اطلاعات نوشت: چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم کشیده شد. دو نامزد راه یافته به دور بعدی در چند روز باقی مانده تا پایان هفته، بار دیگر فعالیت های تبلیغاتی خود را از سر گرفتند. بخشی از دیدگاههای آنان و اخبار انتخابات را درادامه می خوانید:
پزشکیان:فرصت انتخاب پیش رو را از دست ندهیم
مسعود پزشکیان، کاندیدای راه یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در بیانیه انتخاباتی گفت: من پزشک مردم و وزیر دولت اصلاحات و نماینده صریح مردم، هم صدای بیصدایان و خاک پای ملت ایران هستم. از شما میخواهم که در ورای هر نگرش و نقد سیاسی فرصت انتخاب پیش رو را از دست ندهیم و کار را ناتمام نگذاریم.
متن بیانیه مسعود پزشکیان به شرح زیر است:
مشارکت معنادارتان در انتخابات مبارک باد. شما با رأی آگاهانه خود باز برای ایران آمدید و یا نگران شدید. خداوند بزرگ را سپاس میگویم که توان اندک مرا مایه ابراز توانمندی بیحد یکایک شما قرار داد تا باهم از رنجهای متعدد یکدیگر بگوییم و به چرخه پیشرفت و توسعه ایران بیندیشیم. همه آنان که آمدند و آگاهانه دست به انتخاب زدند، چه به من رای دادند، چه به رقیبان من، فرصتی نو برای شنیدن صداهایشان و دیدن تواناییهایشان آفریدند.
همه آنان که نیامدند و همچنان در تردید از اثربخشی رأیشان ماندند، هر دو پارههای تن ایران عزیزند و دل در گرو تحقق عدالت و آزادی و پیشرفت برای ایران دارند و ایران را از آن همه ایرانیان میدانند .
گامی دیگر تا انتخاب نهایی مانده است. مشارکت مؤثر شما در میدان انتخابات مرحله دوم، این گام دوم را استوار میکند و پسازآن گام بلندی دیگر با هم بازهم برای ایران. یک هفته فرصت است تا باز گفتگو کنیم و دغدغهها و نگرانیها و حتی نقدها و اعتراضهای مشترک را به رفتار سیاسی مشترکی برسانیم. گام بعد از پیروزی در انتخابات، گام بازگشت منتخب مردم به مردم و بازخوانی همه اصول و آرمانهایی است که ملت در این سالها از زبان اسلام و انقلاب خود شنیده است: گام بازگشت به عدالت گم شده و تأمین آزادیهای محدود شده و رفع موانع پیشرفت همه جانبه ایران، گام اصلاح رویکردهای نادرست و رویههای نامناسب حکمرانی در جهت خواست و رضایت عموم مردم؛ پس چون فراغت یافتی، باز گامی به پیش گذار: فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ وَإِلَی رَبِّکَ فَارْغَبْ.
ملت آگاه ایران؛ در ایام انتخابات دیدید و شنیدید که وعده بیپایه ندادم و بیشتر گفتم که به برنامهها و وعدههای فراموششده در دولت برمیگردم؛ به فصل حقوق ملت در قانون اساسی و به سند چشمانداز ٢٠ ساله ایران که به تأیید مقام معظم رهبری هم رسیده است و بنا داشت ایران را طی ۴برنامه توسعه به مقام اول منطقه و مقام شایسته در جهان برساند. گفتم به عدالت برمیگردم، چون دیدهام و میبینم که احساس تبعیض و بیعدالتی و از دست رفتن فرصتهای برابر غالب ایرانیان را در همه زمینههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نگران و ناراضی و گاه ناامید کرده است.ایران را نمی توان به یک رنگ در آورد.
