پولی خود شود و این امر آثار تورمی دیگری را به‌همراه داشته باشد.

چگونگی جلوگیری از تکرار تجربه تلخ ۱۳۹۸ در ۱۴۰۱

وزیر اقتصاد با بیان اینکه این جمع‌بندی در دی‌ماه ۱۴۰۰ در ستاد هماهنگی اقتصادی مطرح شد که مقدمات لازم برای حذف ارز ترجیحی فراهم شود، گفت: با این حال، هنوز همه جوانب آماده نبود. آقای رئیس‌جمهور به‌شدت اصرار داشتند که روش جایگزین حمایتی حتماً آماده شود تا کمترین فشار به طبقات ضعیف جامعه وارد گردد. برخی از نهادهایی که قول داده بودند از طریق سامانه‌های آی‌تی خود این حمایت جایگزین را فراهم کنند، نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند،

این مسئله باعث شد که اجرای این سیاست به تأخیر بیفتد و به اواخر سال و شب عید و ابتدای سال ۱۴۰۱ کشیده شود. در وزارت اقتصاد، ما توانستیم اقداماتی انجام دهیم تا جلوی توزیع بی‌رویه آرد و خروج آن از کشور را بگیریم، شواهدی نیز وجود داشت که نشان می‌داد این خطر واقعی است و نه موهومی، در روزهای پنجم و ششم فروردین ۱۴۰۱، شخصاً مکاتبه‌ای با آقای رئیس‌جمهور انجام دادم و درخواست کردم که چاره‌اندیشی صورت گیرد.

وی ادامه داد: آقای رئیس‌جمهور نیز اشاره کردند که آن دستگاهی که ماه‌ها وعده داده بود، نتوانست کار خود را به‌درستی انجام دهد. ما مسئولیت را پذیرفتیم و تصمیم گرفتیم که این موضوع را پیگیری کنیم، گرچه ارتباط مستقیمی با حوزه کاری ما نداشت. در نهایت، سامانه‌های هوشمند توزیع آرد با همکاری بانک سپه و دیگر دوستان به نتیجه رسید و این سیاست در اواخر اردیبهشت ۱۴۰۱ رسماً اجرا شد،

تلاش شد که آثار آن بر قیمت‌ها کنترل شود و میزان یارانه نقدی به‌اندازه‌ای باشد که طبقات ضعیف کمتر فشار را احساس کنند. به‌خلاف تجربه تلخ سال ۱۳۹۸، در این تجربه دولت بر این تأکید داشت که پیش از اجرای سیاست، میزان پرداختی‌ها مشخص باشد تا جامعه بداند جبران یارانه نقدی صورت خواهد گرفت.

کنترل نیاز به واردات گندم با هوشمندسازی

خاندوزی با اشاره به اینکهاین سیاست باید به‌تدریج از وابستگی به واردات کالاهای اساسی کاهش می‌یافت، گفت: همچنین لازم بود از سایر ابزارهای غیرقیمتی و هوشمندسازی جریان تولید و توزیع نهاده‌ها و کالاها در اقتصاد استفاده شود. این تجربه نشان داد که هوشمندسازی یارانه آرد توانست مصرف آرد خبازی کشور را به‌میزان سال ۱۳۹۸ کاهش دهد، این نشان می‌دهد که سیستم‌های قدیمی دارای نواقصی بودند که اکنون تا حد زیادی رفع شده است.

درس‌های مهم برای آینده؛ ضرورت استفاده از ابزارهای غیرقیمتی به‌جای بحران‌سازی قیمتی

وی تأکید کرد:در نهایت، اگر دوباره به مرحله‌ای برسیم که نیاز به اصلاح سیاست‌های ارزی برای کالاهای اساسی داشته باشیم، تجربه حذف ارز ۴۲۰۰تومانی و سیاست‌های سال ۱۴۰۱ می‌تواند درس‌های مهمی برای آینده به‌همراه داشته باشد، اولین نکته این است که باید از سایر ابزارهای غیرقیمتی و هوشمندسازی بهره گرفت.

