ایسنا نوشت: حسن محتشم، عضو هیات مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران با اشاره به اثر احتمالی افت قیمت ارز بر بازار مسکن گفت: مسکن معمولا مقداری با تامل خودش را بازارهای دیگر هماهنگ میکند. سرعت عملی که بازارهای دیگر از خود نشان میدهند در بازار ملک شکل نمیگیرد. البته شنیده میشود که در بازارهای طلا و ارز هم خریداری وجود ندارد. دلیلش این است که شرایط تثبیت شده نیست و شاهد یک حالت بلاتکلیفی هستیم.
وی بیان کرد: انتظارات روانی پیش آمده ناشی از توافقی است که اغلب فعالان اقتصادی به انجام آن امیدوارند. اینکه قیمت دلار حدود ۲۲ هزار تومان پایین آمده و ثابت مانده یعنی همه چیز در حالت سکون قرار گرفته است. بنابراین بازار مسکن نیز مثل بسیاری دیگر از بازارها نمیتواند فعلا واکنشی داشته باشد. صبر میکند تا بازارهای موازی و به تبع آن اقتصاد کشور در یک جایگاهی تثبیت شود. به این موضوع که تقاضای مصرفی ملک فعال شود نیز خوشبین نیستم. بازار مصرفی به قدرت خرید افراد متوسط و کمدرآمد وابسته است که فعلا تحول چندانی در قدرت خرید ایجاد نشده و به زودی هم نخواهد شد.
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه طرف تقاضای مصرفی مسکن یکدفعه به درآمد نمیرسد، تصریح کرد: علاوه بر تقاضای مصرفی، تقاضای سرمایهای هم در بازار مسکن ورود پیدا نمیکند؛ زیرا سرمایه زمانی میآید که در بازارهای دیگر احساس بازده نداشته باشد. اتفاقا اگر سرمایهها به بخش مسکن بیاید خوب است؛ زیرا این حوزه هم پیشران هم رونق اقتصادی ایجاد میکند و هم به افزایش عرضه کمک میکند. افزایش عرضه نیز به ثبات یا کاهش قیمت مسکن میانجامد. بخش مسکن با توجه به شعار امسال مبنی بر سرمایهگذاری برای تولید میتواند یک حوزه مهم و اثرگذار برای رشد تولید کارخانجات و صنایع باشد.
محتشم با انتقاد از بروکراسی پیچیده اداری در بخش ساخت و ساز گفت: طبق آمار رسمی حدود هفت میلیون مسکن در کشور کم داریم اما این حوزه با مسائلی مثل طولانی بودن فرآیند صدور پروانه، کاهش بازده سرمایه و دیگر مشکلات در بخش ساخت و ساز مواجه است.
وی درباره دورنمای بازار مسکن در میانمدت بیان کرد: باید ببینیم توافقی که بین ایرانی و آمریکا انجام میشود چگونه است. اگر این توافق مثبت پیش برود و امکان موفقیت آن باشد طبیعتا ریزش قیمت ارز و طلا و تقویت ارزش پول ملی را در پی دارد. در بخش مسکن هم به صورت رونق تولید و کاهش قیمتها خود را نشان میدهد.