سرویس شهرستانها: تاراج منابع آبی سبب شده است تا زیر پای زمین تخلیه و فرونشست به بحرانی زیست محیطی بی بازگشت در اقصی نقاط کشور بدل شود.
هیولای فرونشست پیکر دشتهای اصفهان را دریده و حالا دامنه پیشرویهایش به مناطق مسکونی و تاریخی رسیده است. چالشی جدی که تیشه به ریشه تمدن و تاریخ کشور زده است وسوء مدیریت طی ادوار گذشته ، ۳۰۰ کلاس درس را از مدار خارج کرده است.مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان اصفهان در این باره به ایلنا میگوید: فقط ۲درصد از منابع آبی این استان در ۸دشت آزاد قرار دارد و وضع ۹۸درصد از منابع آبی اصفهان در دشتهای ممنوعه و ممنوعه بحرانی است!
حسن ساسانی میافزاید: در استان اصفهان ۱۰هزار حلقه چاه آب غیرمجاز فعال است که حدود ۱۶۰میلیون مترمکعب از منابع زیرزمینی آب برداشت میکنند.وی میافزاید: ۴۱هزار و ۶۰۰حلقه چاه مجاز هم در این استان وجود دارد که ۲۸۹۶میلیون مترمکعب مجوز تخلیه آب دارند، اما تداوم خشکسالیها سبب شده است تا فقط ۱۸۰۰میلیون مترمکعب در سال توسط این چاهها در استان اصفهان برداشت شود.
ساسانی با بیان این که در سالهای گذشته به دلیل نبود جریان زاینده رود، منبع اصلی تغذیه آبخوانهای حوضه گاوخونی حذف شده است، ادامه می دهد: اثر مشخص این موضوع افت شدید سطح منابع زیرزمینی آب و وقوع تبعات ناشی از آن به ویژه پدیده فرونشست زمین در دشتهای استان است.بهرام نادی عضو هیأت علمی دانشکده عمران و ژئوتکنیک دانشگاه نجفآباد اصفهان هم یک مورد از اثرات نامطلوب فرونشستهای این استان را تخریب مدارس میداند و میافزاید: این فرونشستها سبب تخریب ۳۱مدرسه معادل ۳۰۰کلاس درس، ۳۴۵۹۰متر مربع زیر بنای ساخت و جابه جایی ۱۳۳۶۸دانش آموز شده است.
وی ادامه می دهد: اگر هزینه ساخت هر کلاس۳ میلیارد تومان در نظر گرفته شود، فقط هزینه ساخت مجدد ۳۰۰ کلاس، بودجهای بیش از ۹۰۰میلیارد تومان نیاز دارد، نکته قابل توجه دیگر، با توجه به این که مدارس در این مناطق دارای فرونشست هستند، سرمایهگذاری مجدد برای ساخت مدارس جدید هم در معرض خطر است، به عبارت دیگر مدارس جدید هم تحت تاثیر فرونشست با نرخ بیش از ۱۰سانتیمتر در سال، مجدداً آسیب میبینند.
شما چه نظری دارید؟