دومین نکته این است که اگر تصمیم به اصلاحات قیمتی گرفته می‌شود، باید به‌تدریج و گام به گام انجام شود و برای هر کالای اساسی بسته اختصاصی تعریف گردد. اجرای موفقیت‌آمیز هر سیاست اقتصادی نیازمند توجه به جزئیات و در نظر گرفتن شرایط خاص هر کالاست.

برای اصلاحات قیمتی هر کالا یا محصولی بسته تخصصی لازم است

وزیر اقتصاد با ابراز اینکهنمی‌توان تنها بر ابزارهای قیمتی تکیه کرد، گفت: همان‌طور که می‌دانید، تجربه هوشمندسازی یارانه آرد، با وجود برخی کاستی‌ها که به‌خوبی بر آن‌ها آگاهیم و مردم نیز شواهدی از آن‌ها دیده‌اند، توانست در طول یک سال و نیم، یک‌ونیم میلیون تن از مصرف آرد خبازی کشور بکاهد و مصرف آرد خبازی در سال ۱۴۰۲ را به سطح مصرف سال ۱۳۹۸ بازگرداند،

این بدان معناست که مردم به‌اندازه پنج سال پیش کمتر آرد خبازی مصرف کرده‌اند، در حالی که مصرف نان افزایش یافته است، این امر نشان می‌دهد که در سیستم قدیمی درزها، نشت‌ها و هدررفت‌های بسیاری وجود داشته که اکنون تا حد زیادی کنترل شده است.

بنابراین، این تجربه یکی از ابزارهایی است که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. البته، دسته دیگری از اقدامات نیز وجود دارد که در صورت تصمیم به اصلاح سیاست‌های قیمتی، باید به‌تدریج و گام به گام اجرایی شوند. برای هر کالای اساسی یا محصولی که ارز ترجیحی به آن اختصاص دارد، باید بسته‌ای اختصاصی تعریف شود.

وی اضافه کرد: برای دارو، به‌دلیل حساسیت آن و جلوگیری از آسیب به مردم، نیاز به شرایط ویژه‌ای داریم که این شرایط باید به‌طور متفاوتی نسبت به محصولاتی مانند کنجاله، سویا و روغن عمل کند. همین‌طور برای گوشت قرمز، دامداری‌ها، گوشت سفید، مرغداری‌ها و جوجه‌ریزی‌ها، باید روش‌های متمایزی در نظر گرفته شود، این جزئیات هستند که تعیین‌کننده موفقیت یک سیاست اقتصادی خواهند بود.

