ملیحه شریف خواه خبرنگار اطلاعات نوشت: نوروز باستانی ایرانیان رسمی کهن است و مردم همراه با فرارسیدن فصل بهار و نو شدن طبیعت با خانه تکانی و پاکیزگی منزل و خرید لباسهای نو و تهیه اقلام خوراکی برای پذیرایی از میهمانان خود آماده میشوند به استقبال سال نو میروند.
اما در سالهای اخیر و به ویژه با رشد بی رویه نرخ تورم و گرانیهای کمر شکن پی در پی و همچنین جهشهای قیمت در بازار اجاره بها، گوشتهای مرغ و قرمز، اقلام خوراکی امسال نه فقط سبد معیشت خانواده ها را محدود کرده است، بلکه انگیزه اقشار آسیب پذیر جامعه برای برگزاری جشن سال نو و پذیرایی و استقبال از میهمان را هم از مردم گرفته است .
رشد افسار گسیخته قیمت ها سبب شده تا خانواده ها برای خرید مایحتاج نوروزی خود با وسواس بیشتری وارد بازار شوند و برای خرید اقلام مورد نیاز یا به بازار نمیروند و یا اینکه سرگردان قیمت اجناس را از چند مغازه بررسی میکنند تا شاید بتوانند کالا و لباسی را با قیمت پایین تر و
مناسب تر، بخرند.
افزایش بی رویه قیمتها ، محدودیتهای مالی، پایین بودن حداقل حقوق و گرانی اجناس سبب شده است تا مردم تهیه اقلام ضروری و خوراک را به جای خرید لباس نو ترجیح دهند و این که زمینه دلسردی فروشندگان را هم فراهم کرده است .
نمایشگاه های بهاره مرهمی بر زخم گرانیها
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در مورد آماده سازی اقلام اساسی به اندازه کافی در بازار شب عید میگوید: متولیان برگزاری نمایشگاههای نوروزی و طرح ضیافت، سازمان صمت و اتاق اصناف است اما سازمان جهاد کشاورزی هم به منظور تنظیم بازار نوروزی اقلام اساسی خوراکی، در نمایشگاههای بهاره و طرح ضیافت مشارکت و فعالیت میکند.
جمشید زمانی میافزاید: در این زمینه اقلام اساسی به قیمتهای مصوب شامل برنج هندی، برنج پاکستانی، گوشت و مرغ منجمد، شکر و تخممرغ در نمایشگاههای بهاره در شهرستان های استان قزوین عرضه میشود.
وی تاکید میکند: بیشترین دغدغه مردم قیمت گوشتهای قرمز و سفید و در مجموع فرآوردههای پروتئینی است که با توجه به پیگیریهای انجام شده گوشت قرمز به صورت متناوب وارد استان میشود.
زمانی ادامه میدهد: به منظور متعادل سازی قیمت گوشت قرمز؛ گوشت منجمد علاوه بر ذخایر استراتژیک در نمایشگاههای بهاره، فروشگاههای زنجیرهای و تعاونیهای مصرف در سطح استان عرضه میشود.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی متوسط قیمت گوشت قرمز در بازار را ۴۸۰تا ۵۰۰هزار تومان اظهار میدارد و میگوید: در نمایشگاههای بهاره برنج هندی با قیمت ۳۵هزار تومان ،برنج پاکستانی ۳۸هزار تومان ، شکر فله ۲۸هزار تومان و گوشت منجمد با قیمت حدود ۲۲۰هزار با هدف کنترل قیمتها در سطح بازار عرضه میشود.
عدم استقبال مردم از بازار نوروزی
در عین حال این موضوع مطرح است که با توجه به جهش غیر قابل تحمل قیمتها در بازار اجاره بها، گرانی های کمر شکن و سبد محدود معیشت مردم طی 2 ماه منتهی به پایان سال آیا اقشار آسیب پذیر جامعه میتوانند سال نو را با کامی شیرین آغاز کنند؟
صادقی فرد از فروشندگان با سابقه پاساژ طالقانی قزوین میگوید: با سابقه بالغ بر ۳۵سال فعالیت در رشته پوشاک و مانتو نخستین سالی است که با چنین وضعی از خرید مردم مواجه شدهایم و حتی در دوران کرونا هم، چنین وضعی را تجربه نکرده بودیم .
