یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۳
نظرات: ۰
۰
-
خودروسازان ۹ میلیارد دلار بنزین را به باد می دهند

خودروسازان با تولید خودرو‌های بی‌کیفیت چه خسارتی به مردم می‌زنند؟ شاید به خط کردن همه خسارات جانی‌و‌مالی صنعت فشل خودروسازی با مدیران ناکارآمد، سهل و ممتنع باشد، اما حداقل می‌توان در حوزه مصرف بنزین به عدد و رقمی رسید.

جوان نوشت: مصرف بالای خودرو‌های داخلی نه تنها سبب واردات ارزی بنزین شده است، بلکه سهم مصرف اضافی و ناکارآمد خودرو‌های داخلی در افزایش مصرف بنزین تولیدی کشور نیز حدود ۵۰ میلیون لیتر در روز است که معادل ۹ میلیارد دلار ضربه به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد و با توجه به واردات ۵ میلیارد دلاری بنزین در سال جاری، میزان خسارت مصرف بالای خودرو‌های داخلی تنها از محل مصرف غیربهینه بنزین، بیش از ۱۴ میلیارد دلار است. 

در مواجهه با تشدید واردات و ناترازی بنزین در ایران که از سوی صنعت خودروسازی داخلی که به شدت به خودرو‌های مصرف سوخت بالا وابسته است، تغییر به سمت تنوع سبد سوختی و کاهش سهم بنزین در سبد سوختی کشور به عنوان یک راه‌حل مهم راهبردی و سریع است.

سناریوی کنونی نیاز حیاتی به تنوع سبد سوخت کشور را برجسته می‌کند و از وابستگی به بنزین به سمت جایگزینی پاک‌تر، پایدار و فراوان‌تر مانند CNG تغییر می‌کند. 

صنعت خودروی ایران که با تولید خودرو‌هایی با مصرف بنزین قابل توجه مشخص می‌شود، باعث افزایش چشمگیر تقاضای سوخت شده است. این افزایش مصرف از تولید داخلی پیشی گرفته و به دلیل اثرات ترکیبی مصرف زیاد و واردات منجر به وابستگی به واردات بنزین به بیش از ۵ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۳ شده است. همچنین تشدید این عدم تعادل، ماهیت انحصاری صنعت خودروی ایران و نگرانی از کیفیت خودرو‌های تولید داخل است. آپشن‌های محدود و کیفیت پایین‌تر خودرو‌های داخلی، مصرف‌کنندگان را از انتخاب جایگزین‌های کم‌مصرف‌تر منصرف می‌کند و این امر اتکا به خودرو‌های پرمصرف بنزینی را تداوم می‌بخشد. 

نکته بسیار مهم در این زمینه برای حل مشکل به صورت کوتاه‌مدت، تمرکز ویژه بر افزایش مصرف CNG در سبد سوختی کشور و جایگزین کردن CNG به جای بنزین است تا علاوه بر اینکه بتوانیم سبد سوختی کشورمان را متنوع کنیم، بتوانیم ناترازی بنزین را حل و از طرف دیگر منابع گازی کشور با تکیه بر سرمایه‌گذاری کلان بخش خصوصی در حال توسعه است. به این ترتیب، برای تولید هر لیتر بنزین که مسیر بسیار پیچیده‌ای برای تولید هر لیتر آن طی خواهد شد، با تکیه بر افزایش ظرفیت تولید گاز کشور و جلوگیری از هدررفت گاز به راحتی امکان استفاده بیش از ۶۰ میلیون مترمکعبی از سوخت CNG به جای بنزین وجود دارد. به این ترتیب ما نه تنها دیگر واردات بنزین نخواهیم داشت، بلکه دارای مازاد بنزین نیز خواهیم شد و به صادرات بنزین اقدام خواهیم کرد. 

در مواجهه با این چالش‌های مبرم، یک تغییر استراتژیک به سمت پذیرش CNG خود را به عنوان یک راه‌حل قابل دوام و بسیار قانع‌کننده نشان می‌دهد. با دوری از بنزین و تقویت مصرف CNG، ایران می‌تواند مزایای بسیاری را باز کند.

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی