مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با «اطلاعات آنلاین» درباره ماهیت FATF (گروه ویژه اقدام مالی) اظهار داشت: FATF نهادی است که با عنوان گروه ویژه اقدام مالی شناخته میشود، در برگیرنده سازمانی بین المللی است که در سال ۱۹۸۹ میلادی با هدف مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم تاسیس شده است تا منجر به شفاف سازی داد و ستدهای مالی در سطح بین الملل شود و از گسترش تروریسم جلوگیری کند؛ بنابراین سازمان گروه ویژه اقدام مالی استانداردهایی را برای کشورها تعیین کرده است تا سیستم مالی شان را برابر سوءاستفاده مالی تقویت کنند.
وی گفت: کشورهایی را از نظر پیروی از این استانداردها مورد توجه قرار میدهند تا از این طریق بتوانند، نقاط ضعف سیستم مالی را شناسایی کنند. به عبارت دیگر سازمان امدادگر مالی، سرمایه گذاری و تجاری برای ممانعت از پولشویی در سطح بین المللی اعضایی دارد که اگر قوانین را رعایت نکنند، در لیست سیاه و خاکستری قرار میگیرند که البته چنین موقعیتی، آنها را با محدودیتهای مالی و بانکی روبهرو میکند.
او افزود: ساختار گروه ویژه اقدام مالی، بسیاری از سازمانها را مانند مجمع عمومی ایجاد کرده است که همه اعضا را در بر میگیرد، تلاش میکند رفتار کشورها را درباره رعایت استانداردها رصد کند تا کشوری به فکر تخطی از قوانین نباشد. در کنار این شاهد شکل گیری رییس و معاون رییس هستیم که مدیریت افای تی اف را به عهده دارند. همچنین کمیته اجرایی متشکل از اعضای منتخب است که وظیفه نظارت بر پیگری برنامهها و سیاستهای درنظر گرفته شده را به عنوان ماموریتی مهم پیگری میکند.
وی توضیح داد: گروه ویژه اقدام مالی همچنین دارای گروههای کاری مختلفی گروه نظارت و ارزیابی و گروه استاندارد که برای مقابله با تروریست تشکیل شدهاند هم فعالیتهای خود را انجام میدهند. در کنار آنها دبیرخانه است که در پاریس مستقر است و مسئولیت هماهنگی امور اجرایی افای تی اف در ارتباط با سایر نهادهای بین المللی را به عهده دارد.
مطهرنیا تاکید کرد که افای تی اف برای جامعه جهانی ضروری است.