جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۹
نظرات: ۲۸
۱
-
اعلام نرخ واقعی هر لیتر بنزین/ سرنوشت افزایش قیمت سوخت مشخص شد

یک کارشناس اقتصادی معتقد است اگر دولت نتواند اعتماد عمومی را جلب کند و همچنین به کنترل نرخ تورم دست بزند، هر بار افزایش قیمت بنزین نتیجه‌ای نخواهد داشت جز آنچه که در گذشته تجربه کردیم.

خبرآنلاین نوشت: در رقابت‌های انتخاباتی ریاست جمهوری چهاردهم مسعود پزشکیان وعده داد که اگر سکان کشور را به دست بگیرد، به قیمت بنزین بدون اطلاع مردم دست نخواهد زد.

با این حال دولت پزشکیان تنها چند ماه پس از استقرار خود به نظر می‌رسد که افزایش قیمت بنزین را در دستور قرار خواهد داد. به نحوی که مسعود پزشکیان در آخرین اظهاراتش گفته که معادل ۱۵۰ میلیارد دلار «یارانه پنهان» حامل‌های انرژی پرداخته می‌شود و به نحوی تلویحی افزایش قیمت بنزین را جزو برنامه‌های آینده دولت خود برشمرد. یارانه پنهان البته مفهومی بحث برانگیز است به نحوی که گاه این تصور را به وجود می‌آورد که گویی چنین رقمی صرف شده است. در حالی که ۱۵۰ میلیارد دلار (معادل قدرت دلاری تمام نقدینگی اقتصاد ایران)‌در جایی صرف نشده است بلکه ادعا می‌شود اگر بنزین با نرخی جهانی فروخته می‌شد، معادل این مبلغ، منابعی در دست دولت قرار می‌گرفت. حال آنکه می‌دانیم تحریم فرصت صادرات را از اقتصاد ایران سلب کرده است.

جعفر خیرخواهان، پژوهشگر اقتصادی، درباره مفهوم یارانه گفت: «از دیرباز در اقتصاد یارانه وجود داشته و عمدتا منظور از یارانه همان یارانه آشکاری است که مردم هم می‌بینند. مثلا دولت به این نتیجه رسیده که باید مصرف شیر در میان مردم افزایش یابد و ارزان کردن آن را اقدامی در این راستا می‌بیند. پس در حالی که از تولیدکنندگان شیر را لیتری ۳۰ هزار تومان می‌خرد، به مصرف کنندگان آن را ۲۰ هزار تومان می‌فروشد.»

او ادامه داد: «دانش‌آموزانی که به مدارس دولتی می‌روند هم هزینه‌ای نمی‌پردازند اما پرواضح است که تحصیل هر کدام چیزی در حدود ۲۰ میلیون تومان است که دولت آن را پرداخته است ولی در راستای حمایت از آموزش همگانی چنین هزینه‌ای می‌دهد. یا مثلا چند ماه پیش آقای پزشکیان گفته بود که هر لیتر بنزین هشت هزار تومان هزینه تولید دارد ولی دولت آن را هر لیتر به ۱۵۰۰ یا سه هزار تومان به جامعه می‌دهد.»

بیشتر بخوانید:

خیرخواهان توضیح داد: «اینها که گفته شد شکلی آشکار از یارانه است که در کشورهای مختلف قابل مشاهده است. در اینجا به طور مشخص دولت منابعی را برای اقداماتی در نظر می‌گیرد که به نفع عموم مردم می‌داند. آموزش همگانی ظرفیت بالاتری از دانش به جامعه می‌دهد که از هر زاویه که به آن بنگریم به سود جامعه است. در رابطه با بنزین اما این پرسش وجود دارد که واقعا بنزین ارزان نیاز اولیه جامعه است ؟ جز این نیست که این بنزین ارزان تهران را به چهارمین شهر آلوده جهان با ترافیکی بی پایان تبدیل کرده است.»

