روزنامه هممیهن نوشت: هادی یزدانی، پزشک عمومی بیمارستان سینا در اصفهان است که در هفتههای اخیر با تعداد زیادی از بیماران مبتلا به آنفلوآنزا و سرماخوردگی مواجه بوده است. او برخلاف سایر همکارانش معتقد است که اغلب این افرادی که در روزهای اخیر مراجعه میکنند مبتلا به کووید هستند، نه آنفلوآنزا. او میگوید: «از بیمارانی که در بیمارستانها بستری میشوند، تست گرفته میشود و میتوان بهطور قاطعانهتری درباره نوع ابتلایشان صحبت کرد اما آنچه خودمان براساس علائم بالینی مشاهده میکنیم این است که اغلب این افراد مبتلا به کووید هستند.»
به گفته او، دو دانشگاه تهران و هرمزگان، هر سال بهصورت رندوم ویروسهای در حال چرخش را اعلام میکنند، اعلام اخیر وزارت بهداشت هم بر این است که ویروس فعلی در حال چرخش اول، آنفلوآنزاست، بعد کووید و در مرحله بعدی راینو ویروسها قرار دارند: «ما باید میان راینو ویروسها که مسئول سرماخوردگیها هستند، با کووید و آنفلوآنزا از نظر سرعت و قدرت انتقال تفاوت ایجاد کنیم، بنا بر اعلام بیماران، علائمی که اکنون دارند، مشابه علائمی است که در دوره کرونا تجربه کردهاند، شاید این حرفی که میزنم علمی نباشد اما براساس نشانههای بالینی میتوان گفت که سیر ابتلا به آنفلوآنزا سریع با تب بالا و علائم شدیدتر است و کووید یک مقدار کند است و بیمار نمیتواند بهطور دقیق بگوید که چه زمانی مبتلا شده است.»
یزدانی، چند روز پیش در حساب شخصیاش در شبکه ایکس – توئیتر – از کمبود داروهای مرتبط با درمان کووید و آنفلوآنزا نوشت: «هفتههاست با موج سنگینی از عفونتهای حاد تنفسی مواجهایم و بیماران یک سوال واضح دارند، این بیماری کووید ۱۹ است یا آنفلوآنزا؟ در غیاب داروی پکسلووید برای کرونا و نایاب بودن تامیفلو، برای آنفلوآنزا، این پرسش اهمیتش را از دست میدهد. برای این بیماران چارهای جز درمان علامتی نیست.»
او با تاکید بر همین موضوع توضیح میدهد که تجویز تامیفلو، شرایط خاصی دارد و بستگی به شرایط بیمار دارد. از سوی دیگر زمانیکه دارو در دسترس نیست، دیگر چه فرقی میکند که بیماری کووید است یا آنفلونزا: «دوره درمان سرماخوردگی سه تا پنج روز است، گسترشی ندارد و علائم آن خیلی به چشم نمیآید. اما زمانیکه افراد، یکی بعد از دیگری مبتلا میشوند و بهطور ناگهانی یک عده زیادی درگیر بیماری میشوند، این دیگر سرماخوردگی نیست؛ این میزان گسترش بیماری در آنفلوآنزا و کرونا دیده میشود و براساس شواهد بالینی هم به احتمال زیاد این ابتلا به کووید است.»
به گفته او در برخی از بیماران عفونت مجدد یا دوباره فعال شدن ویروس در بدن رخ میدهد، به همین دلیل است که بیماران تصور میکنند در مدت زمان کم، دو بار مبتلا شدهاند. همه اینها در شرایطی است که این بیماری علامت اختصاصی ندارد. تب، تنگی نفس و... علامت اختصاصی ابتلا به کرونا یا آنفلوآنزا نیست، بنابراین بررسیهای ما نشان میدهد که سه ویروس کووید، آنفلوآنزا و راینو ویروسها با قدرت بالا در حال چرخش هستند، بدون اینکه واکسنی برای آنها در دسترس باشد.
نکته قابل توجهی که یزدانی هم به آن اشاره میکند، نبود واکسن کووید و دسترسی سخت به واکسن آنفلوآنزاست. او میگوید که واکسنهای کووید دوظرفیتی شدهاند، بنابراین واکسنهایی که در ابتدای شیوع کرونا تزریق شدند دیگر تاثیری ندارند. شرکتهای سازنده واکسن در ایران هم بعد از پایان پاندمی کرونا، واکسنسازی را رها کردند مثل پاستور، برکت و... در مقابل هم شرکتهای فایزر و مدرنا هم بهدلیل حواشی پیش آمده، وارداتشان به کشور امکانپذیر نیست.
تا یک زمانی به مردم گفته میشد که بروید واکسن بزنید اما الان واکسن موثری در کشور وجود ندارد تا مردم تزریق کنند. از آن طرف هم واکسن آنفلوآنزا به تعداد کم و با تأخیر وارد کشور شد، تعدادش آنقدر کم بود که خیلیها جا ماندند، نتیجه هم این شد که بیماری با شدت زیادی در حال گردش است و نسبت به یکی، دو سال قبل هم شیوع بالاتری دارد، بیمارستانها پر از بیماران بستری است و موارد مرگ هم گزارش شده است هرچند آماری در این زمینه در دسترس نیست اما همکاران اعلام میکنند که بستری بیماران مبتلا به عفونتهای حاد تنفسی بیشتر شده است.