در ادامه این بیانیه آمده است: گفتم به آزادی برمیگردم چون دیدهام مداخلههای نابجا و فراقانونی که گاه موجب وهن اسلام و انقلاب و نظام و نادیده گرفتن شأن و کرامت انسان و اجتماع شده است. زنان و جوانان و صاحبان اندیشه و دانش و فرهنگ و هنر و اقوام و پیروان مذاهب و سرمایهگذاران و کارآفرینان هریک بهگونهای خواستار اصلاح و بهبود وضع موجودند. ایران را نمی توان به یک رنگ در آورد و نسل ها و خواسته های نو را نمی توان نادیده گرفت.
گفتم به حفظ و احیای منابع توسعه ایران برمیگردم چون فرسایش و ناترازیهای حوزه آب، انرژی، محیطزیست و اقلیم جدی است. گفتم به عدالت اقتصادی برمیگردم چون بهبود معیشت مردم و تأمین یک زندگی معمولی برای عموم شهروندان اولویت یافته است.
گفتم به تنشزدایی در سیاست خارجی و حل مساله تحریمهای ظالمانه بر پایه اقتدار ملی و تعامل سازنده برمیگردم چون راهحل مسائل اقتصادی و توسعه ایران، ابتدا از سیاست میگذرد. من میدانم مسائل پیش رو و آینده ایران دشوار و بعضاً مزمن و پیچیده است؛ اما در فضای امید و اعتماد و همبستگی و مشارکت شما، گرهها میتواند باز شود. رأی شما در این مرحله به من باری سنگین بر دوش من گذاشت.
من متعهدم که به اعتماد شما خیانت نکنم؛ شما به من رأی دادید چون گفتم: در همهجا راست گفتهام و دروغ نمیگویم؛ از هیچ امتیاز ویژهای بهره نگرفتهام و به هیچ فسادی میدان نمیدهم. گفتم: زمام اداره و اصلاح امور را برای احقاق حقوق ملت و رفع تبعیضها و بیعدالتیها به قانون و امر کارشناسی و خرد جمعی میسپارم. گردنم همچنان در گرو این گفتههایم است و از این پس هم میثاقم با شما پایبندی به این رأی شما برای ایران خواهد بود . پس از انتخاب هم هرجا دیدید از مسیر اخلاق و انصاف و قانون یا پیگیری خواست شما خارج شدم، با مطالبه و انتقاد و اصلاح مرا به موضع حق و عدل برگردانید .
من از آن روز که بهعنوان نماینده شما، رئیسجمهور و پاسدار قانون اساسی شوم، خود را متعهد به اجرای فرمان امیرالمؤمنین علی علیهالسلام به مالک اشتر میدانم، آنجا که میگوید: باید برگزیدهترین وزیران تو کسانی باشند که سخن تلخ حق را به تو بیشتر گویند و در آنچه انجام می دهی و یا آنچه می گویی و خدا آن را برای دوستانش نمی پسندد و کمتر یاری ات کنند و به پارسایان و راستگویان بپیوندند و آنان را چنان بپرور که تو را فراوان نستایند و با ستودن کار بیهوده ای که نکرده ای خاطرت را شاد ننمایند، که ستودن فراوان موجب خود پسندی شود و به سرکشی منجر شود.
مردم فهیم ایران؛ نتیجه انتخابات رقابتی و موثر پیروزی گفتگو و مدارا بر قهر و بدبینی، پیروزی کنش بر کنارهگیری، پیروزی آشتی و اجماع ملی بر تنازع و اختلاف است. مبنای رأی نهایی شما پیروزی نگاه به آینده در برابر ماندن در گذشته، پیروزی خلق فرصتها در برابر خلق تهدیدهاست. پس بیایید برای ایران، برای بازگشت و تعمیم عدالت و آزادی، رضامندانه یا منتقدانه، گامی دیگر به پیش بگذاریم،که به گفته فردوسی بزرگ: «اگر کشور آباد داری به داد، بمانی تو آباد و از داد شاد.
بیایید در پیشبرد خواستههای عدالتخواهانه خود در جامعه و در حکومت باهم بازی کنیم نه در برابر هم. بیایید که پنجره امید را برای آینده بازتر کنیم. راه من راه پیشبرد خواسته های ملی و تامین منافع ملی از طریق اجماع ملی و بازگشت به مردم است و دولت من دولت وفاق ملی برای پاسخگویی به ملت و عبور از بحرانها خواهد بود.
