محمد جواد ظریف در نشست بررسی «روایت و تحلیل ایرانی از تاریخ تحولات روسیه» اظهاراتی را بیان کرد که در ادامه اهم آن میآید:
*ما در ایران با یک مسئلهی مهم مواجه هستیم و آن شناخت است. مشکل شناخت و اشتباهات شناختی، ریشه در بسیاری از تصمیمات غلط و توقعات نا بهجا دارد.
*توقعاتی که ما از کنشگران بین المللی داریم با واقعیت منطبق نیست. به راحتی دوستان ما که بسیاری طرفدار روسیه هستند، با یک حرکت از سمت همسایگان روس، به ضد روسیه تبدیل میشوند.
*نکتهی دیگر این است که روسیه همسایه ما بوده، هست و خواهد بود. هرچه روابط ما با غرب( خوب یا بد) باشد، رابطه ما با روسیه باید راهبردی باشد.
*چه روسستیز بودن، چه روسپرست بودن، چه آمریکاستیز بودن و چه آمریکاپرست بودن؛ همه اینها ناشی از جهل است.
*عشق و نفرت های احساسی که ناشی از ضعف شناختی است نباید وارد این مبادله جهانی شود. ما نیازمند روابط خوب با همه همسایگان هستیم و روسیه به عنوان قدرت منطقهای یا جهانی، یک شریک راهبردی برای ایران است. این شراکت باید با شناخت دقیق روسی باشد.
*آقای دکتر سنایی دو ویژگی خاص دارد، یک محقق دانشمند در حوزه روس شناسی و یک محقق روابط بینالملل است که نگرش معقولی در این حوزه دارد.
*روسیه را هم از نگاه آکادمیک و هم از نگاه مشاهدات میدانی میشناسد. با همه احترام به همه سفرای جمهوری اسلامی و سفرای ایران در روسیه مانند آقای خلعتبری، می گویم دکتر سنایی موفقترین سفیر ایران در روسیه بود.
*این نشان می دهد عمل دیپلماتیک ایشان همراه با شناخت واقع بینانه بود.
*واقعیتی که برای همه در روابط بینالملل ملموس است، روسیه پس از جنگ سرد دو دوران متفاوت را دنبال کرده است. من نه سواد و نه تخصص آن را دارم اما این کتاب آنچه را که درباره شناخت روسیه لازم است، فراهم کرده است.