اطلاعات نوشت: بر اساس آخرین برآوردها بیش از ۱۰۰۰۰ ساختمان بلندمرتبه فاقد ایمنی لازم در بخش اداری، تجاری و مسکونی کلانشهرهای ایران وجود دارد که ادامه استفاده از آنها به شیوه فعلی برای ساکنین و افراد عبورکننده از کنارشان حادثه ساز است.
دقیقاً هشت سال قبل در چنین روزهایی ساختمان پلاسکو تهران به دلیل بی توجهی به اخطارهای مکرر آتش نشانی و سایر دستگاه های ایمنی در آتش سوخت و ریزش کرد و دهها نفر از مردم را به کام مرگ کشید.همچنین بیست روز قبل هم ریزش یک ساختمان ۶ طبقه ۱۶ واحدی در محله زیتون اهواز خسارات زیادی بجا گذاشت.
از سوی دیگرهمچنان ساختمان های غیر ایمن زیادی در تهران، مشهد، کرج، اصفهان، تبریز، شیراز و سایر کلانشهرهای پرجمعیت وجود دارد که مالکان و کاربران آنها حاضر به ایمن سازی آنها نیستند و هر لحظه احتمال وقوع یک سانحه خطرناک در آنها وجود دارد.
خطر در ابنیه عمومی
آمارهای شهرداری تهران نشان می دهد که از میان ۱۶ هزار ابنیه موجود در پایتخت ۱۳ میلیون نفری ایران، حداقل ۵۰۰۰ بنا در معرض خطر وقوع سوانح مختلف هستند. بدتر آنکه بسیاری از این ابنیه ناایمن کاربری عمومی نظیر درمانی، تجاری و اداری دارند که همه روزها هزاران نفر در این ساختمان ها تردد می کنند.
نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اعلام کرد: شمار زیادی از بیمارستان ها و مجتمع های تجاری پایتخت برای جلوگیری از وقوع سانحه باید فوراً ایمن سازی شوند.
بیمارستان های رسول اکرم(ص)، لولاگر و بوعلی در کانون شهر تهران جزو این قبیل ساختمان هستند.
مهدی بابایی رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران هم اعلام کرد: از مجموع ساختمان های غیر ایمن تهران ۱۳۹ ساختمان بلندمرتبه وضعیت بحرانی دارند که حداقل در ۷۰ مورد از آنها هنوز هیچ اقدامی برای ایمن سازی صورت نگرفته است.
همچنین رئیس سازمان بازرسی کل کشور چندی قبل اعلام کرد: ۷۰ درصد از ابنیه غیر ایمن شهر تهران کاربری تجاری، اداری و خدماتی دارند. همچنین ۶/۵ درصد از این ساختمانها مربوط به مراکز درمانی و بهداشتی هست ند.
به گفته ذبیح الله خدائیان ، ظرف چندسال گذشته تعدادی از این ساختمان ها از وضعیت بحرانی خارج شدهاند، اما هنوز ۷۰ ساختمان باقیمانده که نیازمند اقدامات فوری هستند. همچنین ۲۹۶ ساختمان مرتبط با دستگاههای اجرایی شناسایی شدهاند که باید ایمنسازی شوند.
پاساژ علاءالدین غیر ایمن اعلام شد
در پی اخطارهای مکرر شهرداری تهران و سازمان آتش نشانی به کسبه پاساژعلاءالدین مبنی بر غیرایمن بودن این فضای بزرگ تجاری در مرکز تهران، شرکت بیمه ایران هم قرارداد پوشش بیمه این مجموعه را فسخ و از ادامه بیمه این پاساژ امتناع کرد.
مدیر بیمه های اموال شرکت بیمه ایران همزمان با هشتمین سالگرد وقوع سانحه آتش سوزی مهیب ساختمان پلاسکو تهران در نامه ای به شعب این شرکت اعلام کرد: نظر به اینکه مطابق اعلام سازمان آتش نشانی شهر تهران پاساژ موبایل علاءالدین جزو ساختمان های نا ایمن است، از بیمه کردن محل مذکور خودداری کنید و بیمه نامه های صادره جاری هم حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ بخشنامه براساس شرایط عمومی بیمه نامه آتش سوزی فسخ شوند.
این گزارش می افزاید: نظیر همین شرایط نگران کننده را در سایر کلانشهرها می توان مشاهده کرد.
یک عضو کمیته مسکن و عمران کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هم در رادیو اعلام کرد: بی توجهی به ضوابط معماری و شهرسازی در ساختمان های بلندمرتبه کلانشهرها باعث افزایش تعداد ابنیه خطرناک شده است.
به گفته علیرضا نثاری ، طبق برنامه پنجساله هفتم توسعه، متولیان و مسئولان موظف شدهاند ۱۵ درصد ساختوسازها را صنعتی کنند که کمک زیادی به ایمن کردن ساختمانها می کند.
وی اظهار تأسف کرد: در ساختوسازها هر فردی با هر گرایش و شغلی به این حرفه ورود میکنند و شاید صلاحیت لازم را نداشته باشند. اما با سرمایهای که دارند به این بخش ورود میکنند و بدون آنکه کار را به کاردان آن بسپارند، بهعنوان متولی به آن ورود کرده و بعضاً ضوابط فنی را در ساختو ساز رعایت نمیکنند که در بروز حوادث خود را نشان میدهد؛ لذا در زمان ساخت باید دقت لازم صورت گیرد تا ساختمان های ایمنی ساخته شود .
وی افزود: کمیسیون ماده ۱۰۰ باید بهجای آنکه به جریمهکردن تخلفات و سازماندهیکردن آنها بپردازد، سازوکار جلوگیری از بروز تخلفات را ایجاد کند.
وی گفت: اغلب کسانی در این صنعت مشغول به کار هستند که صلاحیت لازم را ندارند و مصالح خوبی را به کار نمیبرند. چرا که حتی یک ساختمان ناایمن هم زیاد است.