وی تاکید کرد: «به همین دلیل در بیشتر کشورهای جهان آموزش یا بهداشت یارانه می‌گیرند اما در کشورهای توسعه یافته از بنزین مالیات می‌گیرند چون مصرف زیاد آن خسارتهایی در پی دارد و نیاز اولیه جامعه هم به حساب نمی‌آید. درواقع اروپایی‌ها خصوصا بنزین را گران‌تر می‌فروشند که بتوانند آموزش همگانی داشته باشند. در ایران اما بودجه آموزش و پرورش تخصیص نمی‌یابد ولی بنزین ارزان‌تر از هر جای دیگری است.»

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در رابطه با «یارانه پنهان» گفت: «در اینجا عملا منابعی به جایی پرداخت نمی‌شود بلکه بیشتر به درآمدی که می‌توانست محقق شود اما نشده اشاره می‌شود. یعنی دولت در حالی که هزینه تولید هر لیتر بنزین (بدون احتساب پول نفت) آنطور که دکتر پزشکیان گفته معادل هشت هزار تومان است و آنها آن را به پمپ بنزین‌ها می‌رسانند و نهایتا با نرخ لیتری سه هزار تومان به فروش می‌رسانند. چنانچه این اقدام نمی‌شد و این بنزین صادر می‌شد (فرض می‌کنیم که چنین چیزی ممکن بود) می‌شد لیتری ۴۰ هزار تومان آن را فروخت. مابه‌التفاوت این دو نرخ را یارانه پنهان می‌گویند.»

بر این اساس در مفهوم «یارانه پنهان» پول یا منابعی از سوی دولت به مردم پرداخت نمی‌شود و تنها به درآمدهایی که «می‌شد» محقق شود، اشاره می‌کنند.

در همین رابطه عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی در بخشی از صحبت‌های خود در مصاحبه تلویزیونی گفت: ۵۰ درصد مردم خودرو ندارند و این ۵۰ درصد چه نفعی از پایین بودن قیمت بنزین می‌برند؟ کسانی نفع می‌برند که چندین خودرو داشته باشند. برای افزایش قیمت بنزین باید تدبیر شود به طوری که منافع افزایش قیمت بنزین به ۵۰ درصد مردمی برسد که فاقد خودرو هستند و باید بر روی این مساله فکر شود.

او افزود: «به این ترتیب می‌توانیم بگوییم حدود ۱۵۰ میلیارد دلار همانطوری که پزشکیان گفته یارانه پنهان در اقتصاد کشورمان وجود دارد که معادل یک سوم تولید ناخالص داخلی کشور در سال است. این همان درآمد انتظاری است که باید به دست می‌آمد و نیامده است.»

خیرخواهان افزایش قیمت بنزین را ضروری دانست اما هشدار داد: «این خیالی باطل است اگر دولت فرض کند کل این منبع ۱۵۰ میلیارد دلاری را می‌تواند از جامعه بگیرد. چنین چیزی ممکن نیست و اصلاح نرخ حامل‌های انرژی اقدامی تدریجی است که در یک بستر علمی و عقلانی می‌تواند نتیجه بگیرد. دولت باید هم به مردم فرصت دهد که عادات مصرف شان را تغییر دهند و هم به صنعت فرصت تطبیق یافتن با هزینه‌های گران‌تر تولید را بدهد.»

اعلام نرخ واقعی هر لیتر بنزین/ سرنوشت افزایش قیمت سوخت مشخص شد

او دلیل شکست اقدامات پیشین در زمینه افزایش نرخ بنزین را تضعیف ارزش پول ملی دانست و تاکید کرد اگر تورم کنترل و مدیریت نشود، هر چند بار دیگر که قیمت بنزین گران شود باز هم شکاف موجود که به آن «یارانه پنهان» گفته می‌شود، شکل خواهد گرفت.

این استاد دانشگاه در ادامه گفت:«منابع کشور محدود است و باید بر مبنای اولویتها اختصاص یابند.نیاز اولیه جامعه این نیست که بنزین را ارزان‌تر از آب معدنی بخرد.نیاز اولیه مردم آموزش همگانی، غذای کافی و سالم، بهداشت عمومی، خدمات سلامت کافی، حمل و نقل عمومی و ... است. متاسفانه امروز در کشور ما این خدمات یا پولی شده‌اند یا با نازل‌ترین کیفیت ارائه می‌شوند. حال آنکه در جهان امروز این نیازها تامین شده‌اند.»