توصیه‌ای به دولت بعد؛ اصلاحات قیمتی به‌صلاح اقتصاد، تاب‌آوری جامعه و مردم نیست

خاندوزی در پایان تأکید کرد: در نهایت، هیچ نسخه کلی و همواره موفقی وجود ندارد که بتوان با آن گفت؛ "اگر قیمت‌ها را به‌درستی تنظیم کنیم، همه مشکلات حل خواهند شد."، ممکن است در بلندمدت یا با هزینه‌های بسیار زیاد به نتایجی برسیم، اما قطعاً این رویکرد نمی‌تواند صلاح اقتصاد ایران و تاب‌آوری جامعه و مردم ما باشد.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • س ه IR ۰۰:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    تا رئیسی به باصطلاح اصولگرایان رای دادیم! رئیسی با قشر ضعیف جامعه کاری کرد از یک عمر رای دادن پشیمون بشیم!!! آخرین رای زندگیمون رو به رئیسی دادیم 😳 رئیسی اقدامات غلطش اصولگرایان را نابود کرد، بدترین رئیس جمهور بعد از انقلاب بود
  • نامی IR ۰۱:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    چهل و شش ساله هرکی میاد اقتصاد مملکت رو با خلا اشتباه میگیره همه هم پر مدعا و مثلا باسواد هستند . چند سال دیگه میخواید خون به دل مردم کنید؟
  • بازنشسته US ۰۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    ما بازنشسته موش آزمایشگاهی این وزیر شده بودیم، حالا اعتراف نوشداروی بعد مرگ سهراب میکنه.افرادی مثل این آدم رو بایدمحاکمهکنند تا درس عبرتی باشه برای بعدی ها.
  • فرزانه IR ۰۱:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    رییسی دولت بسیار ناکارآمدی داشت ، اشتباهاتی کردند ک مردم رو بیش از بیش فقیر کردن ، البته روال بعدی ها هم همین خواهد بود، مشکل اصلی از سیاستهای کلی غلط است.
  • موسوی IR ۰۱:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    سلام وقتی میگن باید کار مهم بدست ادمهای باتجربه باشه اینه دیگه ،چرا حذف ارز ۴۲۰۰در دولت روحانی اتفاق نیفتاد ،چون میدونستند تا مسایل تحریم وغیره حل نشه ومادر جنگ اقتصادی باشیم نمیشه ملت بیچاره کرد،بله دولت بعد هم اگر با تجربه بودند هیچگاه این قدم ویرانگر را برنمیداشتند و یهویی قدرت خرید درامدهای ثابت را به میزان ۷۵درصد کاهش نمیدادند،شعار میدادند که این ارز رانت برای عده ای است وما میخواهیم انرا عادلانه کنیم ،بله این عده که از این رانت بهره میبردند حدود ۸۰ملیون نفر بودند والبته ۵ملیون بقیه براشون فرق نکرد بلکه بهتر هم شد ،این چاله ای که با ۵تا ۱۰برابر شدن قیمت اکثر کالاهای اساسی زندگی مردم طی یکسال اتفاق افتاد در حد ناامیدی عمیق است وکاش حداقل یه قسمتی از مشکلات کشور را حل کرده بود،سفره و رفاه مردم را نابود کرداما نه قیمت ارز پایین آمد ،نه مصرف سوخت بهینه شد ،نه مشکل خودرو ومسکن و تولید و نه نه نه،دولت جدید باید کلا فرمان را تغییر دهد چند دهه هست هی خواستید با گران کردن مشکلات حل کنید نه نشد فقط مردم وامیدها را نابود کردیدو الان بجای گران کردن اذوقه مردم نوع مدیریتتان را اصلاح کنید.
  • حاج الماس IR ۰۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    حالا اعتراف چه مشکل اقتصادی را حل میکند
  • علی GB ۰۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    همین ارز 4200 ده سال اینده اش رو در 5 سال خورد و تورم سنگین به مردم منتقل کرد. اگر ارز 4200 نبود دلار بیش از 16 نمیشد تا 5 سال اینده اش و اقتصاد سر جاش بود و ساخت و ساز بود و اشتغال بود و... ارز 4200 اینده ده ساله را نابود خواهد کرد...
  • ماری IR ۰۵:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    جنایتکار های جنگی این مرد رو محاکمه کنید مثلا با اعتراف میخواهی بار گتاهتو کم کنی بیسوادهای پر ادعا خوش رقصی کردین خودتونو مبتکر نشون بدین تا ابد نفرین بر شما و نسل شما
  • علی IR ۰۶:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    واقعا کارمند ها رو نابود کردین
