کامران نرجه - روزنامه اطلاعات: سرمای زودهنگام هوا و ناترازی مصرف سوخت در روزهای اخیر، مدیریت منابع انرژی کشور را با چالشی بزرگ روبرو کرده است.
ایران اگرچه با دارایی معادل ۱۲۰۰ میلیارد بشکه ذخایر هیدروکربوری جزو بزرگترین مالکان سوخت های فسیلی در جهان به شمار می رود ولی فشارهای تحریمی در سال های اخیر، فرآیند تولید گاز طبیعی و انواع سوخت های مایع را با مشکل روبرو کرده است.
از سوی دیگر ناهمواری ۳ تا ۵ هزارمتری فلات ایران(میان پهنه های تولید تا عرصه های مصرف) و برداشت نامتعادل در مسیر ۴۰ هزار کیلومتری خطوط انتقال سوخت (به ویژه در فصول سرد) باعث شده تا همواره مصرف کنندگان انتهای شبکه در استان های شمالی با اُفت فشار و بعضاً قطع گاز روبرو شوند.
هم اینک میزان مصرف گاز در ایران به حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز (معادل ۹۰ درصد از ظرفیت تولید کشور) رسیده که ۳/۵ برابر میانگین سرانه جهانی است.
این مشکل امسال برای نخستین بار با کسری ۲ میلیارد لیتری ذخیره سازی سوخت مایع در مخازن نیروگاه ها به شکلی مضاعف تشدید شده و به حوزه تولید برق هم سرایت کرده است. یعنی نیروگاه های حرارتی کشور اکنون ۴۵ درصد ذخیره سوخت کمتری نسبت به پارسال دارند و برای ادامه تولید ناچارند برخلاف سال های قبل از شبکه سراسری گاز مصرف کنند که یقیناً به اُفت مضاعف فشار در طول شبکه منجر خواهد شد.در چنین شرایطی دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری همه مردم را به صرفه جویی در مصرف گاز و برق تشویق کرده تا زمستان پیش رو را با کمترین میزان خاموشی و قطع سوخت سپری کنیم.
انتقاد پزشکیان به گرمای محیط نمایشگاه توانمندی های صنعتی ایران و روشنایی زیاد سالن برگزاری یک کنسرت در تهران نشان می دهد که ضرورت صرفه جویی در مصرف گاز و برق و مدیریت منابع انرژی به دغدغه اصلی عالی ترین مقام قوه مجریه در روزهای اخیر تبدیل شده و همراهی با این پویش عمومی لازمه بهره مندی همگان از خدمات رفاهی گرما و روشنایی است.
بدیهی است با تشدید سرمای هوا در روزهای آینده هرگونه اسراف در استفاده از این دو حامل انرژی، ادامه پایداری جریان گاز و برق را به خطر می اندازد که زیان آن به عامه مصرف کنندگان می رسد.
به قول صائب تبریزی: «مردم کم مایه را اسراف برق خرمن است»
از طرف دیگرعمل به پیشنهاد رئیس جمهوری برای کاهش دو درجه ای دمای محیط های خانگی، صنعتی و خدماتی می تواند خاطراتی خوب از زمستان پیش رو را برای همگان رقم بزند.