خیرخواهان خاطرنشان ساخت: «این اقدامات زمانی می‌تواند به شکل موفقی انجام شود که مردم به دولت اعتماد کنند. امروزه بسیاری فکر می‌کنند منابع را اگر از دولت نگیرند، این منابع در کشورهای دیگر هزینه می‌شود. در این شرایط طبیعی است که جامعه خلاف میل دولت عمل کند. درواقع دولت باید بداند برای موفقیت در اصلاح قیمت حامل‌های انرژی در گروی کنترل تورم و ثبات اقتصادی و همچنین جلب نظر مردم است. بدون همکاری و همدلی مردم افزایش قیمت بنزین تنها هزینه‌های بیشتری به دولت تحمیل خواهد کرد.»

خیرخواهان گام نخست دولت در این زمینه را این طور توضیح داد: «دولت در یک روند تدریجی باید به مردم نشان دهد که گرچه بنزین گران می‌شود و این به تورم دامن خواهد زد ولی در مقابل مردم هزینه کمتری برای بهداشت و آموزش خواهند داد. مردم باید ببینند بیمه‌ها سهم بیشتری از هزینه‌های درمان را می‌دهند. باید ببینند که بنزین گران ترافیک و آلودگی هوا را کاهش می‌دهد. در این صورت می‌توان سرمایه اجتماعی را بالا برد.»

او خاطرنشان ساخت: :«اقداماتی چون مصاحبه صریح اخیر رییس جمهوری تا حدی می‌تواند سرمایه اجتماعی دولت را افزایش دهد.»

