رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گفت: تا زمانی که نتوانیم داشته‌هایمان را مکتوب کنیم، نمی‌توانیم میراث فرهنگی را حفظ کنیم. اگر داشته‌هایمان را مکتوب نکنیم، میراث خاک خواهد خورد و تاراج خواهد شد .

به گزارش ایبنا، مصطفی ده‌پهلوان در مراسم رونمایی از تازه‌های نشر پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به‌مناسبت هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، اظهار کرد: در حوزه میراث فرهنگی اگر برای نسل آینده خروجی نداشته باشیم، کار پوچی کرده‌ایم.
وی افزود: ابوالفضل بیهقی در تاریخ بیهقی آورده است؛ مرد آنگاه آگاه شود که نوشتن گیرد و بداند پهنای کار چیست. تمدن و مدنیت از زمانی آغاز شد که نوشتن آغاز شد، پس نوشتن و خواندن مقوله‌های بسیار مهمی هستند که باید با انتقال آن به نسل آینده پاسداران خوبی برای کشورمان باشیم. من نزدیک به بیست سال است که به حوزه کودک و نوجوان بسیار امیدوارم و فکر می‌کنم اگر آن را تقویت کنیم، ضامن‌های خوبی برای کشورمان تربیت کرده‌ایم.
ده‌پهلوان گفت: اکنون جهل میراثی در کشور زیاد است و جا دارد که روی حوزه کودک و نوجوان کار کنیم. باغ نگارستان را علی‌رغم مخالفت‌ها در دانشگاه تهران راه‌اندازی کردیم. هم‌اکنون نیز کار را با چهل کارشناس حوزه کودک و نوجوان آغاز کردیم و ادامه دادیم. در پژوهشگاه میراث فرهنگی، افتخار داریم که در کنار سایر موارد به حوزه کودک و نوجوان نیز بپردازیم.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی تأکید کرد: تا زمانی که نتوانیم داشته‌هایمان را مکتوب کنیم، نمی‌توانیم میراث فرهنگی را حفظ کنیم. اگر داشته‌هایمان را مکتوب نکنیم، میراث خاک خواهد خورد و تاراج خواهد شد. باید بتوانیم میراث فرهنگی را به زبان کودک منتقل کنیم. باید به فناوری‌های جدید و هوش مصنوعی بیندیشیم و نشر را به آن سمت ببریم و به آینده امیدوار باشیم. باید برای نسل آینده، فضا و بستر خوبی را فراهم کنیم.
همچنین ولی تیموری، رئیس مرکز معرفی فرهنگی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری در این مراسم به یاوه‌گویی‌ها در مورد جزایر ایرانی خلیج‌فارس اشاره کرد و افزود: از همدلی می‌توانیم به وفاق ملی برسیم. کشور در شرایطی قرار دارد که بیش از هر زمان دیگری به وفاق و همدلی نیازمند است؛ در این راستا ما نیز این رویکرد را دنبال می‌کنیم. باید به این بیندیشیم که کتاب چگونه می‌تواند همدلی ایجاد کند. ما، همکارانمان، اعضای شورای کتاب، مترجمان و مؤلفان به دنبال این هستیم که رویکردها را به این سمت و سو سوق بدهیم.
وی گفت: دنبال کردن موضوع همدلی در کتاب تنوع بسیار بالایی دارد. جامعه ما جامعه متکثر و پویایی است، محال است بتوانیم کشوری را پیدا کنیم که در این حد خرده‌فرهنگ داشته باشد. این تنوع فرهنگی ریشه در این آب و خاک دارد. اگر بخواهیم خودمان را با کشورهای استرالیا و کانادا مقایسه کنیم، نتیجه این است که فرهنگ این کشورها بر اثر مهاجرت ملیت‌های مختلفی که در آنجا سکنی گزیدند، شکل گرفته است و از نوع تنوع فرهنگی کشور ما کمتر در کشورهای دیگر وجود دارد. زمانی می‌توانیم از این خرده‌فرهنگ‌ها استفاده کنیم و همدلی شکل بگیرد که آنها را در چاپ و تدوین کتاب دخالت بدهیم.
ذات‌الله نیکزاد، سرپرست معاونت پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این مراسم اظهار کرد: ایران سرزمین کهنی است که ارتباط معناداری با کتاب دارد. شنیده‌ایم که دانش در ایران شفاهی بوده ولی دانش مکتوب نیز در ایران جایگاه رفیعی داشته‌است.
وی افزود: از سلسله هخامنشیان تا ساسانیان، کتابخانه گندی‌شاپور شهرت جهانی داشت و هر جا که یک دوره تحول در تاریخ ایران پیدا می‌کنیم، کتاب و کتابخانه جایگاه رفیعی داشته‌است. از کتابخانه‌های بزرگی در طول تاریخ شنیده‌ایم که از بین رفته‌اند اما به‌میزان زیادی سرزمین‌های همجوار را تغذیه می‌کردند.
نیکزاد گفت: کتاب نسبت مستقیمی با خیزش فرهنگ ایرانی دارد. هر جا که فرهنگ ایرانی توانسته استوار شود، کتاب نوشته و نشر شده‌است. اکنون نیز هم همین‌گونه است، چاپ و نشر کتاب سبب پیشرفت می‌شود. اکنون پژوهش در ایران بسیار انجام می‌شود که امیدواریم به سمت نشر پیش برود.
سپس حامد علامتی، مدیر فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بیان کرد: اگر نگاهی به سیر تطورات آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان در دنیا بیندازیم، می‌بینیم که آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان فراز و نشیب زیادی را طی کرده‌است. در دوره باستان در کشورهای روم، مصر و یونان آموزش فقط مختص اقشار بالای جامعه بود و طبیعتاً وقتی امر آموزش خصوصی می‌شود، افراد تحت آموزش نیز محدود می‌شوند.
وی افزود: به نظر می‌رسد که در حوزه میراث فرهنگی باید کتاب را محور و مبنا قرار بدهیم و نقطه اتصال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و میراث فرهنگی هم می‌تواند کتاب باشد. در این راستا سعی داریم به کمک کتاب، تاریخ و فرهنگ ایران عزیز را به‌خوبی انتقال بدهیم .

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی