اطلاعات نوشت: دکتر رضا شهبازی مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی واکتشافات معدنی کشور ضمن اعلا این مطلب اظهار داشت: الگوهای بارشی کشور تقریبا از 6-5 سال پیش تغییرات اساسی پیدا کرده و از اسفند سال ۹۷ تاکنون در حالی که به صورت عمومی شرایط خشکسالی را در کشور تجربه میکنیم، به ناگهان با سیلهای خیلی شدیدی که خسارتهای زیادی به بار میآورند، مواجه میشویم.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر در عینحالی که کمبود آب داریم، در مناطقی که انتظار نمیرود، حجم بسیار زیادی آب در یک بازه زمانی بسیار کوتاه روانآب میشود؛ لذا اگر الگوهای وقوع رخدادهای جوی را پیدا نکنیم و خود را آماده بهره برداری از آن نکنیم و تطابق نپذیریم، نعمت بارش به «مخاطره سیل» تبدیل میشود.
شهبازی درباره قابل پیشبینی بودن الگوهای بارشی خاطرنشان کرد: وقتی در یک بازه زمانی الگویی تکرارشونده را میبینیم، کمکم در بازه زمانی بلندمدت میتوانیم «روند» آن پدیده را پیشبینی کنیم و در واقع از تکرار الگوهاست که روندها قابل شناسایی میشوند. به همین دلیل می توان این گونه گفت که پدیده سیل و سیلاب درکشور تداوم خواهد یافت.
وی با بیان اینکه شاید الان نتوانیم پیشبینی کنیم که در ماه تیر چه اتفاقی میافتد، تصریح کرد: وقتی به سابقه بلندمدت بارشهای تیر و مرداد توجه میکنیم، یعنی سابقه سیلابهای شمال تهران، امامزاده داوود و جاده چالوس و مانند آن را رصد میکنیم، آن وقت میتوانیم انتظار داشته باشیم که در فصلهای نا متعارف سیل داشته باشیم.
مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی سازمان زمین شناسی با تاکید بر اینکه ما در شرایطی قرار داریم که دیگر باید خود را با چنین روندهایی سازگار کنیم، افزود: هنوز برای پیشبینی دقیق زود است و با وجود پدیدههایی مثل سیل طالقان در اسفند ۹۷، سیل ۹۸ در لرستان، خوزستان و گلستان یا سیل اخیر سیستان و بلوچستان، از این پس دیگر نباید برای ما عجیب باشد و ما فقط باید خود را با آن سازگار کنیم.
وی درباره سازگاری با این پدیده الگوی بارشی در کشور و استفاده بهینه از آن تصریح کرد: اگر ما خودمان را با این الگوهای بارشی سازگار نکنیم حاصل آن فقط سیل و فرسایش خاک است اما اگر سازگار شویم، سیل یک فرصت برای تامین آب است، به همین دلیل برنامههای آبخیزداری و آبخوانداری به شدت اهمیت پیدا میکند.
به گفته شهبازی، فرونشست به معنای از دست دادن تمام آبخوان ها نیست ولی نشانهای است برای اینکه باید برای باقیمانده آبخوان ها تلاش کرد و خوشبختانه راههایی برای نجات آنها وجود دارد.
وی تصریح کرد: ترکیب، آبخوانداری، آبخیزداری و دانش زمینشناسی است که میتواند مخاطره سیل را به نعمت سیل تبدیل کند و تمرکز صرف بر روی خطرساز بودن پدیدههای طبیعی، روش درستی در مواجهه با آنها نیست.
مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی سازمان زمین شناسی با تاکید بر اینکه باید از فرصتهایی که طبیعت در اختیارمان قرار میدهد برای تطابق با شرایط استفاده کرد، افزود: تنها در این صورت است که الگوی مدیریتی مان هم تغییر میکند و وقتی بدانیم کدام مناطق به چه دلیلی و با چه اندازه و حجمی درگیر پدیدههایی مثل سیل، زلزله، فرونشست، گرد و غبار ودیگر پدیده ها میشوند، این ماییم که باید تغییر کنیم نه طبیعت.