اطلاعات نوشت: برداشت آب از منابع زیرزمینی ،اقدام مخربی است که از سال ها قبل برای مصرف در حوزه کشاورزی تشدید شده است و مخاطرات فراوانی نظیر نشست زمین را رقم زده که در این میان قزوین یکی از استان های پیشتاز است به نحوی که روزانه مقادیر زیادی آب از منابع زیرزمینی برداشت می شود.
طی سال های گذشته به دلیل عدم توجه مسئولان در کشت محصولات بسیار آب بر و افزایش روزافزون مصرف آب در حوزه کشاورزی سنتی،منابع زیرزمینی به شدت کاهش یافته و آنچه باقی مانده،نشست های پی در پی در دشت های استان قزوین بوده است.
تداوم این رویه هم به تداوم هدررفت منابع آبی استان منجر می شود و هم تشدید مخاطرات آن !اما متاسفانه به رغم هشدار کارشناسان تاکنون هیچ توجهی به این موضوعی نشده و حتی طرح غیرکارشناسی به عمل آمده هم با شکست مواجه شده است در صورتی که می توان با تبدیل کشاورزی سنتی به مدرن،از هدررفت سهم قابل توجه ای آب جلوگیری کرد.
تامین ۷۳درصد آب از منابع آبی زیر زمینی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین گفت: میزان مصرف آب در بخش های مختلف استان قزوین ۲میلیارد متر مکعب است که ۷۳درصد آن، از منابع آبی سفره های زیر زمینی تامین می شود.
منصور ستوده در نشست هم اندیشی و بهینه سازی بازار سهم آب استان قزوین با حضور کارشناسان شرکت های آب منطقه ای خراسان رضوی، یزد، سمنان، اصفهان، البرز و نماینده شرکت مدیریت منابع آب ایران ، بر موضوع توجه به بازار سهم آب تاکید کرد و افزود : بازار سهم آب شیوه ای جدید و دانش بنیان برای افزایش بهره وری در مصرف و مدیریت منابع آب با کمک ذینفعان و بهره برداران منابع آبی است.
وی به موقعیت استان قزوین به دلیل قرار گرفتن در مسیر ترانزیت شهرهای مهم و بزرگ کشور اشاره کرد و گفت: میزان مصرف آب در استان قزوین در بخش های کشاورزی، صنعت، خدمات و شرب حدود ۲میلیارد مترمکعب است که تقریبا ۲۷درصد آن از منابع آب سطحی و ۷۳درصد هم از منابع آب های زیرزمینی تامین می شود و براساس آخرین آمار، حوزه کشاورزی با مصرف حدود ۸۸درصد بزرگترین مصرف کننده منابع آب در استان قزوین به شمار می رود.
وی خشکسالی های پیاپی، تغییرات اقلیمی و تغییر الگوی بارش را از دلایل افزایش برداشت از سفره های آب زیرزمینی آب دانست و اظهار داشت : نتیجه این اقدام افزایش نرخ فرونشست در بعضی نقاط استان قزوین و کاهش سطح سفره های آب زیرزمینی بوده است .
ستوده افزود: در جهت حفظ و حراست از منابع آبی، با کمک ذینفعان، بهره برداران و مقامات سیاسی و اجرایی استان قزوین حرکت به سمت افزایش بهره وری از منابع آب به شیوه ای جدید و براساس ایده های دانش بنیان مورد پیگیری قرار گرفت و بر همین اساس پیاده سازی طرح بازار سهم آب به طور پایلوت در استان قزوین آغاز شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین همچنین کمک به کشف ارزش اقتصادی آب در استان قزوین، ترغیب بهره برداران برای حرکت به سمت افزایش بهره وری و مدیریت در مصرف آب، ایجاد یک بستر قانونی برای مبادلات آبی و ایجاد یک شیوه جدید برای ذخیره آب در آبخوان دشت قزوین را از مهمترین نقاط قوت بازار سهم آب در استان دانست.