جرم در قانون مجازات به هر فعل و ترک فعلی گفته می شود که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد. برخی از این جرائم با شکایت شاکی خصوصی و برخی دیگر به دلیل جریحه دار کردن وجدان عمومی از سوی مقام قضائی مورد پیگرد قرار می گیرد.
 

زمانی که یک جرم از سوی فرد صورت گرفته باشد به طریق عادی مسیر قضائی خود را طی می  کند و بر اساس قوانین، مجرم  به مجازات خود خواهد رسید؛اما زمانی ممکن است که فرد دست به ارتکاب جرائم متعددی زده باشد   یا یک جرم را چندین بار مرتکب شده باشد که در این صورت   با پدیده تعدد جرم مواجه هستیم که باید شرایط آن از سوی دادسرا و دادگاه کیفری بررسی شود زیرا که در نحوه مجازات مجرم موثر خواهد بود.
 
تعریف تعدد جرم
بر اساس قانون هرگاه شخصی دست به ارتکاب جرائم مختلف یا یکسان زده باشد ،مشمول تعدد جرم می شود. البته برای اینکه بتوانیم تعدد جرم را در باره وی جاری بدانیم، نباید نسبت به جرائم ارتکابی هیچگونه محکومیت قطعی برای او صادر شده باشد؛که در این صورت تعدد جرم  مصداق خواهد داشت. 
این اقدام از سوی گناهکار به دلیل اینکه بیان کننده حالت خطرناک فرد است، مورد توجه قانونگذار و جرم شناسان در   ایران و در بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته است.
برای جلوگیری از ارتکاب جرم به صورت بیان شده در دعاوی کیفری دو رویکرد یا تدبیر اصلی از سوی قانونگذار پیش بینی شده است. اولین رویکرد مربوط به تشدید مجازات ارتکابی از سوی فرد است که مجرم به شدید  ترین مجازات تعیین شده درباره  آن جرم در قانون محکوم خواهد شد.
دومین رویکرد نیز مربوط به قاعده جمع مجازاتها می شود که رسیدگی به هر جرم انجام می شود  و سپس فرد به مجموع مجازاتها محکوم خواهد شد.
  تعدد جرائم که در قانون مجازات پیش بینی شده به دو صورت ممکن است رخ دهد. در صورت اول به آن مادی یا واقعی و در صورت دوم به آن معنوی یا اعتباری گفته می شود. برای بررسی دقیق این دو اصطلاح در دو بخش به تفسیر آن خواهیم پرداخت.
 تعدد مادی یا واقعی زمانی رخ می دهد که برای هر عمل ارتکابی از سوی گناهکار عنوان مجرمانه ای به صورت مستقل در قانون پیش بینی شده باشد.
 همچنین باید شرط عدم محکومیت قطعی به هیچ یک از آنها نیز وجود داشته باشد. تعدد واقعی خود نیز با توجه به اینکه مجرم چه جرمی را مرتکب شده باشد به دو قسم تقسیم  بندی می شود:

ارتکاب جرایم مختلف
در این صورت دو یا چند جرم ارتکابی از سوی فرد هر کدام عنوان مستقلی را شامل می شوند. برای مثال شخصی مرتکب جرم شرب خمر شده و سپس با سرقت اتومبیل دیگری، اقدام به  تخریب اموال عمومی می کند، در این صورت سه عنوان مجرمانه مختلف رخ داده که مجرم به هیچ یک از آنها محکومیت قطعی نداشته است.

ارتکاب جرائم یکسان
در این حالت مرتکب دست به ارتکاب جرمی یکسان اما به دفعات متعدد می زند. برای مثال فردی چندین مرتبه دست به ارتکاب جرم رابطه نامشروع زده و برای هیچ یک از آنها مجازات نشده است. در این صورت تعدد مادی برای یک عنوان مجرمانه رخ خواهد داد.
برخی این صورت از تعدد را با تکرار جرم یکسان می دانند اما به تفاوت آن در ادامه اشاره خواهم کرد.
 
