اطلاعات نوشت: نخستین نشست رسانهای دفتر بازاریابی و گردشگری خارجی با هدف ارائه تازهترین اقلام و تولیدات محتواهای گردشگری با حضور مسلم شجاعی مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی دیروز در محل معاونت گردشگری برگزار شد.
شجاعی در این نشست از پروژههای در دست کار این دفتر صحبت کرد و خبرنگاران را از وضعیت توسعه گردشگری آگاه کرد.
وی در پاسخ به خبرنگار اطلاعات که پرسید «از آنجاوضعیت گردشگری وقتی در ایران مطلوب و واقعگرایانه خواهد شد که ما شاهد حضور گردشگران در خیابانهای شهر باشیم و صرفا به حضور تورهای گردشگری در موزهها و اماکن تاریخی اکتفا نشود؛ لذا مهمترین موانع جدی در برابر توسعه گردشگری را در چه مواردی می بینید و آیا امکان طرح آن در رسانهها وجود دارد؟» توضیح داد: ما طی سه سال گذشته جلسات متعددی با کارشناسان و وزیر داشتیم و در نهایت به ایشان اعلام کردیم که 47 مسأله جدی در راه توسعه گردشگری وجود دارد.
یکی از آنها میتواند این باشد که ما چندی پیش روابط عمومی ایرلاینها را دعوت کردیم تا محصولات تبلیغی را در اختیار آنها بگذاریم، اما فقط چهار شرکت در اینجا حضور یافتند و دلیل نبود دیگران این بود که ما نه تنها به نیاز داخلی جوابگو نیستیم بلکه ناوگان هوایی ما دچار فرسودگی است و ظرفیت بسیار اندکی دارد و متأسفانه نمیتواند تقاضا را پاسخ دهد.
وی افزود: گردشگری با حجم زیاد را شرکتهای چند ملیتی، هماهنگ و بازاریابی میکنند و در ایران هم فعالیتی ندارند. ما نهتنها در بازاریابی مشکل داریم بلکه با ایرانهراسی که ایجاد کردهاند هم باید برخورد کنیم و از سوی دیگر مشکلات داخلی را هم حلوفصل کنیم. متأسفانه اتفاقاتی که در منطقه رخ میدهد هم بر جذب توریست ما تأثیر دارد. درگیری ارمنستان و آذربایجان و مشکلاتی که در عراق و افغانستان به وجود میآید و دیگر موارد هم بر بازاریابی ما تأثیر میگذارند. با همه این موانع باید کار کرد و توسعه را ادامه داد. اگرچه عدم شکلگیری همافزایی بین دستگاهها هم مشکل جدی ماست؛ البته اوضاع نسبت به قبل خیلی بهتر شده اما به حالت ایدهال هم نرسیدیم.
شجاعی درباره انتشار جدیدترین اقلام و تولیدات حوزه گردشگری گفت: جامعه امروز از تولیدات چاپی عبور کرده و به سمت محتواهای تعاملی پیش میرود. در این راستا باید از تولیدات چاپی عبور کنیم و به سمت دیجیتالشدن و محتواهای تعاملی پیش رویم. لذا نسل جدیدی از محتواهای گردشگری در حال تدوین است؛ اولین آن 9 کتابچه چند رسانهای گردشگری به ۱۳زبان خارجی با ۱۰۸فایل pdfاست که قابلیت نمایش در قالبهای مختلف را دارد و نیاز بازارهای هدف ایران را پوشش میدهد.
مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی افزود: این محتوا در اختیار همگان به صورت آفلاین قرار میگیرد و به سفارتخانهها، وزارتامور خارجه، رایزنان و خبرنگاران و فعالان گردشگری نیز داده میشود تا در بازارهای هدف پخش شود. همچنین تنوع در مطلب و تصاویر از گستره جغرافیایی دارد.
شجاعی در ادامه این برنامه درباره تولید محتواهای دوم گردشگری توضیح داد: پس از لغو روادید با ۲۸کشور، آمار اسفند ۱۴۰۲و فروردین ۱۴۰۳را با مدت مشابه دوره پیش از آن مقایسه کردیم. این آمار نشان میدهد که با ۲۰درصد رشد ورود گردشگری رو به رو شدیم.
به گفته وی، لغو روادید موجب شد که برخی از کشورها ویزایشان را با ما لغو دو طرفه کنند؛ همچنان که عمان این کار را انجام داد و اخیراً هم تونس، ویزا را برداشت .
شجاعی تصریح کرد: پروژه سلام ایران یکی از پروژههایی است که در حوزه بازاریابی انجام شد و از کشورهای مختلف گروههای متعددی به ایران آمدند و بازتاب خوبی داشت. همچنین چند سالی است که به این باور رسیدهایم باید در نمایشگاههای خارجی حضور داشته باشیم اما آیا لازم است که در همه این نمایشگاهها پاویون دولتی داشته باشیم؟ ما به یک اقدام مؤثرتر رسیدیم که همان رودشو است. در این رودشو بخش خصوصی ایرانی و خارجی رو به روی هم مینشینند و مذاکره میکنند.
وی افزود: اثر رودشو را در عمان و چین دیدهایم و میخواهیم که هیأتی از دولت و بخش خصوصی در این رودشو شرکت کنند. مالزی، اندونزی و ویتنام سه کشوری هستند که در روزهای آینده رودشو برگزار میکنند. سعی کردیم که هولدینگهای ایرانی هم حضور داشته باشند. امیدوارم که این کار در دولت بعدی هم ادامه پیدا کند. رودشوی بعدی در هند است. برای ترکیه و روسیه نیز برنامه داریم و قیمتهای آن تقریباً برآورد شده است.