سرویس شهرستانها: استان فارس در نوروز امسال باردیگر هم زیباییهای تاریخی خود را به رخ کشید و هم ضعف های مدیریتی و نواقص خدمات به گردشگران را آشکار کرد.
استان فارس اگرچه در نوروز امسال در بحث جذب گردشگر موفق عمل کرد، اما ضعف در مدیریت ترافیک، آسیب به محیط زیست و کمبود نظارت بر قیمتگذاری خدمات سبب ایجاد چالشهای جدی در بحث خدمات گردشگری شد.
اگرچه ورود بیش از ١٠ میلیون مسافر به فارس، رکورد جدیدی نسبت به سالهای گذشته محسوب میشود اما از طرفی هم نشان میدهد که این استان نیازمند برنامهریزی هوشمندانه برای تبدیل شدن به «پایتخت فرهنگی نوروز» است.
تخت جمشید و حافظیه بهعنوان ۲ جاذبه اصلی گردشگری فارس، رکوردهای جدیدی در شمار بازدیدها به ثبت رساندند که این آمار و رویدادها نشان میدهد که این ۲ مکان نه فقط بهعنوان نمادهای فرهنگی، بلکه بهعنوان قطبهای گردشگری پویا، نقش کلیدی در جذب گردشگر و رونق اقتصادی شیراز و فارس در نوروز ایفا میکنند.
در تعطیلات نوروز امسال تخت جمشید با ٤٨٩ هزار و ٢٤ بازدید در صدر اماکن پربازدید قرار گرفت و پس ازآن، حافظیه با ٤٨٢ هزار و٦٧ بازدید و سعدیه با ٣١٦ هزار و ١٤٣ بازدید بیشترین شمار گردشگران را به خود اختصاص دادند؛ همچنین پاسارگاد با ٢١٣ هزار و ٤٤ بازدید در رتبه چهارم، ارگ کریمخان با ١٧٩ هزار و ٤٤٦ بازدید در جایگاه پنجم
قرار گرفتند.
چالشهای مدیریتی حوزه میراث فرهنگی
کمبود شدید پارکینگ در مناطق گردشگری، ترافیک سنگین در محورهای اصلی به ویژه شیراز-اصفهان و شیراز-کازرون و آسیب جدی به بخشهایی از فضای سبز حافظیه به دلیل ازدحام بیش از حد به یکی از چالشهای مدیریتی این حوزه بدل شد.
توقف خودروها تا ٢ کیلومتری حافظیه، تخریب آثار تاریخی و افزایش یادگارینویسی در نقش رستم هم از دیگر چالشهای مدیریتی حوزه گردشگری در نوروز امسال بود. با وجود ثبت جهانی تخت جمشید و اهمیت حافظیه، برنامهریزی مناسبی برای حفظ محیط زیست و معماری سایت انجام نشد و این درحالی است که در کشورهای دیگر، برای چنین مکانهایی سیستم نوبت دهی آنلاین یا محدودیت ساعت بازدید اعمال میشود.
تعطیلی غیرمنتظره موزهها مانند تعطیلی ٣ روزه موزه پارس، افزایش ٤۵درصدی ترافیک شیراز در اوج سفرها، مشکلات زیرساختی، بحرانهای زیست محیطی تولید زباله در شیراز، کمبود سطل زباله در مناطق گردشگری، رهاسازی پلاستیک در طبیعت، کمبود نیروی نظارتی و خدماتی شمار نگهبانان و راهنماها برای مدیریت جمعیت نشاندهنده بخشی از عدم هماهنگی مدیریتی است.
آمار اقتصادی و خدمات
اشتغالزایی موقت شغل فصلی در بخشهای هتلداری، حمل ونقل و فروشگاهها، رشد ٣٠ درصدی درآمد گردشگری نسبت به نوروز سال گذشته، گرانی اقامتگاهها با افزایش ٤٠ درصدی در شیراز و رشد ٣٠ درصدی درآمد گردشگری نسبت به سال گذشته از جمله آمارهای قابلتوجه رونق گردشگری در نوروز است.
البته که در کنار نقاط ضعف موجود، افزایش نیروهای راهنمایی و رانندگی و استقرار پلیس گردشگری در مناطق پرتردد، اجرای برنامههای فرهنگی ویژه مانند نورپردازی و نمایشهای شبانه در تخت جمشید، نصب دوربینهای سرعتسنج جدید در محورهای پرتردد، افزایش گشتهای پلیس راهور و اعمال محدودیت تردد کامیونها در ساعات اوج سفر، راه اندازی ایستگاههای امداد فوری در هر ۵٠ کیلومتر جادههای اصلی، کاهش نسبی تلفات نسبت به سال گذشته به دلیل افزایش نظارتها و آگاهی بخشی عمومی از نکات مثبت نوروز امسال بود.
اما در کنار این موارد اجرای سیستم نوبت دهی هوشمند برای جاذبهها از نوروز سال آینده، افزایش گشتهای محیط زیستی برای پیشگیری از تخریب طبیعت، آموزش عمومی به مسافران برای کاهش حوادث رانندگی و توسعه زیرساختها برای کاهش ترافیک درون شهری ازجمله نیازهای اساسی است که باید در برنامهریزیهای آینده مورد توجه قرار گیرد.
شما چه نظری دارید؟