  تعدد معنوی جرم
نوع دیگری از تعدد که در قانون بیان شده است تعدد معنوی یا اعتباری است .
در این حالت فعل مجرمانه واحدی از سوی مرتکب صورت گرفته است اما شامل چندین عنوان مجرمانه می  شود که سبب تشدید مجازات خواهد شد. برای مثال  شرب خمر در اماکن و معابر عمومی یکی از شایع ترین تعدد معنوی جرم است .
همانطور که اشاره شد بسیاری از افراد ممکن است تعدد و تکرر جرم را یکسان دانسته و میان آنها تفاوتی قائل نباشند که این مساله کاملا اشتباه بوده و این دو اصطلاح کیفری با یکدیگر متفاوتند.
  تفاوت اصلی میان تکرار و تعدد در این است که برای تعدد نباید به جرائم ارتکابی از سوی فرد رسیدگی   و حکم قطعی برای وی صادر شده باشد، در صورتی که برای تکرار، وجود حکم محکومیت فرد امری الزامی تلقی می شود.
همچنین در تعدد ممکن است عناوین مجرمانه مختلفی رخ دهد اما در تکرار یکسان بودن دو یا چند جرم الزامی است.  
 همانطور که می دانید جرائم حدی جرائمی هستند که در فقه به طور دقیق شرایط ارتکاب و همچنین مجازات آنها بیان شده است .
سئوال مهم در این میان این است که در صورت مواجه با تعدد در جرائم حدی رویکرد قانونی و قضائی چه خواهد بود؟
در مواردی که جرائم از یک نوع نباشد به ترتیب هر دو مجازات تعیین شده در شرع بر وی جاری می شود، اما اگر یکسان باشد ،فقط یک مجازات بر وی جاری است. 
در برخی از موارد نیز در فقه تعدد جرم پیش بینی شده است .برای مثال زنای زن محصنه با محارم خود مستوجب اعدام است و نه سنگسار.
 
جرم فحاشی پیامکی
یکی از افعالی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده   فحاشی است  که بستر های متفاوتی برای آن وجود دارد.
 ارتکاب این فعل ممکن است به صورت حضوری، تلفنی یا پیامکی انجام یابد که موضوع بحث ما فحاشی از طریق پیامک است.
در برخی از موارد ممکن است در پی مشاجره ای که بین بزهکار و بزه دیده رخ داده است، این جرم ارتکاب یابد.
 در صورتی که بزه دیده جرم فحاشی پیامکی قرار گرفتید بهتر است در آن لحظه خونسردی خود را حفظ   و از ادامه بحث خودداری کنید تا در زمان مناسب با دریافت مشاوره حقوقی کیفری از وکیل متخصص، به پیگیری از طریق مراجع صالح اقدام کنید.
جرائم پیامکی به آن دسته از افعال مجرمانه ای گفته می شود که در بستر پیامک اتفاق می افتد. 
فقط برخی از جرائم هستند که از این طریق امکان ارتکاب آنها وجود دارد که یکی از شایع ترین آنها فحاشی است.
 برای اینکه بتوانید مستند جرائمی که از طریق پیامک رخ داده است را در دادگاه مورد استفاده قرار دهید لازم است که از طریق  پلیس فتا اقدام به دریافت مدارک محکمه پسند آن کنید.
 البته اگر در این زمینه خودتان نیز اقدام نکنید تمامی استعلامات قضائی مبنی بر صحت مدارک ارائه شده از پلیس فتا انجام خواهد شد.
 اما مشاوره حقوقی پلیس فتا چنین بیان می دارد که بهتر است شخصی که خواهان استفاده از این قبیل مدارک است خود اقدام به دریافت آن کند زیرا ممکن است دادگاه در برخی مواقع بدون اخذ استعلام حکم به بی اعتباری مدارک ارائه شده دهد.
  