وی دلیل اصلی عدم استقبال مردم از خریدهای نوروزی را گرانی و وضع نابسامان اقتصادی و دست خالی بودن مردم میداند و میافزاید: تحمل این شرایط هم برای فروشندگان و هم برای خریداران بسیار سخت است و خریداران، فروشندگان و تولید کنندگان از پرداخت هزینههای بالای انرژی و عدم ثبات بازار راضی نیستند که اگر شرایط نابسامان معیشت مردم ادامه پیدا کند، مغازه داران هم به دلیل پرداخت اجارههای سنگین قادر به ادامه فعالیتهایشان نخواهند بود.
قنادی از خیابان امام خمینی (ره) قزوین هم درباره کاهش استقبال مردم از خرید شیرینی شب عید میگوید: هر چند شیرینیهای سنتی قزوین معروف است و قزوینیها علاقه بسیاری به آن دارند، اما فروش شیرینی برای نوروز امسال بسیار کم شده و قدرت خرید مردم بسیار کاهش یافته است.
وی ادامه میدهد: سالهای گذشته از نیمه اسفندماه بازار فروش شیرینی گرم میشد اما امسال به دلیل نرخ تورم بالا استقبال از خرید شیرینی بسیار کمتر است، به گونهای که سفارش شیرینی نان چایی از ۴۰کیلوگرم به 5 تا ۱۰کیلوگرم در روز کاهش یافته است.
شهروندی که به پایین آمدن قدرت خرید خود، معترض است، میگوید: علیرغم ۲۵سال سابقه کار در شرکت با پایه حقوق 7 میلیون و 500 هزار تومان و گرانیهای افسار گسیخته قدرت خرید لباسهای مناسب برای 2 فرزندم را ندارم و هر چند که عیدی ۱۵میلیون تومانی را دریافت کردهام، اما به دلیل عدم هماهنگی دخل و خرج زندگی و پرداخت قسط ترجیح میدهم که این مبلغ را برای خریدهای ضروریتر و از جمله اقلام خوراکی و هزینههای واجب زندگی هزینه کنم .
صاحب یک بوتیک لباس در پاساژ هم با انتقاد از وضع بازار امسال میگوید : هر سال نزدیک شب عید، ۳تا ۴بار اجناس مغازه را مجدداً پر میکردم، اما امسال به دلیل پایین بودن قدرت خرید مردم، نمیتوانم مغازه را پر کنم و نسبت به گذشته بسیاری از مشتریان برای خرید شب عید ضعیف تر شدهاند.
فروشنده دیگری که به دلیل ضعیف بودن بازار تمامی اجناس مغازهاش را حراج کرده بود هم میگوید: هر چند که تمامی اجناس خود را حراج کردهایم اما متاسفانه از ساعت 9صبح تا ۹شب مراجعه کنندهای نداشتم و حتی از فروش اینترنتی هم استقبال خوبی نمیشود.
وی ادامه میدهد: تعداد مراجعان یا به اصطلاح پاخور مغازهها در پاساژ بسیار محدود شده و به دلیل پرداخت اجاره بها و شارژ بالا و همچنین عدم فروش مناسب در بازار شب عید دیگر قادر به ادامه فعالیت در این صنف نیستم.
صاحب یک فروشگاه مواد پروتئینی در بازار بزرگ قزوین هم درباره پایین بودن قدرت خرید مردم برای خرید گوشت میگوید: بر اساس نرخ مصوب بازار قیمت متوسط گوشت ران و سر دست بدون چربی گوساله ۵۸۰هزار تومان و گوشت گوسفندی بره بدون دنبه ۶۵۰هزار تومان است، اما مردم قدرت خرید آنها را ندارند، در روزهای عادی گذشته هفتهای ۳راس گوساله کشتار میکردیم؛ اما در شب عید به هفتهای یک راس کاهش یافته است و اکثریت خریداران فقط توان خرید گوشت آبگوشتی استخوان دار با قیمت ۲۲۰تا 270 هزار تومان را دارند.
همچنین در بازدید میدانی از وضع خرید مردم در مییابیم که استقبال چندانی از آجیل هم نمیشود و فروشندگان آن با ناراحتی حاضر به گفتگو با ما نشدند.