سید جلال ساداتیان، سفیر سابق ایران در انگلیس و تحلیلگر مسائل بینالملل، در گفتگویی با "اطلاعات آنلاین" معتقداست: کشورها در دنیای امروز با رویکرد همراهی و مشارکت با معیار و چارچوبهای حاکم بر روابط بین الملل درصدد تامین منافع خود هستند. عمدهِ کنشگران و بازیگرانی که در دنیای امروز هستند، حتی آنهایی که ما به درست یا غلط به عنوان قدرت میشناسیم آنها هم رویکرد تعاملی را بر رویکرد تقابلی ترجیح می دهند. یعنی چین، روسیه، هند و کشورهای اتحادیه اروپا با آمریکاییها هم بده بستان دارند. البته نه اینکه لزوما مطیع کاخ سفید باشند. حتی در اوج درگیری و چالشهایی که باهم دارند، گفتگو با یکدیگر را رها نمیکنند.
ایران در تنگنای تقابل
ایران در شرایطی به سر میبرد که آمریکا به لحاظ ساختار سیاسی، اقتصادی، نظامی، دیپلماسی و تبلیغاتی قدرتمند است. این موضوع، تعامل با آمریکا را برای اکثر بازیگران جهانی، حتی رقبای سرسخت آن مانند چین، روسیه، هند و اتحادیه اروپا، ضروری ساخته است.
عدم مذاکره، فرصتی برای رقبای ایران:
ساداتیان با اشاره به عدم تمایل ایران به مذاکره با غرب، معتقد است این رویکرد، فرصتی طلایی به رقبای ایران میدهد تا در فضای سیاسی دنیا و بازارهای جهانی اقتصاد به جای ایران عمل کنند و نظرات ایران به حاشیه رانده شود.
تجربه برجام: دستاوردها و فرصتهای از دست رفته:
وی به دستاوردهای قابل توجه ایران در دوران برجام اشاره میکند، زمانی که با تعامل با 1+5، گامهای بلندی در زمینه توسعه میادین گازی و نفتی، خرید هواپیما، انتقال سرمایه و تکنولوژی به داخل کشور برداشته شد.
ساداتیان تاکید میکند که حتی در آن دوران، ایران نه تنها مطیع غرب و آمریکا نشد، بلکه عزت و اقتدار خود را حفظ کرد.
تحریمها: پیامدهای انزوای اقتصادی:
عدم پیوستن ایران به افای تی اف و اصرار بر عدم تعامل با غرب، ایران را در معرض تحریمهای سنگین و فشارهای مضاعف اقتصادی قرار داده است. ساداتیان معتقد است ایران باید انتخاب کند که میخواهد در بازار جهانی اقتصاد حضور داشته باشد یا به انزوای خود ادامه دهد.
تعامل با شرق به جای تقابل با غرب:
برخی، تعامل با کشورهایی مانند چین و روسیه را نشانهای از تقابل با غرب میدانند. ساداتیان این دیدگاه را مغایر با منافع ملی ایران میداند و معتقد است که این رویکرد، به جای تقابل با غرب، به نفع منافع ایران در عرصه بینالملل خواهد بود.
پتانسیلهای ایران: کلید شکوفایی اقتصادی:
ایران از پتانسیلهای بالایی برای شکوفایی اقتصادی برخوردار است. ساداتیان تاکید میکند که با بازنگری در نوع نگاه به دنیا و اتخاذ رویکردی تعاملی، میتوان گرههای اقتصادی را گشود و به رونق و پیشرفت کشور دست یافت.