در این مقام من همان مسعود پزشکیان خواهم بود که شناختهاید؛ پزشک مردم و وزیر دولت اصلاحات و نماینده صریح مردم، هم صدای بیصدایان و خاک پای ملت ایران. از شما میخواهم که در ورای هر نگرش و نقد سیاسی فرصت انتخاب پیش رو را از دست ندهیم و کار را نا تمام نگذاریم.
امروزمان سخت است، اما میتوانیم آیندهمان را با لطف خداوند و حضور موثر و رأی معنادار در مرحله دوم روشنتر کنیم. خدایا چنان کن سرانجام کار تو خوشنود باشی و ما رستگار.
دولتم تمامقد دربرابر گشتهای اجباری و فیلترینگ می ایستد
پزشکیان در صفحه خود در شبکه مجازی هم نوشت: تضمین میدهم که تمام دولت در برابر گشتهای اجباری، فیلتر کردن و فیلترشکن بازی و فشارهای بیرونی در همه جلسات و تمام قد بایستد.
پزشکیان همچنین با تصویری از دهقان فداکار نوشت: من برای ایران به صحنه آمدم حالا نوبت شماست به کمک ایران بیایید... قطار ایران ما به دهقانان فداکاری، چون شما نیاز دارد. افراد داخل قطار را صدا کنید صدای ما را به گوش همه برسانید. دلایل و نشانهها برای خطر برخورد با ایدههای خطرناک بسیار است و اگر یکی نشویم آینده ایران در خطر است.
فرصت کم است نفر به نفر خانه به خانه مغازه به مغازه با دوستان خانواده و همشهریان خود صحبت کنید.
آنهایی که خود بخشی از مشکلاتند نمی توانند ما را نجات دهند. آینده در دستان شماست.
جلیلی:گامی بلند و تاریخی در پیش است
سعید جلیلی، دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری با صدور بیانیهای با تأکید بر اینکه روی همه مردم ایران حساب باز کرده است، تصریح کرد که فاصلۀ هشتم تا 15تیرماه فاصلهای کوتاه برای برداشتن گامی بلند و تاریخی است.
در این بیانیه آمده است: انتخابات هشتم تیر یک جلوه دیگر از مردمسالاری دینی بود که نشان داد در جمهوری اسلامی اختیار با مردم ایران است. حضور معنادار شما در پای صندوقهای رأی را ارج مینهم و به همه هممیهنانی که با حضور خود جمهوریت نظام و مردمسالاری دینی را پاس داشتند، درود میفرستم.
باید از همه مردم، از نامزدهای محترم و از هواداران آنها، با هر سلیقه و گرایشی، تشکر کرد که در فرایند انتخابات فعالانه حضور داشتند و بر شور و نشاط انتخابات افزودند.
همه کسانی که مسئولانه در این ایام نقشی آفریدند، چه به اینجانب رأی داده باشند و چه به دیگران گرایش داشتند، نزد خدا مأجورند و بر هیچ کس سرزنشی روا نیست.
اکنون مردم ایران هستند که باید انتخاب کنند. دور دوم انتخابات فرصت دوبارهای است تا مردم در فضایی پرنشاط ولی بهدور از هیاهو به گفتگو پیرامون آینده ایران بپردازند؛ بشنوند، بیندیشند، مقایسه کنند و انتخاب کنند. ازاینرو، هفته پیش رو را یک فرصت بزرگ کمنظیر در تاریخ انقلاب اسلامی ایران میبینم: هفتۀ گفتگو و مناظره پیرامون تصمیم برای آیندۀ ایران.
