اطلاعات نوشت: عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب دیروز در جمع خبرنگاران ضمن اعلام این مطلب، میانگین بارشهای کشور از ابتدای سال آبی جاری(اول مهر) تا پایان آذر را حداکثر به ۴۱/۴ میلیمتر عنوان کرد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۳ درصد کاهش دارد و گفت کاهش بارش ها سبب شده تا بسیاری از استان ها با چالش تامین آب روبرو باشند و اگر زمستان این کاهش جبران نشود، نگرانی درباره تأمین آب در کشور بسیار جدی تر خواهد شد.
وی با بیان اینکه حتی اگر میزان بارش ها نرمال شود به دلیل خشکسالیهای متمادی باز تنش آبی خواهیم داشت، بر ضرورت جدی گرفتن مدیریت مصرف تاکید کرد و گفت: اگر مدیریت نکنیم ناگزیر به سمت تامین آب از سفره ها خواهیم رفت که پیامد آن تشدید فرونشست خواهد بود .
سخنگوی صنعت آب ادامه داد: در استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، اصفهان، بوشهر، کرمان، یزد، چهارمحال و بختیاری، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، مرکزی و لرستان شرایط ذخایر آبی بسیار نگران کننده و در استان های ایلام، همدان، فارس، آذربایجان شرقی، اردبیل، کرمانشاه، البرز، تهران، قزوین، گلستان و خراسان جنوبی با کمبود شدید بارش های جوی روبرو هستیم.
وی گفت: سد نیان و شمیل در استان هرمزگان هفته قبل بطور کامل خشکید و در استان کرمان هم ۹۰ درصد مخازن پشت سدها خالیست. از سوی دیگر در استان اصفهان ۸۷ درصد مخازن سدها خالی مانده و تا امروز هیچ بارشی نداشته ایم.
به گفته بزرگ زاده، ۸۱ درصد از مخازن ۵ سد بزرگ اطراف تهران که تأمین کننده آب استان های تهران، البرز و قزوین هستند، خالیست و مردم پایتخت باید بدانند که هم اینک فقط ۲ درصد از مخزن سد «لار» و ۱۳ درصد از مخزن سد «ماملو» آب دارد و در سایر سدها هم حجم پرشدگی مخازن بسیار نگران کننده است.
وی گفت: اگر در زمستان پیش رو نتوانیم این حجم از آب سدها را تأمین کنیم، قطعا به دشواری خواهیم افتاد و ناچاریم از شیوه های اضطراری نظیر برداشت از سفره های عمیق آب روی بیاوریم که زیست بوم کشور را به خطر می اندازد.
سخنگوی صنعت آب تأکید کرد: ترجیح و اولویت وزارت نیرو برای تأمین آب مصرفی شرب و بهداشت این است که به مرحله جیره بندی نیفتیم ولی نمی توان انکار کرد که برای تأمین آب سایر مصارف کشور بشدت در مضیقه هستیم.
وی گفت: برای رفع ناترازی آب در دولت چهاردهم باید ۷۱۱ هزار میلیارد تومان منابع مالی تامین شود تا پروژه های گنجانده شده در برنامه هفتم توسعه را اجرایی کنیم. با این وجود، منابع درنظر گرفته شده در لایحه بودجه سال آینده هرگز کفاف تأمین نیازهای مالی این پروژه ها را نخواهد کرد.
بزرگ زاده گفت: برای اجرای طرح های قبلی آب و آبفا بالغ بر ۴۷ هزار میلیارد تومان به پیمانکاران، مشاوران و مجریان بدهی داریم ولی در لایحه بودجه سال آینده به موضوع تأمین مالی حوزه آب توجه شایانی نشده است.
وی ادامه داد: طبق مفاد برنامه هفتم توسعه ظرف ۵ سال آینده ناچاریم ۱۵ میلیارد مترمکعب از حجم ناترازی فعلی منابع آب را کاهش دهیم که دستیابی به چنین هدفی نیازمند اجرای ۱۴۷ پروژه ملی و آبرسانی به ۷۰۰۰ روستاست.
سخنگوی صنعت آب گفت: ظرف ۱۵ سال گذشته به دلیل حجم بالای برداشت از سفره های زیرزمینی، ۳۰ درصد از چاه های مجاز کشور دچار کف شکنی شده اند و هم اینک سالانه ۸۵۰۰ چاه در نقاط مختلف کشور از مرز کف شکنی عبور می کنند.
به گفته وی، در ۲۰ سال گذشته اگرچه بطور میانگین هرسال ۷۰۰۰ چاه مجاز را مسدود کرده ایم ولی همزمان سالانه ۵۰۰۰ چاه جدید در نقاط کشور حفر شده که برنامه کاهش برداشت از سفره های زیرزمینی را ناکام گذاشته است.
بزرگ زاده خواستار کاهش بارگذاری جمعیت مصرف کننده در مناطق دارای بحران کمبود آب شد و گفت: برای تشویق کشاورزان به کاهش مصرف آب باید طرح های اشتغال جایگزین ارائه دهیم و گرنه صرفاً با اعمال رفتار سختگیرانه و مسدود سازی چاه ها نمی توان میزان مصرف آب در این بخش را کاهش داد.