اطلاعات نوشت: اصفهان روزگاری «شهری بر هامون نهاده نام داشت و با آب و هوایی خوش»، اما اکنون زاینده رودش خشک شده است و ساکنان این شهر هوای سالم برای تنفس ندارند و حتی حذف مازوت سوزی هم نتوانسته است به شرایط آلودگی هوا پایان دهد به نحوی که عصر دیروز وضعیت آلودگی هوا در این شهر نارنجی و روی عدد ۱۳۹ قرار گرفت و به این ترتیب ساکنان «نصف جهان» برای نخستین بار در حیات خود، حذف مازوت سوزی، قطعی برق و هوای آلوده را توامان تجربه کردند!
بررسی ایستگاههای سنجش کیفیت هوای شهر اصفهان نشان میدهد شاخص کیفیت هوای این شهر بیشتر روزها در مدار ناسالم در نوسان است که بخشی بسیاری از آن به علت روند شتابان ورود خودروهای نو به خیابانهای این شهر و روند کند از رده خارج کردن خورودهای فرسوده است. آنها که در انتشار ذرات خطرناک کمتر از ۲.۵ میکرون در هوای این شهر نقش به سزایی دارند ولی متاسفانه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در اصفهان روند لاک پشتی را طی می کند و گویا ارادهای از سوی مسئولان کشور برای تسریع در روند این کار وجود ندارد در حالی که برای این مسأله مهم که سلامت بیش از ۲ میلیون نفر از جمعیت شهر اصفهان را به خطر انداخته است، باید تصمیمات عاجلی اتخاذ و اجرا شود .
به گفته کارشناسان، اکنون حدود ۷۰۰ هزار خودرو در شهر اصفهان رفت و آمد می کنند که بخش زیادی از آنها فرسوده است و روزانه انواع آلایندههای سمی را منتشر میکنند.
بسیاری از کارشناسان «قانون هوای پاک» را نسخه شفا بخشی برای نجات از معضل آلودگی هوا میدانند، اما آن طور که پیداست این قانون تاکنون دردی از اصفهان را درمان نکرده است، به گفته محمد نورصالحی رئیس شورای شهر اصفهان اجرای قانون هوای پاک در اصفهان نتیجه بخش نبوده و پس از تصویب آن، روزهای آلوده در این کلانشهر افزایش هم یافته است! به راستی آیا مدعی العموم برای صیانت حقوق عامه برای حل معضل آلودگی هوا و تسریع در خروج خودروهای فرسوده از چرخه حمل و نقل به عنوان مهمترین عامل در افزایش آلودگی هوا اصفهان، ورود
کرده است؟
جولان ۲۰۰ هزار خودرو فرسوده در شهر
نتایج سهم بندی منابع آلاینده ثابت و متحرک در سال ۹۹ نشان میدهد که منابع آلاینده متحرک مانند خودروها و موتورسیکلت ها در شهر اصفهان سهم اصلی را در تولید ذرات خطرناک کمتر از ۲.۵ میکرون دارند به نحوی که سهم منابع متحرک در انتشار این ذرات کشنده به عنوان مهمترین شاخص برای سلامت هوا در مناطق ۱۵ گانه شهر اصفهان حدود ۷۷ درصد است!
به گفته کارشناسان، اکنون حدود ۲۰۰ هزار دستگاه خودروهای فرسوده در شهر اصفهان رفت و آمد می کنند که با از رده خارج کردن آنها می توان ۳۵درصد ذرات کوچک تر از ۲.۵ میکرون در هوای شهر اصفهان را کاهش داد و همچنین با توسعه حمل و نقل عمومی و تشویق مردم به عدم استفاده از وسایل نقلیه شخصی میتوان به کاهش آلودگی هوا از سهم منابع متحرک کمک کند.شهردار اصفهان اعتقاد دارد: راهکار کاهش آلایندگیهای هوا ناشی از منابع متحرک در شهر اصفهان، توسعه حمل و نقل عمومی اعم از افزایش ناوگان اتوبوس رانی، مترو و خطوط اتوبوس پر سرعت است و هنگامی میتوان شهروندان را به استفاده از وسیله نقلیه ترغیب و تشویق کرد که زیرساختهایشان مانند خطوط مترو و خطوط اتوبوسرانی تکمیل شده باشد.
علی قاسم زاده، به تاثیرگذاری خط اول مترو اصفهان در کاهش چشمگیر رفت و آمد خودروهای شخصی اشاره می کند و می افزاید: روزانه به طور متوسط ۱۲۰ هزار نفر به وسیله خط یک مترو اصفهان جا به جا می شوند که سبب کاهش تردد حداقل ۴۰ هزار دستگاه خودرو در روز شده است و با بهره برداری از خط دوم مترو و تکمیل خطوط اتوبوسهای پر سرعت، به طور قطع رفت و آمد تعداد بسیاری از خودروها در شهر کاهش خواهد یافت.
شهردار اصفهان اضافه میکند: تمرکز شهرداری اصفهان در این دوره تکمیل خط دوم مترو است به نحوی که امسال ۷۰۰۰ میلیارد تومان از بودجه عمرانی شهرداری اصفهان به خط دوم مترو اختصاص داده شده است و اگر واگنهای آن خریداری شود مرحله اول آن از ایستگاه «دارک» تا ایستگاه «میدان قدس» تا نیمه اول سال آینده به بهره برداری می رسد.
قاسم زاده تأکید میکند: شهرداری اصفهان میتوانست اعتباری را که امسال برای خط دوم مترو این شهر اختصاص داده است صرف ساخت ۲۳ زیرگذر و روگذر کند ولی در این دوره کارهای زیرساختی مانند اجرای خط دوم مترو و حلقه چهارم ترافیکی شهر را ادامه داده است تا بتواند معضلات زیست محیطی این شهر را کاهش دهد.
وی اضافه میکند: شرکت اتوبوسرانی شهرداری اصفهان اکنون با ۹۰۰ دستگاه اتوبوس به شهروندان خدمات رسانی میکند که متاسفانه ۵۲ درصد آنها فرسوده است و عمر بالای بیش از ۱۰ سال دارند و عدم تعهد وزارت کشور در واگذاری اتوبوس های خریداری شده، روند نوسازی و افزایش ناوگان اتوبوسرانی اصفهان را مشکل کرده است.
شهردار اصفهان در این باره میگوید: شهرداری اصفهان ۲ سال پیش ۱۸۰ دستگاه اتوبوس خریداری کرد که حدود ۳۰ دستگاه آن تحویل داده شد و ۱۴۶ دستگاه اتوبوس دیگر طلبکار است که به تازگی وزارت کشور اعلام کرده است که به جای ۱۴۶ دستگاه اتوبوس، مینی بوس تحویل بگیرید که مینی بوس های پیشنهاد شده، مناسب شهر اصفهان نیست.
بابک صادقیان رئیس اداره امور آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان هم میگوید: متاسفانه برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در اصفهان اقدام موثری انجام نشده است، در حالی که برای تسریع در اجرای این برنامه باید تسهیلاتی به مالکان خودروهای فرسوده داده شود و تا زمانی که این تسهیلات را نپردازند، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده روند کندی خواهد داشت.