اطلاعات نوشت: در این مراسم معاون اول رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت برنامهریزی برای تبدیل ایران به مرکز مبادلات انرژی منطقه گفت: جمهوری اسلامی ایران آماده آغاز دوران تازه ای از مشارکتهای بزرگ و هوشمندانه با جهان است.
دکتر محمدرضا عارف با اشاره به اینکه ایران با در اختیار داشتن دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی و چهارمین ذخایر نفتی دنیا نه فقط یک بازیگر مهم، بلکه یک ستون پایدار در معادلات جهانی انرژی است، افزود: فرصتهای سرمایهگذاری در صنایع بالادست نفت و گاز در کشور عمدتاً شامل توسعه میدانهای نفتی و گازی بلوک های اکتشافی، جمعآوری گازهای مشعل، احداث خطوط لوله، مخازن ذخیرهسازی، واحدهای فرآوری سریع الاحداث، تقویت فشار گاز، آب شیرین کنها، طرحهای بهینه سازی و پشتیبانی است.
به گفته وی، برنامه هفتم به عنوان سند بالادستی نظام برنامه ریزی رویکردی جامع و آینده نگر به صنعت انرژی کشور به خصوص نفت و گاز دارد. بر اساس این برنامه دولت مکلف است تا با هدف تبدیل ایران به مرکز مبادلات انرژی منطقه، حجم صادرات و واردات گاز را به ترتیب به ۴۰میلیارد مترمکعب و ۲۰میلیارد متر مکعب در سال افزایش دهد.
معاون اول رئیس جمهوری دستیابی به اهداف برنامه هفتم برای صنعت نفت و گاز را نیازمند سرمایهگذاری بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار نیاز ذکر کرد که بخش عمدهای از آن بایستی از منابع داخلی و خارجی تأمین شود و تصریح کرد: با توجه به اهمیت جذب سرمایههای مردمی در راستای تحقق شعار سال یعنی «سرمایهگذاری برای توسعه»، فضای اقتصاد کشور این ظرفیت را دارد که به سمت طرح های نفت و گاز هدایت شود. همچنین با توجه به شرایط پیش رو با وجود زمینه مناسب برای استفاده از ظرفیتهای بانکی و بازار مالی داخلی، جذب سرمایه خارجی و فناوریهای نوین اهمیت ویژه ای دارد و به عنوان راهکارهایی برای تأمین مالی مورد توجهاند.
وی گفت: ما نه صرفاً به دنبال سرمایهگذاری مالی، بلکه خواهان شراکتهای راهبردی، پایدار و مبتنی بر منافع بلندمدت متقابل هستیم. جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد با ارائه بستههای جذاب سرمایهگذاری، مدلهای مشارکت نوآورانه، تضمین های بینالمللی و تسهیلات ویژه بستر ورود سرمایهگذاران بزرگ به پروژههای کلان نفت و گاز را فراهم کند.
عارف تاکید کرد: تحولات ژئوپلیتیکی سالهای اخیر، یک پیام روشن دارد: امنیت انرژی، دیگر یک موضوع صرفاً اقتصادی نیست؛ یک ضرورت جهانی است. ایران، به عنوان کشوری با سابقهای دیرینه از ثبات، عقلانیت و همکاری منطقهای میتواند و باید بخشی از راهحل جهانی باشد.
وی همچنین در حاشیه این رویداد در جمع خبرنگاران با بیان اینکه نباید رشدی کمتر از رشد سند چشمانداز داشته باشیم، گفت: برای رسیدن به این میزان رشد، بر اساس برآوردی که داشتیم، بیش از ۱۰۰میلیارد دلار باید سرمایهگذاری شود
وزیر نفت هم در این رویداد ضمن معرفی بستههای جدید مشوق و تأمین مالی، از آغاز به کار صندوق تضمین نفت خبر داد. محسن پاکنژاد بیان کرد: وزارت نفت تاکنون ۱۶قرارداد در قالب IPCبرای توسعه ۲۳میدان نفتی و گازی با مجموع سرمایهگذاری بیش از ۲۷میلیارد دلار امضا کرده است که از این تعداد، ۹قرارداد با ارزشی بالغ بر ۱۳میلیارد دلار در مرحله اجرا قرار دارند و بقیه هم در آستانه نهایی شدن و در شرف تنفیذ هستند.
وی از امضای قرارداد فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با سرمایهگذاری حدود ۱۷میلیارد دلار بهعنوان بزرگترین پروژه اخیر یاد کرد و گفت: امیدواریم این قرارداد هم بهزودی تنفیذ و اجرای آن با مشارکت پیمانکاران بزرگ داخلی آغاز شود.
وزیر نفت ادامه داد: فرصتهای سرمایهگذاری در رابطه با طیف متنوعی از پروژهها ارائه شده است که میتوان به «توسعه ۱۰۰میدان نفتی و گازی»، «طرحهای نوآورانه در جمعآوری گازهای مشعل»، «احداث واحدهای فرآورشی سریعالاحداث»، «خطوط انتقال»، «ایستگاههای تقویت فشار» و حتی «پروژههای توپکرانی هوشمند» اشاره کرد.
وی با تأکید بر رونمایی از بسته مشوقها و تسهیلات جدید قراردادی در بخش بالادستی نفت و گاز در این رویداد گفت: امروز شاهد امضای مشارکتنامه اعضای سهامدار صندوق تضمین نفت با سرمایه ۳۰۰میلیون یورویی و ظرفیت صدور ضمانتنامه تا سقف ۶میلیارد دلار هستیم.
پاکنژاد معرفی ابزار جدید تأمین مالی جمعی با نام «پتروکراد» را یکی دیگر از دستاوردهای رویداد تحول در سرمایهگذاری برشمرد و بیان کرد: همچنین از دیگر اقدامهای شاخص در این رویداد میتوان به واگذاری گازهای مشعل با نرخ پایه صفر به سرمایهگذاران طرحهای جمعآوری اشاره کرد.