اطلاعات نوشت: براساس تعریف ارائه شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، وسایل آلوده به خون و ترشحات بیمار، بافت ها و پسماندهای جراحی، انواع سرنگ، آنژیوكت و موارد مشابه دیگر جزو زباله های عفونی و بیمارستانی محسوب می شوند که اگر دفع آن ها به درستی مدیریت و انجام نشود، به یك معضل اساسی بدل خواهد شد و سلامت جامعه را به مخاطره خواهد انداخت و این همان اتفاقی است که متاسفانه این روزها در یاسوج رقم خورده است.
اکنون با وجود به کارگیری روش های نوین برای دفع پسماندهای بیمارستانی به ویژه پسماندهای عفونی ، دفع پسماندهای خطرناک در برخی موارد در کشورمان همچنان به روش سنتی و از طریق دفن و رها سازی در طبیعت انجام می شود.
دفن غیر اصولی پسماندهای عفونی بیمارستانی علاوه بر این که سبب تولید شیرابه و آلودگی محیط زیست و آب های زیرزمینی می شود، خطرگسترش برخی از بیماری های خطرناک از جمله ایدز، هپاتیت را در هم پی دارد.
همچنین انتقال بیماریهای عفونی و ده ها بیماری دیگر پیامد دفن غیر اصولی این پسماندهای خطرناک است.اما با همه این تفاصیل و توصیه های بهداشتی مبنی بر این که دفن پسماندهای عفونی بیمارستانی به شیوه کنونی در مناطق مختلف کشورمان می تواند عواقب وپیامدهای جبران ناپذیری برای بهداشت و سلامت مردم به دنبال داشته باشد؛ این دفعه در کهگیلویه و بویراحمد شاهد رها سازی پسماندهای عفونی در کنار بیمارستان امام سجاد(ع) یاسوج هستیم که مدیرکل محیط زیست این استان نسبت به عواقب این مساله ابراز نگرانی کرده است.
اسلام جاودانخرد با تاکید بر این که مرکز(بیمارستان) متخلف تاکنون شناسایی نشده است، در گفتگو با تسنیم ، تاکید می کند: برخی از مراکز بهداشتی و درمانی اقدام به رهاسازی پسماندهای عفونی در جنگلهای اطراف بیمارستان امام سجاد(ع) میکنند که البته هنوز مرکز متخلف شناسایی نشده است و مسئولان بیمارستان هم اظهار بی اطلاعی میکنند.
مدیرکل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با بیان بر این که این موضوع بسیار خطرناک است و با سلامت مردم و محیط زیست بازی میشود، می افزاید: برخی پسماندهای عفونی برچسب دارند که مشخص می کند که مربوط به کدام مرکز بهداشتی یا درمانی است، اما پسماندهای رهاشده در جنگلهای اطراف بیمارستان امام سجاد(ع) یاسوج فاقد برچسب هستند.
وی با اشاره به این که در مراکز دولتی و خصوصی درمان پسماند عفونی داریم، ادامه می دهد: مدیریت پسماندهای مراکز خصوصی با همکاری دستگاه قضایی، دانشگاه علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی به یک شرکت خصوصی واگذار شده است اماهمه مراکز تحویل نمیدهند.
جاودانخرد با تاکید بر این که پسماندهای آبی 38 بیماری تولید میکنند که بدون شک عفونیها بسیار خطرناکتری هستند، می افزاید: محیط زیست نمیتواند کسی را الزام کند و قانونگذار حداکثر وظیفه این اداره را معرفی به دستگاه قضایی دانسته است.
وی با بیان این که چندی قبل یک مرکز در یاسوج پسماندهای عفونی را خرد میکرد و استفاده غیر مجاز داشت که شناسایی و پلمب شد، می افزاید: بیمارستان امام سجاد(ع) چاه دارد،اما پسماندهای عفونی سرریز و وارد طبیعت میشود که این مرکز به دستگاه قضایی معرفی شده است.
مدیرکل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر این که محیط زیست یک دستگاه نظارتی است که نه فقط در پسماند بلکه در تمامی ابعاد زیست محیطی نظارتها را انجام میدهد، از دانشگاه علوم پزشکی در زمینه پسماند و پساب گلایه کرد و ادامه داد: ماده 11 و 7 قانون مدیریت پسماند بر این موضوع تصریح دارد که تولیدکننده پسماند عفونی مسئول مدیریت آن پسماند است.