آسيا نيوز نوشت: این روزها تعیین نرخ بلیت هواپیما هم همچون بسیاری موضوعات، محور بحثهای فراوان است.
این در حالی است که همچون حوزههایی نظیر ارز و طلا، قیمت بلیت هواپیما هم در چنبره قیمت گذاری دستوری قرار گرفته و بهرغم کشوقوسهای فراوان، هنوز معلوم نیست مرجع قیمتگذاری چه کسی است. در حالی که دیوان عدالت اداری مرجع تصمیم گیری را شرکتهای هواپیمایی دانسته، وزیر راه و شهرسازی در اظهارنظر جالبتوجهی گفته است: «وزارت راه و شهرسازی در تلاش است از طریق قوه قضائیه و سران قوا حکم صادرشده را متوقف کند.
مهرداد بذرپاش در نشست سخنگوی دولت که با حضور رئیسکل بانک مرکزی و وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، در خصوص صدور حکم آزادسازی نرخ بلیت پروازهای داخلی توسط دیوان عدالت اداری، گفت: زمانی که عرضه و تقاضای یک خدمت تراز نیست، نمیتوانیم مدیریت نرخ آن را به بازار واگذار کنیم. از رئیس قوه قضاییه و سرپرست ریاستجمهوری درخواست کردهایم که در خصوص توقف این حکم تمهیدات لازم در نظر گرفته شود.
بذرپاش با اشاره به این که در چند روز صدور حکم مذکور، رشد جدی قیمت را در پروازهای داخلی شاهد بودهایم، گفت: از سرپرست ریاست جمهوری درخواست کردهایم که این موضوع در جلسه سران قوا مطرح شود تا مصوبات لازم در دستور کار قرار گیرد و حقوق مصرفکنندگان رعایت شود. نباید به مردم ظلم شود، وقتی که تقاضا با عرضه ناسازگار است، دولت باید با نرخگذاری، بازار را کنترل کند، چرا که در غیر این صورت مشکلات متعددی برای مصرفکنندگان ایجاد خواهد شد.
تعیین نرخهای فعلی توسط بازار سیاه
این اظهارات در حالی مطرح میشود که در طرف مقابل شرکتهای هواپیمایی استدلال دیگری را مطرح میکنند و بر این عقیده هستند که در شرایط اقتصادی فعلی و با رشد چشمگیر قیمتها نمیتوان با برخورد دستوری جلوی افزایش قیمتها در مواردی نظیر نرخ بلیت هواپیما را گرفت و شرکتها را متضرر کرد.
نکته جالبتوجه اینجاست که همزمان با اظهارات مهرداد بذرپاش، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی با بیان اینکه شرکتهای هواپیمایی در روزهای آینده نرخهای جدید بلیت را روی سایتهایشان بارگذاری خواهند کرد، گفته است: نرخهای فعلی بلیت هواپیما که در بازار است با توجه به اینکه توسط عوامل بازار سیاه تعیین میشود، مورد تایید ما نیست و معتقدیم آزادسازی باعث میشود نرخهای جدید از نرخی که در بازار سیاه است، کمتر شود.
* برخی هواپیماها زمینگیر شدهاند
مقصود اسعدی سامانی درباره آزادسازی نرخ بلیت هواپیما اظهار کرده است: رأی دیوان عدالت در خصوص آزادسازی نرخگذاری بلیت هوایپما تاکیدی بر اجرای ماده ۱۶۱ قانون برنامه پنجم توسعه است که در برنامه ششم توسعه نیز بر اجرای آن تاکید شده است. آزادسازی نرخ بلیت هواپیما از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ اجرایی شد و اثرات مثبتی برای زندگی مردم داشت؛ به طوری که سال ۱۳۹۴ معادل ۱۷ میلیون مسافر داخلی داشتیم که این عدد در سال ۱۳۹۷ به ۲۴ میلیون نفر رسید؛ این یعنی آزادسازی نرخ باعث افزایش جابجایی مسافران شد.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی کشور با بیان اینکه بعد از ورود دولت به این بخش و قیمتگذاری دستوری، شاهد کاهش تعداد مسافران بودیم و سال گذشته حدود ۱۸ میلیون مسافر داخلی جابجا شد، اظهار کرد: زمانی که آزادسازی اتفاق افتاد اقشار مختلفی از مردم توانستند از حمل ونقل هوایی استفاده کنند، اما مسئولان به خیال خود با دستوری کردن قیمت میتوانند قیمتها را ثابت نگه دارند و این باعث شد هم مردم متضرر شوند و هم شرکتهای هواپیمایی نتوانند نقدینگی لازم را به دست بیاورند و خدمات خود را افزایش دهند. از طرفی ناوگان کشور کاهش پیدا کرد و برخی از هواپیماها هم زمینگیر شدند.
به گفته وی، هواپیماهایی در کشور موجود است که اگر نقدینگی وجود داشت شرکتها میتوانستند دوباره آنها را وارد شبکه کنند.