من همه را، همۀ مردم ایران را به نقشآفرینی بیشتر فرامیخوانم تا فعالانه در این امر که به سرافرازی ایران میتواند بینجامد ،مشارکت کنند. زن و مرد، پیر و جوان، شهری و روستایی، رفیق یا رقیب، اهل این جبهه یا دلبسته به آن جناح، همه و همه، باید حتی رقابتمان هم به قویتر شدن ایران عزیز، به سرافرازی هر چه بیشتر پرچم بلند سهرنگ، به احیای شکوه تمدنی و فرهنگی ایران بزرگ اسلامی بینجامد.
در همین زمینه، وظیفۀ خود میدانم تا برای این مردم عزیز بیش از گذشته به تبیین نگاه و رویکردی بپردازم که باور دارم در این بزنگاه تاریخی برای جهش این میهن و سرافرازی مردم ایران ضروری است. فاصلۀ هشتم تا پانزده تیرماه فاصلهای کوتاه برای برداشتن گامی بلند و تاریخی است .
شما نشان دادید در هجوم تردیدافکنیها و یاسپراکنیها، در میان انبوه آسیبشناسیها و عیبجوییها، ایرانیها همچنان به افقهای بلند میاندیشند و در خاطرۀ ملیشان، «جهش» یک گزینۀ جذاب و برجسته است. خوشحالم که نمایندۀ شما بودم تا این تمنای تاریخی و این آرزوی ملی شما آشکار شود.
هشت تیر نشان داد، شوق جهش و ذوق ساختن آینده، نیرویی قویتر از ترس و طمع است! نیرویی که میتواند نزدیک ده میلیون نفر را، تا رسیدن به قله، بر سر یک هدف بلند، به اتفاق برساند! باید تشکر کنم، از زنان و مردانی که با رأی معنادار خود نشان دادند به یک جهان فرصت برای جهش ایران باور دارند!
شما در هشتم تیر نشان دادید جهش ایران با نقشآفرینی پرشکوه هر ایرانی دستیافتنی است! حالا وقت آن است تا همۀ مردم ایران را با این راه پرافتخار همراه کرد! من باور دارم، آن چه شما در هشت تیر بر سر آن به اتفاق رسیدید، حرف همۀ ایرانیهاست که میتوان یک ایران را حول آن متفق کرد!
دیگران را قانع کنید
دیگران را قانع کنید، با این مسیر همراه کنید، همه را به این راه دعوت کنید، همه را از راه و رسم جهاد و جهش، آگاه کنید! هرچه این حضور گسترده تر باشد، دولت چهاردهم پشتوانۀ قویتر خواهد داشت تا نهتنها با مشکلات واقعی و روزمره مردم در داخل و خارج، روبهرو شود، بلکه به هدفهای بلندی که نشانه گرفته است، دست یابد.
اکنون وقت درنگ نیست! به روستاها بروید و صدای ما را به آنها برسانید، به حاشیۀ شهرها بروید و حرف ما را به آنها بگویید! سراغ گروههایی بروید که سانسور میشوند، دیده نمیشوند، گویی کسی روی رأی و نظر و انتخاب آنها حساب باز نکرده است. بروید و آنان را از این انتخاب، از این چشمانداز، از این دوراهی که پیش روی ملت ایران قرار گرفته است، آگاه کنید. چون من روی آنها حساب باز کردهام؛ روی همۀ آنها، «همۀ» مردم ایران! دولت نقشآفرین وقتی میتواند از یک جهان فرصت برای یک ایران جهش بهره ببرد که به هر ایرانی متناسب با استعداد و توانایی او، نقشی بسپارد و او را در این حرکت بزرگ سهیم کند.
یک دولت عدالتمحور برای رفع فساد و تبعیض به پشتوانۀ محکم مردمی نیاز دارد تا بتواند راه دولت پرتلاش شهید رئیسی را با شتاب بیشتر بپیماید. باور دارم با همافزایی نیروی همۀ ایرانیانی که به شعارهای مشترکمان، یعنی عدالت، آزادی، استقلال، ایمان و جمهوریت باور دارند، ولو با اختلاف سلیقهها، میتوان یک دولت توانمند تشکیل داد که ورای لابیهای قدرت و ثروت، کشور را در این بزنگاه به سمت قلهها جهش دهد. دولتی که از پشتیبانی قوی مردمی برخوردار باشد، پناه و پشتیبان همۀ مردم خواهد بود و حقوق اقلیت و اکثریت، موافق و مخالف، همه را تضمین خواهد کرد.
