تجارت نیوز نوشت: آمارهای رسمی و اظهارات مقامات دولتی نشان از افزایش مهاجرت ایرانیان میدهد. آن هم در دورهای که کشورهای دیگر برای جذب و نگهداشت نیروی انسانی در حال رقابت هستند. در ایران اما شرایط به گونهای پیش رفته که رسول صادقی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفته فرهنگ مهاجرتی شکل گرفته و به روستاهای کشور هم نفوذ کرده است.
رسول صادقی، عضو هیأت علمی گروه جمعیتشناسی دانشگاه تهران در نهمین کنگره انجمن روانشناسی ایران که اخیرا برگزار شد، با بررسی ابعاد اجتماعی مهاجرت گفت: «بر اساس مدلهای اقتصادی و جامعهشناسی، سرمایه انسانی میتواند به سرمایه اقتصادی و اجتماعی تبدیل شود. البته نیاز به برنامهریزی دارد. به دلیل عدم سیاستگذاری و برنامهریزی، بر اساس برآوردهایی صورتگرفته، ایران رتبه اول را در هدررفت سرمایه انسانی دارد. در حالیکه کشور ما به لحاظ سرمایه انسانی رتبه 12 را دارد.»
عضو هیأت علمی گروه جمعیتشناسی دانشگاه توضیح داد: «در بسیاری از مناطق کشور با بحثی تحت عنوان فرهنگ مهاجرت مواجه هستیم. در شهرستان درهشهر در استان ایلام روستایی را میتوانم مثال بزنم که 115 نفر از جوانان آنها به استرالیا رفتهاند. 40 نفر از این جوانان که نتوانستند مهاجرت کنند، سال 2015 به صورت غیرقانونی به اروپا رفتند. این روستا اکنون تقریبا ترکیب زنانه دارد.»
او ادامه داد: «در شهرستان سردشت، روستایی داریم که بسیاری از آنها به انگلیس مهاجرت کردهاند. این نشان میدهد که جریان مهاجرتی به مناطق روستایی کشور هم ورود و نفوذ کرده است. به نوعی فرهنگی مهاجرتی شکل گرفته است که هر فردی برود، قهرمان است. وقتی مهاجرت تبدیل به یک امر عادی میشود، یعنی فرهنگ مهاجرتی رخ میدهد. با این حال ما در حوزه سیاستگذاری انفعال داریم.»
عضو هیأت علمی گروه جمعیتشناسی دانشگاه تهران در ادامه بررسی ابعاد روانی-اجتماعی مهاجرت گفت: «جریان مهاجرت از ایران در نیم قرن اخیر روند صعودی داشته است. اما در بعضی از سالها پیکهای مهاجرتی هم داشتیم، مانند سال 1388.»
صادقی توضیح داد: «بر اساس گزارشهای بینالمللی در کشورهای OECD، حدود 52 درصد از ایرانیان، سطح تحصیلات و مهارت بالا دارند. حدود 44 درصد از ایرانیان در این کشورها در مشاغل با مهارت متوسط هستند. فقط چهار درصد از آنها در مشاغل با سطح مهارت پایین هستند. اما آنچه که در ایران اتفاق افتاده، کاملا برعکس این روند است. »
عضو هیأت علمی گروه جمعیتشناسی دانشگاه تهران گفت: «اگر قبلا مهاجرت به کشورهای توسعهیافته غربی صورت میگرفت، اکنون مهاجرت به کشورهای منطقه رخ میدهد. در حال حاضر مهاجرتها در حوزه سلامت به کشور عمان، در حوزه استارتاپ به کشورهای قطر و امارات، در حوزه دانشجویی و دانشآموزی به کشور ترکیه در حال رخ دادن است.»