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • ال IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    افزایش قیمت بنزین به ضرر اقشار ضعیف وفاقد خودرو می باشد چون افزایش قیمت به هر میزان مستقیماً قدرت خرید این افراد را کاهش می دهد حال آنکه افراد دارای خودرو به هرطریق این کاهش قدرت خرید را جبران خواهند نمود لذا رییس محترم جمهور و وزیر محترم اقتصاد زیاد به فکر اقشار ضعیف نباشند باید از طریق بومی گزینی وویدئو کنفرانسها ونیز افزایش اختیارات سفرهای غیر ضرورکاسته شود تامصرف بنزین مدیریت شود
  • خجالت بکش ۳ IR ۰۲:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    دولت هزینه تولید خود را به دلار حساب می کند پس بیایید حقوق ماهیانه حد اقل ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ دلار پرداخت بکنید بنزین را هم لیتری ۲۰ تا ۳۵ هزار بدهید .به شرط آنکه ته کیسه های خود را بدوزید .
  • الکی خوشها IR ۰۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    کو ؟؟؟!!! والله ما شیر یک لیتری را با نامهای مختلف حدود 40 هزار تومان میخریم
  • حمیدرضا عباسی IR ۰۶:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    ای کاش مسئولین در مورد نرخ واقعی حقوق و دستمزد هم حرف میزدن.طبقه کارگر تواین مملکت فوق یارانه ای دارن کار میکنن واکه مواد غذایی با آمریکا کانادا مقاسیه بشه می‌بینید قیمت ها نهایتا 30درصد کمتر هستش اون موقع متوجه میشوید که کارخانه جان تولیدی به خاطر نبود رقیب چه بر سر این مردم میارن سوداگری که نمیکنن مسئولینی مطلع هستن اما جامعه و مردم براشون اهمیتی ندارن
  • ایراهیم IR ۰۷:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    همه اینها که فرمودید درست است اما این اعتقاد مردم هم که اگر در اینجا خرج نشود در خارج خرج می شود ،درست است، این مجلس و این ارگانهای متعدد بودجه خوار ،غیر مسول و پاسخگو جایی برای پس انداز یا منافع ملی نخواهند گذاشت ،میلیاردها دلار نفتی دولت احمدی نژاد کجا رفت؟
  • علی IR ۰۷:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    خلاصه در این کشور بی صاحب یا پر صاحب همه چیز قیمت واقعی دارد به جز دستمزد ها و حقوق ها
  • ارش IR ۰۷:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    وقتی‌قدرت‌خرید‌مردم‌‌ازبین‌‌رفته‌زیر‌فقراست‌وتورم‌بیداد‌ میکند‌‌و‌محصولات‌پتروشیمی‌مفت‌به‌جیب‌دلالان‌وسرمایه داران‌میرود‌دولت‌کنترلی‌برقیمتها‌ندارد‌هرگون‌افزایش‌ درقیمت‌بنزین‌احتمال‌نارصایتیها‌وناامنی‌خواهدشد‌ورای دهندگان‌‌به‌دولت‌راپشیمان‌خواهد‌کرد.
  • ااا IR ۰۷:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    درایران اگربنزین گران شودهمه اجناس گرانترمیشود ودولتهاثروت کشوررامی دزدندبه ملت نمیرسد پس بنزین راگران نکنید
  • چوپان IR ۰۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    جمع کنید دروغ هایتان را،ملت وکشور را نابود کردید،اصلاحات
  • من IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    شلوغه و پلوغه قیمت بنزین را افزایش بدین ، کی به کیه ؟
  • ناصر IR ۰۸:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    یارانه پنهانی که کارمندان و معلمان به دولت می دهند چقدر است؟؟؟ یارانه پنهان یک معلم به دولت بیش از ۴۰ میلیون تومان است یارانه پنهان یک مهندس به دولت بیش از ۱۰۰ م است یارانه پنهان یک دکتر واستاد دانشگاه بیش از ۱۵۰ م است نتیجه فکر این کارشناسان بی سواد کشور باین جا رسیده اگر بنزین را با دلار ازاد حساب می کنید حقوقها را هم با دلار ازاد حساب کنید حقوق من در سال ۸۹ برابر ۲۵۰۰ دلار میشد واکنون ۵۰۰ دلار
  • شهروند IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    آقای رئیس جمهور محترم ومسئولین چرا کاری نمی‌کنند همین الان جکچند میلیون خودرو درحال تردد در جاده ها هستند..کارخانه های خودرو ‌ساز هرروز درحال تولید انبوه از خودروهای مختلف هستند اگر قرار باشد به هر خودرو درحال تولید وتردد وغیر تردد کارت سوخت صادر شود که نمی‌شود دیگر لطفا تدبیری بکنند کارت سوخت به هرفرد ایرانی صادر شود سهمیه هرفرد چه ماشین وخودرو داشته باشد چه نباشد تعلق بگیرد نه اینکه به خودرو🙏
  • اس تقی IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    افزایش قیمت بنزین هیچ سودی برای مردم ندارد ، نه در درمان و بهداشت نه آب و هوا و ترافیک . الان که بنزین گران نشده ، تورم و گرانی بیداد میکنه . به فکر انتخابات بعدی باشید و بنزین رو گران نکنید .
  • مهدی احمدی IR ۰۹:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    سلام من یک دامدارم شیر رو تحویل میدم به اسم کیلویی۱۸۰۰۰ تومن ولی بعد از ۳ ماه از قرار کیلویی۱۷۰۰۰ تومن پول میدن