آنچه مرا در این مسیر مصمم نگه میدارد، حضور و یاری پرشور شما مردم پرمهر است که برای من یادآور پیمانی است که خداوند از همۀ ما گرفته است تا در برابر گرسنگی ستمدیدگان و شکمبارگی ستمگران آرام نگیریم. این راه را بدون حضور و یاری مردم نمیتوان پیمود! من دست یکایک هممیهنان را در این مسیر میفشارم، حتی آنان که، به هر دلیلی، هنوز به شناخت دقیقی از دیدگاهها و برنامههای این فرزند کوچک ملت نرسیدهاند.
ما در این مسیر، به همدلی و همبستگی و هماهنگی و همافزایی همه نیاز داریم. همۀ کسانی که ایران را دوست دارند نقشی در این نقشۀ سه رنگ پرشکوه خواهند داشت؛ جز با نقشآفرینی همۀ مردم، جهش به دست نمیآید! ما برای این هدف بزرگ، به اتفاق نیاز داریم! از برادران عزیزم، آقایان قالیباف، زاکانی و قاضیزاده که با ابراز محبت بر اهمیت این اتفاق تأکید نمودهاند، صمیمانه سپاسگزارم .
پانزده تیرماه برای جهش ایران، به اتفاق، یک جهان فرصت میتوان گرفت! «به پا خیزید برای خدا، دوتا دوتا و تنها!» آن گاه، اتفاق بزرگ، نزدیک است!
جلیلی همچنین دیروز در بازار بزرگ تهران در جمع مردم و بازاریان حضور یافت .
وی دراین جمع با اشاره به اینکه از سال ۹۷تاکنون در جلسات متعددی با اصناف و بازاریان به بررسی موانع کسب و کار آنان پرداختهایم، گفت: ۱۷مشکل اصلی بازاریان شناسایی کردهایم و برای حل آنها برنامه داریم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه ثبات در ارزش قیمت ارز و پول ملی مهم است و باید اینها پیشبینی پذیر باشند، گفت: کسانی که در طول سال در بازار فعال هستند و سالها در بازار زحمت کشیدند و مال حلال کسب کردند و کار شرافتمندانه به نفع مردم و اقتصاد انجام دادند و خود نیز منتفع شدند؛ هر قدر به موازات اینها بازارهای گرده داری به معنای منفی شکل گیرد، روی بازار سالم و درست دست میگذارد؛ لذا در برنامهریزیهای اقتصادی کفه باید به سمت بازار سالم باشد؛ به سمتی که اقتصاد کشور را راه میاندازد.
وی ادامه داد: کسانی که اکنون کار سالم انجام میدهند و مالیات هم پرداخت میکنند؛ در مقابل کسانی قرار دارند که پولهای بادآورده و نجومی دارند و حتی یک ریال هم مالیات پرداخت نمیکنند و این موضوع بازار را دچار نوسان میکند.
وی با اشاره به اینکه سالانه ۸۰تا ۸۵درصد از بودجه دولت صرف هزینههای جاری میشود؛ گفت: هزینههایی که توسط وزارتخانهها و دستگاههای دولتی بابت حقوق و دستمزد، آب و برق و... هزینه میکنند این در حالی است که هزینه باید بابت کاری پرداخت شود و خدمتی به مردم ارائه شود.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، اظهار داشت: اگر در این زمینه اخلالی وجود داشته باشد که خدای ناکرده نه تنها خدمتی به مردم صورت نگیرد بلکه مردم نگران باشند که سر و کار آنها به اداره یا فلان بانک بیفتد در واقع هزینهای که میشود در جهت منفی است و اثرگذاری لازم را ندارد.