ضمیمه دانش امروز روزنامه اطلاعات نوشت: گاهی ممکن است مغز یک نابغه سنگینتر از مغز یک انسان با هوش متوسط باشد اما اندازه مغز به تنهایی نمیتواند توضیحی برای نابغه بودن عدهای از انسانها باشد.
برخی از جانوران مثل دلفین و نهنگ که مغز بزرگی دارند بسیار باهوش هستند اما از طرفی کلاغ نیز که مغز بسیار کوچکی دارد، جانوری با هوش بالا است.
مغز نوابغی مثل آلبرت اینشتین اندازهگیری شدهاست اما هیچ رابطهای بین اندازه مغز آنها و میزان هوششان به دست نیامده است. یک مطالعه روی مغز اینشتین نشان میدهد که تعداد سلولهای گلیال دستگاه عصبی این دانشمند بزرگ بیشتر از حد معمول بود. این سلولها نورونها را پشتیبانی و از آنها محافظت میکنند. بنابراین مغز اینشتین به انرژی بیشتری نیاز داشت.
مطالعات دیگر حاکی از این هستند که اتصالات عصبی افراد نابغه گستردگی بیشتری دارند، بهطوریکه از یک ناحیه مغز به ناحیه دیگر امتداد پیدا کردهاند.
بااینحال هیچیک از این ویژگیها به تنهایی تعیینکننده تواناییهای استثنایی نوابغ نیست. پشتکار، تلاش زیاد و عزم راسخ نیز به همان اندازه اهمیت دارند و برای برخورداری از این ویژگیها نیازی به داشتن مغز بزرگتر و سنگینتر نیست.