ایندیپندنت نوشت: پژوهشی جدید نشان میدهد میمونهای انساننما، مانند گوریل و شامپانزه، دوستان قدیمی که دههها ندیدهاند میشناسند. این طولانیترین و پایدارترین حافظه اجتماعی است که تاکنون از موجودی غیر از انسان ثبت و مستند شده است.
به گزارش سیانان، پژوهشگران دریافتهاند که شامپانزهها و بونوبوها عکسهای همگروهیهای سابقشان را بیش از ۲۵ سال پس از آخرین بار که آنها را دیدهاند، میشناسد و عکسهای دوستان قدیمی واکنش بهمراتب مثبتتری برمیانگیزد.
کریستوفر کروپنیه، نویسنده ارشد این پژوهش و استاد دانشگاه جانز هاپکینز که در مورد توانایی شناختی حیوانات تحقیق میکند، به سیانان میگوید تجربه کارش با میمونهای انساننما و حس اینکه آنها او را حتی سالها پس از آخرین مواجهه و تعامل میشناختند سبب شد که این پژوهش را انجام دهد.
او و گروه پژوهشیاش افرادی را انتخاب کردند که میمونهای شرکتکننده در این آزمایش در بازههای زمانی بین ۹ ماه تا ۲۶ سال ندیده بودند، و تصاویر باکیفیت آنها موجود بود.
پژوهشگران سپس دو عکســ یکی از میمونی که میشناختند و دیگری از میمونی غریبهــ را مقابل میمونها قرار دادند و با استفاده از دستگاه ردیاب چشم، مکان و طول مدت نگاهشان را بررسی کردند.
نتایج این بررسی نشان داد میمونها به آنهایی که میشناختند «خیلی طولانیتر» نگاه میکردند، فارغ از اینکه چه مدت از آخرین باری که آنها را دیدهاند میگذرد، و به آنهایی که رابطه دوستانهای داشتند مدتی طولانیتر نگاه میکردند.
کروپنیه این تجربه را تشبیه میکند به اینکه پس از سالها، با کسی از دوران دبیرستان در خیابان برخورد کنیم.
او به سیانان میگوید: «به نظر میرسد نزدیک به نوعی حافظه مادامالعمر برای این حیوانات باشد.»
این پژوهش همچنین این امکان را مطرح میکند که میمونها ممکن است دلتنگ نزدیکانشان شوند.
به عقیده پژوهشگران، حافظه اجتماعی میمونها ممکن است بلندمدتتر از ۲۶ سال باشد و حتی با حافظه انسان قابل مقایسه باشد، که پس از ۱۵ سال شروع به فراموشی افراد میکند، اما میتواند آنها را تا ۴۸ سال بعد به یاد بیاورد.
این همچنین رکوردی جدید برای حافظه اجتماعی موجودات غیرانسان است. پژوهشهای قبلی نشان داده بود دلفینها افرادی را که ۲۰ سال ندیده بودند، به یاد میآورند.