مهر نوشت: حمام حاج شهباز خان کلهر یکی از اماکن تاریخی شهر کرمانشاه است که در بافت سنتی این شهر قرار دارد؛ جایی که بازار سنتی کرمانشاه همراه با معابر، مساجد و خانههای متعدد قدیمی، جلوهای از خاطرات را برای گردشگران زنده میکنند. این حمام که در میانه تاریکهبازار قرار گرفته و راوی فرهنگ و آداب و رسوم گذشتگان است؛ نام این اثر در تاریخ ۱۲ دی ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۰۴۹۵ بهعنوان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
حمام حاج شهباز خان همان طور که از نامش مشخص است، توسط حاج شهباز خان در سال ۱۲۸۳ هجری شمسی ساخته شد. حاج شهباز خان پسر منوچهر خان بیگلربیگی، یکی از رجال سیاسی و اجتماعی دوره قاجار در زمان محمد علی میرزا دولتشاه در کرمانشاه بود که بناهای تاریخی با ارزشی در این شهر، از جمله مسجد حاج شهباز خان و حمام حاج شهباز خان کلهر را احداث کرد.
روز گذشته بعد از انتشار کلیپی ضبط شده در محیط داخلی این مجموعه تاریخی ابعاد گستره تری از ولنگاری مسئولین به نمایش گذاشته شد تا نشان دهد، دشمن با نفوذ از به دنبال به بازی گرفتن ارزشها و هنجارها در جامعه امروز است.
پس از اتفاقات سالهای گذشته در خصوص نفوذ پیاده نظام دشمن به مکانهای تاریخی و هنجارشکنی و بی حرمتی به ارزشها، عدهای با استفاده از نفوذ به حمام تاریخی کرمانشاه که قدمتی بیش از یک قرن دارد، ورود پیدا کرده و کلیپی با محتوای سخیف و مبتذل در این مکان ساختهاند.
آنچه که در نگاهی سطحی از ساخت چنین کلیپهایی و اقداماتی این چنینی به چشم میآید تمسخر و به بازی گرفتن مقدسات و ارزشهای دینی در قالب نفوذ فرهنگی است، اما اگر بیشتر به قضیه توجه کرد و با دقت بیشتری به بررسی مساله پرداخت، قطعاً نفوذ در لایههای گستردهتر در سایه ولنگاری فرهنگی دیده میشود.
سوالی که برای مردم ایجاد میشود، سختگیری متولیان برای تصویربرداری حتی گروههای تصویربرداری دارای مجوز از فضای داخلی آثار تاریخی است و اینکه چطور سازندگان این کلیپها که بعضاً فعالیت زیرزمینی دارند موفق به کسب مجوز برای برداشت چنین تصاویری شدهاند؟
آنچه ضرورت آن به شدت احساس میشود، بررسی دقیق ماجرا است که چگونه هنجارشکنان با خیال راحت و آسوده در سینه ستبر ایران اسلامی به فرهنگ تاریخی این دیار که دروازه نجف و کربلا بوده و هست شبیه خون فرهنگی بزنند؟
ضرورت روشن شدن پشت پردهی قبح زدایی و ترویج اباحه گری در کرمانشاه
حجت الاسلام محمد میرزایی مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کرمانشاه در خصوص انتشار کلیپ مستهجن ضبط شده در یکی از آثار تاریخی کرمانشاه، اظهار کرد: قطعاً باید با مسببین ساخت این کلیپ برخورد شود.
وی افزود: مهمتر از برخورد با مباشرین و عاملین این ماجرا، پیدا کردن و برخورد شدید با پشت پردهی این وقایع هست.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کرمانشاه تصریح کرد: انتشار کلیپهای مشابه و اتفاقات اینچنینی میتواند نشان از یک برنامهی قبح زدایی و ترویج اباحه گری باشد.
پس از پیگیریها در خصوص روشن شدن ابعاد این اتفاق تلخ، روابط عمومی ادارهکل میراثفرهنگی استان کرمانشاه طی بیانیهای به شکایت از متخلفین ساخت کلیپ حمام حاج شهبازخان اشاره و در ادامه از برخورد قضائی با مسببین این اتفاق خبر داد.
از متخلفین حمام حاج شهبازخان شکایت شده و برخورد قضائی انجام میشود
پیرو انتشار تصاویری از یک کلیپ هنجارشکنانه در یکی از بناهای تاریخی استان کرمانشاه بیانیهای به شرح ذیل جهت تنویر افکار عمومی مردم شهیدپرور، مؤمن و انقلابی کرمانشاه صادر میشود:
بسمه تعالی
«پیرو انتشار تصاویری مغایر با ارزشهای اسلامی و فرهنگی که در یکی از بناهای تاریخی واگذار شده به بخش خصوصی ضمن محکومیت جدی این گونه رفتارهای هنجارشکنانه به اطلاع جامعه شهید پرور و انقلابی و مردم فهیم کرمانشاه میرساند، کلیپ مذکور متأسفانه در غفلت مسئولین مجموعه در چند ماه گذشته ضبط شده است که این ادارهکل در بدو امر با اطلاع یافتن از این اتفاق ضمن ارجاع موضوع به نهادها و دستگاههای امنیتی و انتظامی استان، انجام پیگیریهای قضائی از طریق واحد حقوقی ادارهکل شکایت لازم را در دست اقدام قرار داده و برای برخورد جدی با عوامل این اقدام روند قضائی پرونده در دست بررسی است.
لازم به ذکر است، مجموعه حمام حاج شهباز خان از بناهای تاریخی در اختیار صندوق احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی کشور میباشد که بهرهبرداری و مدیریت آن به بخش خصوصی واگذار شده است.»
اما سوالی که پس از صدور این بیانیه در نظر مخاطبان برجسته خواهد شد، این است که صندوق احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی کشور زیر مجموعه کدام دستگاه در کشور است که اینگونه میراث فرهنگی تقصیر را گردن او انداخته است؟ و یا دستگاههای امنیتی چطور ماهها است که از این فاجعه فرهنگی مطلع هستند اما جلوی انتشار این کلیپ سراسر مبتذل را نگرفتهاند؟ و چگونه است که ماهها از شکایت میراث فرهنگی میگذرد و هیچ نتیجه قضائی برای این شکایت به ثبت نرسیده است؟
همه اینها ابهاماتی است که در بیانیه میراث فرهنگی استان کرمانشاه وجود دارد و برای روشن شدن افکار عمومی لازم است به آن پرداخته شود.