سرویس شهرستان ها: با وجود تامین نهادههای دامی در سطح کلان، این روزها دامداران از نحوه توزیع رضایت ندارند که این موضوع سبب بروز مشکلاتی شده است.
کشاورزی و دامداری در مازندران همواره در طول تاریخ به یکی از مهمترین مشاغل مردمان این دیار شناخته میشده است، مشاغلی که با تمام سختیهایی که دارد و درآمد یکسانی هم در طول سال بر آن نمیتوان متصور بود، هرگز از دایره فعالیت مردم خارج نشده است و کماکان یکی از مهمترین راههای تامین معیشت زندگی محسوب می شود.
با این وجود، چند سالی است که این حرفه بسیار سخت و دشوار در مازندران دستخوش حوادث و اتفاقات تاثیرگذاری شده است که این شغل را به یکی از اصلیترین چالشهای مسئولان، کشاورزان و دامداران بدل کرده است که اگر مدیریت و برنامهریزی صحیحی در برخورد با این چالشها وجود نداشته باشد، بزودی باید شاهد آیب جدی به این ۲ صنعت در خاستگاه اصلی آن باشیم، موضوعی که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.
در این میان، صنعت دامداری و دامپروری از آن دسته مشاغلی است که بنابر دلایل مختلفی نظیر کاهش بارندگی و تغییرات اقلیمی و از سوی دیگر سختی در تامین علوفه و نهادههای دامی، به یک نقطه حساس رسیده است، موضوعی که موجب شده است یا دیگر دامداری و دامپروری در مازندران به صرفه نباشد و یا این که دامدار مجبور باشد به دلیل تامین هزینههای جاری خود، دام خود را گرانتر روانه بازار کند و به این ترتیب موجب تغییرات در میزان عرضه و تقاضا خارج از روال بازار شود و همین امر، صدمات بعدی را به همراه دارد؛ هرچند کارشناسان معتقدند این روزها با توجه به اتفاقها و اتخاذ تصمیمات جدید توسط مسئولان، آرامش به صنعت دامداری برگردانده شده است، آرامشی که دامدار و کارشناسان امیدوارند موقتی نباشد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که تامین نهادههای دامی در این استان همچنان سنتی است در حالی که میتوان با الگوگیری از رویکرد کشورهای توسعه یافته این چالش را بهبود بخشید، کارشناسان به عنوان نمونه میگویند "میتوان از بقایای ساقه برنج و گندم استفاده کرد و با اضافه کردن مواد مغذی و غنیسازی شده، به اندازههای گوناگون، نهادههای دامی مورد استفاده دام را تامین کرد ".
از سوی دیگر، برخی کارشناسان هم تاکید می کنند ماده اولیه بی ارزش در خوراک دام سبب گرسنه ماندن دائمی دام ها می شود و چون دام سیر نمی شود نیاز به علوفه بیشتر پیدا می کند و این افزایش تقاضای علوفه در نهایت مسئولان را به اظهار نظر اشتباه نسبت به کمبود علوفه می رساند.
مشکل تامین جوی دامی همچنان پابرجاست
بابک مومنی رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این باره در گفتگو با تسنیم در ساری می گوید: مازندران از استانهای شاخص در حوزه تولیدات دام و طیور به ویژه در صنعت طیور است، این استان نخستین استان تامین کننده پروتئین کشور و تامین کننده مرغ گوشتی محسوب می شود و طی پارسال حدود ۲۱۰ میلیون قطعه جوجهریزی در مرغداریهای استان مازندران و ۳۵۰میلیون قطعه جوجه یکروزه در واحدهای جوجهکشی استان انجام گرفته است که این امر یک رکورد تاریخی محسوب میشود.
وی ادامه می دهد: مازندران حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد مرغ مورد نیاز پایتخت را هم تامین میکند و به همین جهت است که تامین نهادههای دامی و طیور در این استان اهمیت ویژهای دارد و در ۱۵ماه گذشته در تامین نهادهها مشکل خاصی وجود نداشت و به سمت پایداری و ثبات در این زمینه رفتهایم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به این که در زمینه نهادههای دامی در سطح کشور نگرانیهایی وجود دارد، چرا که در تامین جوی دامی در ماههایی از سال گذشته با التهابات مهمی مواجه بودهایم، می افزاید: بدون شک امسال وزارت جهاد کشاورزی تدابیر خاصی نسبت به خرید جو از کشاورزان اعمال خواهد کرد تا از این شرایط هم عبور کنیم.
شما چه نظری دارید؟