مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت و گو با «اطلاعات آنلاین» با اشاره به برگزاری دور سوم مذاکره ایران و آمریکا و با تاکید بر اینکه ترامپ در تلاش است، خود را به عنوان یک فرد مصلح نشان دهد، اظهار داشت: مذاکره هایی که در حال حاضر میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده در حال رخداد است، سیر طبیعی تحرکات دهه اخیر در ارتباط با ایران را از منظر دکترین برخورد آمریکا با ایران را نشان می دهد. دونالد ترامپ در گفت و گویی که مناسبت صدمین روز فعالیت دولتش داشت، در پاسخ به این پرسش خبرنگار تایمز درباره اینکه جلوی حمله نظامی اسرائیل به ایران را گرفته بود، اینطور پاسخ داد که «این درست نیست».
این استاد علوم سیاسی دانشگاه در ادامه گفت: رییس جمهور آمریکا همچنین اینطور ادامه داد که او هشدار داده است، نیازی به حمله نظامی به ایران نیست و می توان با ایجاد مذاکره به نتیجه برسیم و اگر نتیجه نگرفتیم، به استقبال فضای جنگی برویم. ترامپ همچنین ادامه داد، نمی تواند نتانیاهو را وارد جنگ کند. اما اگر مذاکره با ایران به جایی نرسد، طبعا رهبری جنگ را به عهده خواهد گرفت.
او افزود: شرح این شرایط نشان می دهد که میان اختیار اجرایی و هدایت آمریکا، دیواری شیشه ای و شفاف وجود دارد. آنهم در حالیکه دکترین کاخ سفید در قبال اسرائیل تشکیل یک دولت قدرتمند در تل آویو با امنیت بالا و قابل کنترل است. همچنین سیاست ایالات متحده در قبال تهران شکل گیری دولتی توسعه گرا است که محدود به رویکرد توسعه های اقتصادی و سیاسی متصل به آمریکا در قرن بیست و یکم باشد. به عبارت دیگر دولتی توسعه گرا اما تحدید شده که محدودیت تحرک های نظامی اش در غرب آسیا باید کنترل شود و به سمت و سویی برود که قدرت جهانی مدنظر دارد.
وی توضیح داد: همچنین از نگاه آینده اندیشانه باید تاکید کرد، سیال سازی مسئولیت جنگ در حال رخ دادن است که همزمان با مذاکره دو طرف و با وجود برداشت مثبتی که هم در ایران و هم در آمریکا وجود دارد، دنبال می شود. یعنی احتمال جنگ همچنان روی میز باقی مانده است تا از این طریق، آمریکا در مذاکرات بعدی، علیه ایران اهرم فشار قوی تری داشته باشد.
این فعال حوزه دیپلماسی تصریح کرد:ترامپ آماده سازی روانی افکار عمومی آمریکا با نمایش تمایل به دیپلماسی و در عین حال تاکید بر رهبری نظامی در صورت بن بست مذاکرات را در دستور کار قرار داده است. در واقع همه تلاش ترامپ این است که تصویر صلح طلب قاطع را از خود به نمایش بگذارد.
مطهرنیا یادآور شد: در نتیجه می بینیم، در این وضعیت ۲ موج موثر دکترین فشار و تقابل جدی گرفته می شود که شامل دیپلماسی و جنگ به موازات یکدیگر است. به این معنی که جنگ در دیواری شیشه ای بین واشنگتن و تل آویو به تل آویو سپرده شده و موضوع دیپلماسی را نیز آمریکایی ها به عهده گرفته اند تا در این مسیر بتوانند در تلاقی با یکدیگر ضربه هایی را در آینده به ایران بزنند.