مجازات فحاشی پیامکی
تعریف فحش در قانون فقط توهین یا نسبت دادن الفاظ رکیک به فرد دیگر یا بستگان او نیست، بلکه به هر حرف یا رفتار ناپسندی گفته می شود که سبب آزرده خاطر شدن طرف مقابل شود.
فحاشی ممکن است به دو صورت قذف یا غیر قذف رخ دهد.
قذف بر اساس ماده ۲۴۵قانون مجازات اسلامی نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگری است. اگر در فحاشی پیامکی فرد چنین موردی وجود داشت می توان از وی به علت ارتکاب جرم قذف شکایت کرد که مجازات به مراتب سنگین تری نسبت به فحاشی دارد. 
اما اگر قذف نباشد در زمره همان فحاشی قرار می گیرد. ماده ۶۰۸قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات در زمینه   مجازات فحاشی چنین بیان می دارد: در صورتی که موجب حد قذف نباشد، دارای مجازات تا حداکثر ۷۴ضربه شلاق   یا جزای نقدی ۵۰هزار تا یک میلیون ریال  است. 
البته توجه داشته باشید که جزای نقدی با توجه به نرخ هر سال محاسبه می شود و برای اطلاع دقیق از آن می توان  به وکیل کیفری مراجعه کرد.

جرم فحاشی ناموسی در پیامک
افراد بزه دیده از این دسته از جرائم پیامکی باید نسبت به الفاظ و کلماتی که برای فحش و توهین از سوی بزهکار مورد استفاده قرار می گیرد توجه داشته باشند.
 اگر فحش ناموسی مورد استفاده قرار گرفته باشد ممکن است که مشمول جرم حدی قذف باشد. به همین دلیل بهتر است در اولین زمان ممکن از وکیل جرم فحاشی پیامکی مشاوره حقوقی دریافت کنید  تا با راهنمایی ایشان در پیگری قضائی خود به آن اشاره کنید.
 وکیل جرائم اینترنتی نیز می تواند با استفاده از تجربه و تخصص خود در این زمینه برای اثبات ارتکاب چنین جرمی راهنمای شما باشد. اگر جرم فحاشی ناموسی از موارد قذف باشد بر اساس ماده ۲۵۰قانون مجازات اسلامی، مرتکب به ۸۰ضربه شلاق حدی و به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
در این گفتار متوجه این امر شدیم که بر اساس قانون تفاوتی در مجازات فردی که به صورت رودرو یا به صورت پیامکی به فحاشی پرداخته است وجود ندارد.
 تنها تفاوتی که برای آن وجود دارد نحوه اثبات  آن در دادگاه صالح است. فحاشی پیامکی با استعلامات قضائی و سند پیامک های ارسالی به اثبات می رسد، اما فحاشی رودرو با شهادت شهود در جلسه دادگاه اثبات خواهد شد.
توجه داشته باشید که شهادت دروغ نیز جرمی مستقل است که در صورت اثبات مرتکبین آن مجازات سنگینی خواهند داشت.

پیگیری مجازات جرم فحاشی پیامکی
شما می توانید با راهنمایی گرفتن از وکیل متخصص کیفری در تنظیم شکوائیه خود    پیگیری قضائی را در دادگاه آغاز کنیدو پرونده شما پس از ثبت شکوائیه خود در دفتر خدمات الکترونیک قضائی به دادسرای صالح ارجاع خواهد شد.
دادسرا هم برای  تکمیل مدارک و مستندات جرم، به انجام تحقیقات در این زمینه می  پردازد و در صورتی که جرم ارتکابی را منتسب به متهم پرونده تشخیص دهد با  صدور کیفرخواست پرونده را به دادگاه صلاحیت دار  محل وقوع جرم برای رسیدگی و صدور حکم نهایی ارجاع خواهد داد.

مشاوره حقوقی با وکیل
مشاوره حقوقی با وکیل متخصص شما را نسبت تمامی اقداماتی که باید در   احقاق حقوق خود انجام دهید آگاه می سازدو بدین صورت می توانید با خیالی آسوده دست به انجام پیگیری های قضائی خود بزنید.
همچنین راهنمایی گرفتن از وکیل سبب می شود تا برای پیگیری روند شکایت مانند پیگیری شکایت در جرائم رایانه ایی و غیره وقت و هزینه کمتری را صرف کنید.
 به صورت کلی باید گفت  در صورت مواجه شدن با جرم فحاشی پیامکی بهترین اقدام، حفظ خونسردی  است تا در برابر جرمی که   علیه شما رخ داده است شما نیز مرتکب جرمی نشوید، تا بتوانید با راهنمایی وکیل از طریق قانونی حقوق خود را احیا کنید  و مجرم را به سزای عمل خود برسانید .
 *دپارتمان حقوق کیفری موسسه اترس

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی