سید مسعود رضوی: از جمله دشواریهای وضع جنگی و شرایط امنیتی، آن است که اولویت جامعه و مناسبات متعارف مردم و نیازهای شهروندان را تغییر میدهد.
درپی واقعه هفتم اکتبر، از یک سال و اند پیشتر، خاورمیانه دستخوش اضطراب، جنگ و التهابی شد که رژیم صهیونیستی بدان درآویخت و به شدت به آن دامن زد. هدف پنهان و آشکار اسرائیل، ایجاد تغییر در موازنه قدرت خاورمیانه بود تا دست بالا را کسب کند و هژمونی صهیونیسم را به دولتهای خاورمیانه تحمیل کند. اگر تا قبل از هفت اکتبر، صهیونیستها پیمان ابراهیم را هدفگذاری مطلوب قلمداد میکردند، حالا با تشریک مساعی همه جانبۀ ایالات متحده امریکا و دولتهای عضو ناتو و برخی دیگر از هم پیمانان آنها، به دنبال تغییر ژئوپولیتیک منطقه رفتند و ایران را به مثابه پرقدرتترین و پهناورترین و استوارترین نماد شرق میانه، در معرض شدیدترین تهدیدها قرار دادند.
حمله به نیروهای مقاومت به شکل بیسابقهای افزایش یافت و با ویرانسازی سیستماتیک بیروت و دیگر شهرهای لبنان و نیروهای امداد سازمان ملل، این درگیری به تدریج گستره بینالمللی بی سابقه ای به خود دید. آرزوی نتانیاهو در وارد ساختن امریکا به جنگ مستقیم علیه ایران تا امروز به دلایل مختلف، ازجمله انتخابات پر از حساسیت ایالات متحده، تحقق نیافت اما او احتمالاً دست از آتشافروزی برنداشته و از فرصتهای پیش رو، خاصه در روزهای آینده و بلافاصله پس از پایان زمان انتخابات امریکا، استفاده خواهد کرد تا اهداف جنگ افروزانه را به نتیجه برساند.
این اهداف عبارتند از اینکه ایران را اولادر حالت انفعال سیاسی و نظامی گرفتار کند و ثانیاً مسئول جنگ و کنشگر اصلی در منازعات پس از ۷ اکتبر تبلیغ و معرفی نماید و ثالثاً این که امریکا را مجاب یا ناگزیر سازد تا در رویارویی نظامی با ایران و متحدانش دست به کار شود.
با این چشمانداز، متأسفانه دولت وفاق و رئیس جمهوری جدید ایران نیز ممکن است در تور شرایط گرفتار شده، نتواند وعده های خود به شهروندان و اکثریت رأی دهندگان به سرانجام رساند. در رأس این وعده ها، تحول در مدیریت فله ای و فرقهای به مدیریت نخبه گرا، تخصصی و شایسته سالاری قرار دارد.
مردم در باب مسائل اقتصادی واقع بین هستند. ناترازیهای عظیم را می بینند که در اثر غفلت و ناکارآمدی و حتی فساد و سوءمدیریت در دولتهای گذشته به نقطۀ خطرناکی رسیده است. وضع تورم و نزول ارزش پول ملی و اعتبار بورس کشور را درک می کنند. می دانند که این مسائل نیاز به زمان و تدبیر و سرمایه گذاری دارد. شهروندان میفهمند آب و برق و گاز و بنزین و زمین فرسایش یافته و یک شبه درست و راست نخواهد شد.
افکار عمومی و وجدان ملی پذیرفته است که باید از امروز آغاز کرد تا در سالهای بعد بتوان نتیجه گرفت. تکنولوژی نوین و سازگار با محیط زیست را باید محور کارهای امروز و آینده قرار داد و اینها از اولین سختی ها و ضرورتهای کار در دولت پزشکیان است.
اما وعدههای دولت، یک جانب دیگر هم دارد که نه شرایط جنگی و امنیتی آن را مانع می شود و نه زمانبر بودن و سرمایهخیز بودن کار؛ اموری نظیر تولید برق و افزایش برداشت و استحصال و توزیع گاز که چند سالی باید منتظر حدوث نتیجه بمانند. اینها از جنس دیگری هستند و مردم بحق انتظار دارند تصمیمات خردمندانه و مردم پسند گرفته شود و احترام به حقوق و دامنه زندگی تک تک شهروندان را از برخی شایبهها و دخالتهای شبهقانونی و آزار دهنده پاک کند.
یک مورد، تساهل و تسهیل در کسب و کارهای مردم و سپردن امر مردم به خود آنان است، که هم بار از دوش دولتها برمی دارد، هم رضایتمندی اجتماعی را افزایش می دهد و از شکاف خطرناک میان حکومت و ملت می کاهد. در انتخابات اخیر با عدم حضور کثیری از رأی دهندگان، این نگرانی پیش آمد که مبادا مانند واپسین انتخابات مجلس شورای اسلامی، اندک شماری از رأی دهندگان در حوزه های مهمی مثل کلانشهرها به میدان رأی گیری بیایند و خدای ناکرده در سرمایه اجتماعی و جمهوریت نظام شبهه ای پیش آید. خوشبختانه حضور دکتر پزشکیان و تدبیرهای هسته عقلانی حاکم بر نظام جمهوری اسلامی ایران، شرایطی ایجاد کرد که از این اضطراب گذر کردیم و در این لحظات حساس تاریخی، تا حد ممکن، ترمیم اجتماعی و سیاسی مهمی اتفاق افتاد.
باری، نیازی نیست گوشزد شود که پزشکیان و دولتش درباره ارتباطات اجتماعی، حقوق شهروندی، کسب و کارهای خُرد، اینترنت بهینه و مبارزه با مافیای فیلترفروشی، امنیت و آزادیهای مدنی، نشاط سیاسی، تکثرگرایی و سرانجام انتصاب مدیریت متخصص باتجربه و تدبیرگرا، و به دور از فساد و باند بازی و خویشاوندسالاری، چه عهدی با مردم بسته است.
امروز که کشور و منطقه آلوده به نایره شوم جنگ و ارجوزه های جنگ طلبانه است، تنها حضور همدلانه و صفاصف مردم است که پشت دیو صهیونیسم را به خاک میرساند و سرِ خصم را به سنگ می کوبد. هزاربار گفته ایم و باز هم می گوییم، رضایت اکثریت و حمایت ملت بزرگ ایران، مردمان خردمند و میهن دوست، کم هزینه تر و مطمئن تر از اقلیت پرمدعایی است که ادعای خلوص و خالصه دارد ولی در روز واقعه پاسخگو نیست و در هنگام محاسبه رکورد فسادهای مالی و اخلاقی را جابجا میکند. باطل السّحر مشکلات داخلی و خارجی سه کلمه است و بس: مردم را دریابید.