اطلاعات نوشت: کمتر از ۴۸ ساعت پس از سفر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری به جمهوری آذربایجان و امضای دهها سند همکاری تجاری و صنعتی با این کشور همسایه، رایزنی اقتصادی سایر دستگاه های اجرایی با کشورهای مختلف به اوج خود رسیده است.
در حاشیه سفر اخیر رئیس جمهوری به جمهوری آذربایجان، فعالان اقتصادی دوکشور در قالب یک همایش ویژه به بررسی زمینه های جدید همکاری میان ایران و آذربایجان پرداختند.
از سوی دیگر، احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم دیروز در نشست مشترک با «کنستانتینو چیونگا» معاون رئیسجمهوری زیمبابوه خواستار گسترش همکاریهای دو کشور در حوزههایی همچون سلامت، صنعت و معدن شد.
معاون رئیسجمهور زیمبابوه هم با ابراز تمایل کشورش برای توسعه همکاریهای اقتصادی، گفت: کیفیت داروهای ایرانی بالاست و زیمبابوه از واردات این محصولات استقبال میکند.وی همچنین خواستار همکاری ایران در احداث کارخانه تولید تراکتور در کشورش شد .
توسعه همکاری های کشاورزی با افغانستان
همچنین وزیر جهادکشاورزی دیروز در دیدار با معاون وزیر کشاورزی حکومت سرپرستی افغانستان گفت: بستر و ظرفیت لازم برای انتقال دانش و تجربه ایران به فعالان صنعت کشاورزی افغانستان فراهم است.غلامرضا نوری با تاکید بر ضرورت تشکیل کمیسیون مشترک ایران و افغانستان در کابل گفت: توسعه مناسبات و روابط بین دو کشور باید به صورت جدی پیگیری شود؛ لذا اسناد همکاری به ویژه در بخش کشاورزی باید در چارچوب کمیسیون مشترک، تنظیم و امضا شود.
تقویت همکاریهای نفتی با بولیوی
در همین حال، وزیر نفت هم در دیدار با «الخاندرو گالاردو بالدیویزو» وزیر انرژی و هیدروکربن بولیوی بر آمادگی ایران برای گسترش و تقویت همکاریهای دوجانبه در زمینه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تأکید کرد.محسن پاک نژاد همچنین با اشاره به تواناییهای بولیوی در تولید برق از انرژی خورشیدی و فناوریهای مرتبط گفت: خرسندیم که بتوانیم از این تجربیات و دانش فنی در جمهوری اسلامی ایران بهرهمند شویم.وزیر انرژی و هیدروکربن بولیوی هم در این دیدار گفت: فرصت مناسبی برای گسترش همکاری میان دو کشور بهویژه در زمینههای نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم شده است.بالدیویزو گفت: علاقه زیادی به بهرهگیری از توانمندی شرکتهای دانشبنیان ایرانی در زمینه طراحی، ساخت و راهاندازی پالایشگاههای نفتی در این کشور وجود دارد.
تشکیل کارگروه فنی راه آهنهای ایران و عرا
از سوی دیگر، جبار علی ذاکری مدیرعامل راهآهن در دیدار با "حازم الخالدی" مشاور امور راهبردی و اقتصادی نخست وزیر عراق ضمن تاکید بر تسریع پروژههای مشترک ریلی و رفع موانع، پیشنهاد تشکیل کارگروه فنی مشترک بین راه آهنهای دو کشور را مطرح کرد.
وی همچنین به طرف عراقی پیشنهاد تا ایران در بازسازی خطوط ریلی این کشور مشارکت کند.مشاور امور راهبردی و اقتصادی نخست وزیر عراق هم در این دیدار با ارائه گزارشی از پیشرفت پروژه ساخت راه آهن شلمچه- بصره گفت: به دنبال احداث خط ریلی نجف- کربلا از طریق مرز خسروی ایران هستیم.
امضای سند همکاری ایران و نیجر
سومین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و نیجر هم دیروز با امضای سند همکاری بین وزرای دو کشور در تهران برگزار شد.سیدمحمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت و "صحایی عمرو" وزیر نفت نیجر این سند را امضا کردند.
وی در حاشیه این مراسم با اشاره به سطح پایین مراودات تجاری ایران و نیجر، خواستار پیگیری بندهای این سند همکاری و تعیین یک سازمان برای مدیریت اجرای آن شد.صحایی عمرو وزیر نفت نیجر هم در این نشست با تاکید بر اینکه امکانات بازار و فرصتهای تجاری دو طرف باید معرفی و شناسانده شود، گفت: اکنون سطح روابط تجاری پایینتر از سطح مورد نیاز بوده و ارتقای آن مستلزم تلاش دو کشور است.
همکاری ترانزیتی با اعضای اکو
همچنین در دیدار سیدحمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه با اسد مجیدخان دبیر کل سازمان همکاری اقتصادی، نقش ایران در توسعه پایدار بهویژه در حوزه حمل و نقل میان کشورهای عضو اکو مورد تأکید قرار گرفت.
طرفین در این دیدار که در شهر "آرکاداغ" جمهوری ترکمنستان برگزار شد، به بررسی استراتژیهایی برای بهبود کریدورهای حملونقل و تقویت همکاریهای منطقهای برای رسیدگی به چالشهایی که کشورهای محصور در خشکی با آنها مواجه هستند و در نتیجه ارتقای جابهجایی بیوقفه کالاها و خدمات در سراسر مرزها پرداختند.