فرادید نوشت: ویروسهایی که سبب سرماخوردگی و آنفولانزا میشوند، از طریق ذرات کوچکی که افراد آلوده با عطسه و صحبت و سرفه در هوا منتشر میکنند، به سایرین سرایت میکنند. همچنین وقتی سطوح یا اشیاء آلوده را لمس کنید و سپس به دهان، بینی یا چشمهایتان دست بزنید، ممکن است به این ویروسها مبتلا شوید.
در مطالعهای که سال ۲۰۱۹ منتشر شد، محققان دریافتند وقتی موشها در هوای خشک زندگی میکنند (بین ۱۰ تا ۲۰ درصد رطوبت نسبی)، توانایی آنها در مبارزه با عفونتهای آنفلوآنزا در قیاس با موشهایی که در رطوبت نسبی ۵۰ درصد زندگی میکنند کاهش مییابد.
حتماً شما هم پیش از بیرون رفتن از خانه در فصل زمستان، دقت میکنید لباسهای گرم بپوشید، چون در غیر این صورت به احتمال زیاد سرما میخورید. اما آیا واقعاً وقتی هوا سرد است بیشتر احتمال دارد سرما بخوریم؟
ساده بگوییم، بله! بروز عفونتهای تنفسی مانند سرماخوردگی در مناطق معتدل در فصل زمستان به اوج میرسد. البته هوای سرد و یخبندان مستقیماً سبب عفونت نمیشود، اما تحقیقات نشان داده که میتواند احتمال ابتلا به آنها را افزایش دهد.
یک توضیح رایج برای این موضوع به نحوه انتقال عفونتهای تنفسی از فردی به فرد دیگر ربط دارد. ویروسهایی که سبب سرماخوردگی و آنفولانزا میشوند، از طریق ذرات کوچکی که افراد آلوده با عطسه و صحبت و سرفه در هوا منتشر میکنند، به سایرین سرایت میکنند. همچنین وقتی سطوح یا اشیاء آلوده را لمس کنید و سپس به دهان، بینی یا چشمهایتان دست بزنید، ممکن است به این ویروسها مبتلا شوید.
در طول زمستان، ما معمولاً زمان بیشتری را در فضاهای بسته میگذرانیم، یعنی زمان بیشتری را نزدیک افراد دیگر میگذرانیم، آن هم در مکانهایی که به احتمال بسیار زیاد تهویه هوای ضعیف دارند. این شرایط سبب میشود ویروسها بین جمعیت بیشتر پخش شوند.
اما جز این تغییرات رفتاری، دانشمندان نشان دادهاند که مکانیسمهای بیولوژیکی مشخصی وجود دارد که توضیح میدهد چرا در هوای سرد بیشتر سرما میخوریم و پاسخ به «دما و رطوبت هوا» مربوط میشود.