  • علی IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    ای کاش چشمشان کور نبود قیمت دلاری بنزین را که می‌دیدند حقوق این ملت را هم بر اساس دلار محاسبه میکردند
  • خلیل جعفرنژاد IR ۱۰:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    چنانچه روابط کشور در جهان اصلاح و به حالت عادی برنگردد و تحریم ها کنترل نشود و پول ملی ارزش خود را بازیابد گرانی بنزین مسکنی بیش نیست از همان مسکن هایی است که جناب پزشکیان فرمودند همین و بس!!
  • محمد IR ۱۱:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    کاندید اصلاحات برای رای اوردن دروغ های بیشماری میدهند مثل نمیزاریم بنزین و خودرو و دلار گران شود. یادتان هست در زمان روحانی همتی قیمت بنزین را پنج تا هشت تومان پیشنهاد داد
  • مهرداد IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    آقای رئیس جمهور عزیز شما اول درآمد قشر ضعیف کارگری جامعه رو به اندازه سایر کشورهای دنیا که حداقل ماهی 100 میلیون تومن و خیلی بیشتر از اینه و تورمشونم تک رقمی برسون بعدش تو فکر افزایش حامل انرژی باش فاتحه اقتصاد مملکت حکومت خونده بعدش دنبال بنزینید که خیلیا با اسنپ و تاکسی کار میکنن نون نبینن بخورن همینا و امیدوارم حکومت بهم بریزن
  • پرهام IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    جامعه عادات خود را تغییر دهند؟!.یعنی مردم با متروی نداشته سرکار بروند یا خودروهای کم مصرف نداشته را سوار شوند
  • حسین IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    من بیافزاید قیمت بنزین موافقم اماحقوق کارگر بازنشته معلم پلیس ارتشی و کارمندان دولت هم با دلار پرداخت بشه خودرو به قیمت کشورهمسایه افغانستان باشه افتاد
  • علی IR ۱۳:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    تو این کشور اقدامات به نفع عده ای خاص هست چرا مالیات خانه های خالی را نمی گیرید چرا اجازه فرار مالیاتی میدهید وقتی حساب ها را دارید چرا خانه ها را در یک اقدام ضربتی سند دار نمی کنید که این قدر سر مردم کلاه نزارن چرا فقط قانون برای اکثریته نه برخی ها چرا با دزدان مراعات میکنید اگر دستشان را قطع نمی کنید نشانه ای روشان بزارید تا مردم بفهمند .و دوباره نتونه دوباره دزدی کنه ا
  • علی IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    اگر رائیس جمهور باهوشی داشته باشیم میفهمه وقتی میگن بنزین باید گرون بشه باید برعکس عمل کنه چون منافع و رانتی درمیانه مثل اقای رائیسی که ایستاد وبنزین را گران نکرد وگفت رفاه مردم هنوز تامین نشده بعد بنزین راگران کنیم؟ به جاش مالیات بر خانه خالی و جلوی فرار مالیاتی را بگیریم چرا کارگر باید مالیات بدهد ولی بقیه مثل دلال ها بعضی دکترها ، کسانی که ارز میگیرن یا ... مالیات ندهند. اینها باید پیداشون کنیم
  • منصور AE ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    بدون شک شما که دلتون برای آن پنجاه درصد نسوخته اگر راست می‌گویید بنزین را پنجاه هزار تومان قیمت بزنید وده هزار تومان آنرا بحساب مردم بریزید بدون شک وقویا شما اینکار را نمیکنید چون مردم ضعیف برایتان بهتر از قویست
  • محمد IR ۲۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    دولت بنزین را تا حد اروپا افزایش دهد ایا حقوق جامعه هم برابر اروپا می‌شود در صورتیکه اروپا انرژی را وارد می‌کند ولی ما نه تنها وارد نمکنیم بلکه صادره می‌کنیم ملت ایران بهاسنگین بابت این منابع پرداخت کرده اند باید در خدمت مردم ایران باشد
  • ایرانی US ۲۲:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۶
    کدام مدرسه دولتی سراغ دارید پول نمیگیرن یا دانش اموز ندارید یا اصلاع
  • امید IR ۰۸:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۷
    این نسخه ها فقط مدت کوتاهی جواب می دهد و با افزیش تورم باز هم به خانه اول می رسیم دولت و حاکمیت باید تصمیم بگیرند و سایه تحریم که ریشه مشکلات است را از سر ایران بردارند و ارزش پول ملی را برگردانند و از سرمایه گذاری خارجی در بخش‌های زیر بنایی حمایت کنند و ایران را از این وضعیت نجات دهند و ما هم بتوانیم مانند بسیاری از کشورهای اسلامی توسعه و پیشرفت کنیم کشور با این وضعیت ورشکسته اقتصادی می گردد
  • عباس داودی IR ۱۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۷
    به نظر من بجای که بنزین بفروشن لیتری ۴۰هزار تومان بعدش دزدان واختلاس گران نوش جان کنن بذارن همین قیمت مردم تفریح کنن چون دلخوشی دیگه تو این کشور بجزبنزین نداریم اگه هم گران شد منشأ گرانی تمام اجناس میشودیارانه ۴۵هزارتومانی را قطع کنن بهتر است

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی