ارمغان زمان فشمی - ضمیمه جامعه روزنامه اطلاعات| آسیبهای اجتماعی را باید به دو بخش زنانه و مردانه تقسیم و هریک را جداگانه بررسی کرد. تردیدی نیست که تأثیر هر آسیب، از طلاق و خشونت خانگی گرفته تا فقر و اعتیاد، بر روی زنان و مردان متفاوت است و این تفاوت به عوامل دیگری از جمله فرهنگ و قوانین و عرف و اخلاق هر جامعه نیز بستگی دارد.
حتما شما هم شنیدهاید که به زنان و دختران میگویند «این کار برای شما قباحت دارد»، درحالی که انجام همان کار از سوی مردان و پسران، پذیرفتهشده است. یادم میآید زمانی در دفتری منتظر یک قرار ملاقات بودم که عدهای از مردان طنزپرداز در یکی از اتاقهای آن دورهم جمع شده بودند و با یکدیگر شوخی میکردند. گاهی هنگام خواندن بعضی از ابیات هجو، یادشان میآمد که من بیرون از آن اتاق نشستهام و به همدیگر یادآوری میکردند: «هیس... در را ببندید!»
احتمالا وقتی مردان طنزپرداز خرده میگیرند که چرا زن طنزپرداز یا استندآپکمدین درست و حسابی نداریم، منظورشان زنانی است که بتوانند همان جنس شوخیهایی را در طنزشان بیاورند که خودشان موقع گفتنش، میترسند زنی آن را بشنود!
در جایی که بلند خندیدن و دوچرخهسواری و سیگار کشیدن و دوستی با جنس مخالف و حتی برخی اشکال نشستن و راه رفتن، برای زنها ناپسند و برای مردها پسندیده است، آسیبهای اجتماعی هم دو قالب زنانه و مردانه پیدا میکنند و باید هریک را در بستر خودشان بررسی و تحلیل کرد.
به همین ترتیب، اعتیاد، میتواند زندگی زنان را بیشتر و دردناکتر از مردان، تحتتأثیر قرار دهد. زن از لحاظ بدنی، شکنندهتر و آسیبپذیرتر است، برای پیدا کردن نقش و جایگاه خود در جامعه با مشکلات بیشتری روبهروست، دائم در معرض قضاوت قرار دارد و با محدودیتهای بیشتری مواجه میشود، در عین حال باید نسل آینده را در دامن خود پرورش دهد و الگوی شایستهای برای آن باشد.
بنابراین از یک طرف، فشارهای شخصی و اجتماعی بیشتری را تحمل میکند و در معرض آسیبهای اجتماعی بیشتری قرار میگیرد و از طرف دیگر با انگ و تبعیض بیشتری روبهروست و برای گذر از آسیبهای ایجادشده، راه دشوارتری در پیش دارد.
جا دارد که جامعهشناسان با تحلیلهای دقیقتر و جامعتر به حل مسائل زنان بپردازند تا آرامش و امنیت در همه جامعه جریان پیدا کند.