ارمغان زمان فشمی در ضمیمه جامعه امروز روزنامه اطلاعات نوشت: تا سال گذشته، 27 صفر، همزمان با شب وفات پیامبر اکرم (ص) که اولین واقف در اسلام هستند، به عنوان روز وقف شناخته میشد. ما هم از مدتها قبل تصمیم گرفتیم ضمیمه این هفته را به موضوع وقف اختصاص بدهیم.
ظاهرا چندروز قبل، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه خبر داده که با پیگیریهای جدی که طی بیشتر از دو سال از سوی این سازمان انجام گرفته، ۱۶ ربیعالاول به جای ۲۷ صفر از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان روز وقف نامگذاری شده است.
وی در بیان دلایل این موضوع گفت: «در ایام دهه آخر ماه صفر، هیأتها به عزاداری میپردازند و بسیاری از کارکنان اوقاف نیز یا خدمتگزار مواکب هستند یا به عنوان زائر در جریان اربعین شرکت میکنند و پس از بازگشت از این مراسم و کار شدید جسمی و جدی موکبداری، نمیتوانند آن طور که باید و شاید در یک فضای مطلوب، برنامههای هفته وقف را اجرا کنند.»
البته به دلیل ضیق وقت، ما ضمیمه را طبق روال قبلی با همین موضوع پیش بردیم اما در این میان نکته ای توجه مرا به خود جلب کرد.
یکی از ایراداتی که به سازمان اوقاف وارد میشود، فقدان شفافیت مالی این سازمان است؛ از جمله این که فهرست منتشرشده روزآمد و کاملی از موقوفات آن وجود ندارد.
وجود یک سازمان با درآمد نامشخص و بدون شفافیت در هر جای دنیا، میتواند سرچشمه بروز فساد اقتصادی باشد. برای همین تهیه و انتشار فهرستی از اموال و املاک موقوفه و نحوه مصارف آن باید در صدر وظایف سازمان اوقاف قرار داشته باشد.
در گذشته مشخص بود که کدام مدرسه، کدام دارالشفا، کدام کتابخانه یا حمام موقوفه است. مردم کاملا در جریان بودند که کدام بناها در شهر و محله آنها وقف شده و از آنجا که درآمد این اموال و املاک در جهت مصارف و منافع عمومی خرج میشد، مردم خودشان با علم به این موضوع، از آن اموال و املاک مراقبت میکردند. اما امروز با توجه به گسترش شهرها و اماکن و جمعیت، املاک موقوفه بسیاری وجود دارند که کسی از آنها خبر ندارد و نمیداند درآمدشان صرف چه کارهایی میشود.
بنابراین شایسته است متولیان سازمان اوقاف، پیش و بیش از آن که به فکر درنظر گرفتن مناسبت مخصوصی برای روز وقف باشند، گامی برای شفاف گامی برای شفاف سازی فعالیت هایشان بردارند و مردم را در جریان آنها قرار بدهند.