  • ali IR ۰۷:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    مگه خاندوزی ارز ترجیحی را حذف کرد که الان اعتراف به اشتباهش می کنه یک نفر این ارز ترجیحی را وارد اقتصاد کشور کرد و با این غلط کردنش همه را بدبخت کرد در زمان رییسی کارشناسان اقتصادی فقط یک کار درست انجام دادن و آن حذف ارز ترجیحی بود که اگر واقعا با فکر کارشناسی شده این کار را کردند که دمشون گرم و اگر باز شانسی این کار را کردند دمشون گرم.ربطی به خاندوزی نداره که اعتراف کنه یا نکنه. کدام ارز ۴۲۰۰ از این کشور رفت بیرون و برای مردم امنیت اقتصادی اورد.مگر به غیر از رانت زیاد و اختلاف طبقاتی زیاد سوغات ارز جهانگیری یود .از قضا اگر ارز ترجیحی حذف نشده بود رانت و فساد و‌اشرافیگری هزاران بار بیشتر از الان شده بود.اعتراف.غلط کرد که اعتراف کرد
  • پریسا IR ۰۷:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    نوش دارو بعد از مرگ سهراب
  • مهریانا IR ۰۸:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    حسبی الله نعم الوکیل و نعم المولی نعم النصیر
  • علی IR ۰۸:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    آقای خاندوزی باز با همه این احوال اصل ماجرا را نگفته ای فقط همین بس که زندگی بسیاری را از هم پاشیدی معیشت مردم را سخت و به فقر کشاندی بازنشستگان را هم جانشان را گرفتی و به فقیران اضافه کردی آقای خاندوزی در پیشگاه حق تعالی چه پاسخی داری بدهی برای رسیدن به این پرسش بیا و گشت و گذاری به بیرون و زندگی مردم را ببین که با آنها به اسم عدالت و مساوات چه کردید
  • بنده خدا IR ۰۸:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    آقای خاندوزی،آمار زباله گردان سطل های آشغال هم مقایسه میکردی؟وقتی کاربلدنبستی چرا کاری کردین که آه ناله مردم نداربه آسمان بردید؟
  • ناشناس IR ۰۹:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    وقتي سرازاقتصاددرنمیاری چرامردم رابیچاره کردی حالا اعتراف واشتباه چه به دردمامیخورد
  • فرهنگ IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    خوب وقتی ۲ تا بچه رو بیارن سر یه کار بزرگ همین میشه دیگه دولت رئیسی ضعیف ترین دولت تا به حال ایران بود که توانست ایران را بیست سال به عقب ببره در همه امور .
  • ایراندوست IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    بنده خدا همچی که تمام شد یادش امد چه بگوید برای یک کیسه آرد هویت ملی این مملکت را تبدیل کردید به بی ارزش ترین بطوری که یک کشوری که چهل سال است بصورت ایل های عقب افتاده قرون وسطی پیش میبرند خود را با لاتر از ما بداند خوب برای اینکه ارد قاچاق نشود مرزهای کشور را میبستید از کشوری نیروی نظامی کمکی میگرفتید مرزها را کنترل میکردید حیف شد
  • علی IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    سلام البته در دوره روحانی از ۲۹ قلم کالای اساسی ارز ترجیحی ۲۱ کالای اساسی را خذف کرده بودند ! و روزنامه هایشان از آن بعنوان استخوانی در گلوی دولت یاد می کردند ! بقول عباس عبدی :*" ارز ترجیحی مانند دو تا پوست موز جلوی پای دولت رئیسی می باشد که منتظریم کدام پا روی کدام می گذارد شاخص های اقتصادی در دولت شهید رئیسی رشد ۵ درصدی داشت
  • علی IR ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۰۴
    دولت شهید رئیسی دولت رو با تورم ۶۰ درصد تحویل گرفت و با تورم ۳۴ درصد تحویل داد. با کسری بودجه ۴۵۰ هزار میلیاردی و کلی بدهی ، رشد نقدینگی بالا تولید ۳۰۰ هزار بشکه رو در روز دولت روحانی رو به ۲ میلیون بشکه رسوند ناترازی برق در تابستان را برطرف کرد روابط با همسایگان رو برقرار کرد ۸۸۰۰ کارخانه تعطیل و نیمه تعطیل رو راه اندازی کرد عضویت شانگهای رو بعد از ۲۰ سال تحقق بخشید عصو سازمان بریکس شدیم رشد منفی اقتصادی رو به ۵ درصد رسوند مشکل آب خوزستان ، همدان ، بوشهر و سیستان رو حل کردند مدیریت در میدان رو دوباره احیا کرد شهید رئیسی عزیز خستگی ناپذیر بود

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی