به گزارش «اطلاعات آنلاین» در ۱۷ آذرماه ۱۳۲۱ دستور تعطیلی سراسری مطبوعات صادر شد و اصحاب جراید و رسانه ۴۳ روز بیکار شدند.
روزنامه اطلاعات در تاریخ ۳۰ بهمن ماه ۱۳۲۱ پس از تعطیلی ۴۳ روزه مطبوعات و جراید کشور در این باره نوشت: حادثه ناگوار ۱۷ آذرماه موجب تغییرات و تحولات تازهای در کشور ما گردید. این پیش آمد باعث واقعه تاسفآور تعطیلی و توقیف کلیه جراید و مطبوعات در مرکز و منجر به آوردن مواد اصلاحی قانون مطبوعات با قید دو فوریت به مجلس گردید و در نتیجه مدت چهل و سه روز روزنامه اطلاعات منتشر نگردید.
تعطیل و توقیف کلیه مطبوعات و جراید یک عملی بود که نه تنها در این کشور بلکه در هیچ کجای دنیا سابقه نداشت و از هر جهت که فکر کنیم اینکار خلاف قانون و منطق صورت گرفت. اگر دولت بیم داشت که مبادا نشریات روزنامه ها و خبرها بر نگرانی و اضطراب خاطر مردم بیافزاید و در نتیجه نا امنی و هرج و مرج توسعه یابد باید گفت کاملا اشتباه کرده بود، زیرا هیچ شخص وطنپرست و با وجدانی راضی به هرج و مرج و اختلال نظم و آرامش کشور نیست و بهطور قطع اگر مطبوعات آزاد بودند و انتشار مییافتند همه یکدل و یک جهت کوشش در آرام کردن افکار مردم و رفع نگرانیها مینمودند و همه افراد و آحاد ملت را به صبر و سکون و آرامش و بردباری تشویق میکردند و بدیهی است، هیچ وسیلهای هم برای تامین آرامش روحی و فکری مردم بهتر از زبان قلم و مطبوعات نبود.
به علاوه ابلاغ توقیف روزنامهها تقریبا ظهر روز سهشنبه یعنی هنگامی که آثار شوم بلوا آشکار نشده بود صادر شد و معلوم نیست این سوظن و بدگمانی دولت نسبت به عموم مطبوعات چه ماخذ و دلیل معقولی داشته است؟ آیا بهتر این نبود که دولت به جای توقیف و تعطیل روزنامهها با دعوت کلیه مدیران جراید آنها را توجه موقع خطیر کشور نموده و همکاری آنان را برای خاموش کردن آتش فتنه و فساد جلب کند. آیا تصور میکنید در این موقع روزنامهها از همکاری یا دولت دریغ میکردند، هرگز، هرگز.
مطالب و مندرجات شماره عصر سه شنبه ۱۷ آذر اطلاعات که هنوز در اداره موجود است بهترین دلیل بر این است که روزنامه اطلاعات از همانروز مبارزه ضد هرج و مرج و نا امنی را شروع کرده بود و پیش از آنکه اشاره ای از طرف دولت یا مقامات دیگر بشود رفتار آشوبگران را مورد نکوهش قرار داده و عامه مردم را دعوت به آرامش و متانت کرده بود.
در هر حال دولت تمام روزنامه ها را قبل از اینکه ببیند چه رویه ای در برابر آن پیش آمد اتخاذ می کنند توقیف و تعطیل کرد و از این راه گذشته از خسارت و زیان مالی فوق العاده وهن و توهین بزرگی نسبت به جامعه مطبوعات وارد آورد و ملت ایران را نیز زمان درازی از بهره معنوی که ازمطبوعات می برد محروم کرد که اسباب تاثر و تاسف عموم است.
شکی نیست که خوانندگان ما پس از چهل و سه روز تعطیلی اجباری اکنون بیش از هر چیز می خواهند بدانند جریان و پیش آمدهای این مدت و صدمات و خساراتی که به ما وارد آمد چه تاثیری در رویه و خط مشی رونامه ما کرده است.
ما لازم میدانیم در پاسخ این پرسش که به ذهن خوانندگان عزیز می گذرد بگوئیم رویه اطلاعات همان است که بود و روش ما همان روش متین و ثابتی است که برای خود اتخاذ نموده بودیم و مورد پسند و تصدیق عموم روشنفکران و مردم منصف هم واقع شده است.
ما از روز آغاز که قلم به دست گرفتیم مصمم شدیم که هیچگاه احساسات و اغراض شخصی خود یا دیگران را در مندرجات روزنامه دخالت ندهیم؛ وارد مسائل شخصی و خصوصی نشویم و همواره حدود عفت قلم و شرافت و درستی را حفظ نمائیم. همین عمل را هم نمودیم و حتی در پاسخ دادن به کسانیکه برای غرض یا حسد به ما حمله نمودند یا دشنام دادند خودداری کردیم و از این پس نیز همین رویه را ادامه داده و از حدودی که برای خود مقرر داشته ایم قدمی فراتر نخواهیم گذاشت زیرا روزنامه همانطوریکه بارها گفته ایم متعلق به مردم است و هرگز نباید به مشاجرات شخصی اختصاص یابد.
مرام ما نیز همان است که در نخستین شماره های روزنامه پس از وقایع شهریور ماه سال گذشته نوشتیم. همانطور که آنروز گفتیم در طی این مدت نیز ثابت نمودیم ما بیش از هرچیز طرفدار نظم و ارامش کشور و وحدت نظر و اشتراک مساعی کامل میان دولت و ملت و مجلس و مطبوعات بوده و هستیم و عقیده داریم در چنین زمان آشفته ای باید کلیه قوا و مساعی افراد ملت و دولت و مطبوعات در یک جهت واحد سیر کند تا شاید بتوان به مدد اتفاق و اتحاد بر مشکلات روز افزون زندگی سخت و دشوار امروز فائق آمد و از این گیر و دار و مصائب روز افزون جان به سلامت به در برد و بالاخره رخت از ورطه فلاکت و بدختی بیرون کشید.
ما پیش وجدان خود سرافرازیم که در طول این مدت آنچه گفتیم و نوشتیم فقط در راه این مقصود و به منظور مقدس بوده است و موافقت و مخالفت ما با دولت ها نیز روی همین اصل استوار بوده است و این پس نیز همین روش را پیروی خواهیم کرد و بنابر این هر عملی را به مصلحت کشور و مردم دیدیم خواهیم ستود و آنچه را بر خلاف مصالح عامه تشخیص دادیم مورد اعتراض و انتقاد قرار خواهیم داد و در این نگارشات خود همانطور که رویه همیشگی ما بوده در درجه اول احساسات عامه و افکار و اندیشه های عمومی را در نظر خواهیم گرفت و می کوشیم تا اطلاعات همواره مظهر افکار مردم قرار گیرد و برای کشور و جامعه سودمند واقع شود و در این راه توفیق خداوند توانا را خواستاریم.