نرگس خانعلی زاده در یادداشتی در ضمیمه خانواده امروز روزنامه اطلاعات نوشت: مدتهاست که خبرهای مربوط به حوزه سلامت و کرونا، تقریبا خوشایند است؛ خبرهایی که از صفر ماندن تعداد مرگ و میر در یک روز میگوید و ابتلاها، به زور به تک رقم میرسند؛ مبتلایانی که با سبکترین حالت ممکن و شبیه به یک سرماخوردگی، آن را رد میکنند.
اما در این روزهای نیمه خوشخبری، شیوع سویه جدیدی از کرونا به نام EG,5.1 یا اریس، کمی آرامش خبرهای حوزه سلامت را متلاطم کرده است.
زیرسویهای از امیکرون که همنام الههای یونانی به نام نزاع است و قرار است آرامشی که به تازگی، جهان به آن رسیده است را بر هم بزند؛ اما شما خیالتان راحت باشد که ایمنی واکسنهایی که زدیم، ملایم بودن همیشگی جهشهای امیکرون و رعایت مسائل بهداشتی در حدی معقول، اجازه نمیدهد که نام اریس، موجب آشفتگی، برهمریختگی یا همان نزاع، در جهان شود.
اریس اولین بار در فوریه ۲۰۲۳ شناسایی شد و از آن زمان موارد ابتلاء به آن به طور پیوسته در حال افزایش بوده است اما هنوز پایش به ایران نرسیده است. حرف مشترک محققان و متخصصان جهانی یک عبارت است:« اریس، تهدید بزرگی نیست!» موضوعی که میتواند کمی از دلنگرانیهای برای گرفتاری دوباره به معضل کرونا کم کند.
شاید برای همین است که باید فارغ از همه خبرها و تعداد مبتلایان و شدت این سویه جدید و البته پیش از رسیدن آن به کشور، خودمان کار درست را انجام دهیم؛ یعنی بدون نگرانی، مراقبتهای بهداشتی را جدی بگیریم! آن هم در این روزها که سال تحصیلی جدید پیشرویمان است و دغدغههای تازهای از مسائل بهداشتی برایمان به همراه خواهد داشت.
علائم را جدی بگیرید
آبریزش بینی، سردرد، خستگی، عطسه، گلودرد و تعرق شبانه، از جمله رایجترین علائم زیرسویه جدید اریس هستند؛ علائمی که برخی از آنها مشابه سرماخوردگی است:« علاوه بر اینها، اسهال، حالت تهوع و استفراغ هم از دیگر علائم رایج اومیکرون و زیر سویه تازهاش گزارش شده است که البته برای تشخیص دقیق، نیاز به تست PCR دارد.» این را یک فوق تخصص مراقبتهای ویژه میگوید و معتقد است که زیرسویه جدید اومیکرون ، میتواند سویه ای قدرتمند باشد که عفونتهای بیشتر و شدیدتری در بدن افراد ایجاد کند.
البته از آنجا که امیکرون، از سایر سویههای کرونا، شدت کمتری دارد، به نظر میرسد که زیرسویه امیکرون هم آنچنان، تاثیری در بالا بردن آمار مرگ و میر نداشته باشد و جهش ملایمی محسوب شود؛ اما این موضوع و این احتمال، چیزی از اهمیت توجه به علائم برای محافظت از ابتلای دیگران و البته رعایت مسائل بهداشتی برای پیشگیری، کم نمیکند.
واکسینههای مقاوم
اینطور که معلوم است، متخصصان هنوز اطلاعات دقیق درباره این سویه جدید ندارند؛ آنقدر که هنوز مشخص نیست که آیا این زیر سویه منجر به بیماری شدیدتری نسبت به سایر زیرسویههای اومیکرون میشود یا نه! شاید برای همین است که قریب به اتفاق آنها انتظار دارند که واکسنهای فعلی، همچنان در برابر EG,5.1 محافظت قابل قبولی ارائه کنند.
در واقع با این روندی که اریس در کشورهای چین، امریکا، کره جنوبی، ژاپن، کانادا، استرالیا، سنگاپور، انگلیس، فرانسه، پرتغال و اسپانیا در پیش گرفته است، ترکیب واکسن و ایمنی طبیعی بدن، توانسته است تا حدودی از شدت این بیماری کم کند؛ یعنی واکسنها هنوز حفاظت خیلی خوبی در برابر ویروس نسبت به مرگ و بیماری شدید ایجاد میکنند و خب چه خبری دلگرمکنندهتر از این؟
و اما پروتکل...
ترسمان ریخته است، اما همچنان نام کرونا، میتواند آرامش ذهنمان را برهم بزند؛ کرونایی که یادآور روزهایی سخت و نفسگیر است که همچنان آثارش بر جسم و جانمان مانده است. خوبیاش این است که حالا به جای ترس و نگرانی میتوانیم منطقیتر رفتار کنیم و تمام تمرکزمان را بر روی مسائل بهداشتی بگذاریم؛ مثلا در مرحله اول، شست و شوی دست و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنیم و در مراحل بعدی، حواسمان به افراد بیمار و سالمند جامعه باشد؛ افرادی که ترجیحاً اگر از ماسک استفاده کنند، خیال آرامتری خواهند داشت.
ماسکی که در دوران کرونا به ما ثابت کرد که بهترین ابزار برای پیشگیری از هرگونه بیماری ساده، حتی سرماخوردگی و آنفلوآنزاست و کسانی که میخواهند در معرض کمترین خطرها برای بیماری باشند، ماسک میتواند همراه همیشگیشان باشد؛ این را میگوییم که فکر نکنید دوباره کرونا و دوباره ماسک! بر کسی پوشیده نیست که ماسک دیگر کرونا و غیر کرونا نمیشناسد؛ او رفیق همیشه سلامتی خواهد بود.