اطلاعات نوشت: در طول تاریخ و در کتاب ها و اشعار نویسندگان و شعرای ایران همواره از شیراز به عنوان یک شهر خوش آب و هوا یاد شده است اما این خطه از کشورمان هم این روزها گرفتار آلودگی هوا شده و از شرایط مطلوب فاصله گرفته است؛ به نحوی که در وصف بی مثالش فقط می توان به آلودگی هوا و رنج مردم از تنفس در این شرایط سخن گفت.
شیراز را به خوش آب و هوایی میشناسند و آوازه گل و بلبلش، عطر بهار نارنج در بهار و رایحه نرگس در زمستان و باغهایی که گرچه از مساحتشان خیلی کم شده، اما هنوز هم اکسیژنرسانیشان در فضای شهر سبب شده است شیراز کمتر روزهای آلوده را نفس بکشد.
تعلل در انتقال منابع آلاینده
فعالیت واحدهای صنعتی در مرکز شهر شیراز،سبب شده است این کلانشهر به هشتمین شهر آلوده کشور تبدیل شود که برای نجات این شهر سالهاست بحث انتقال واحدهای آلاینده به خارج از شهر مطرح شده، اما هنوز به سرانجام نرسیده است.
بر اساس اعلام حفاظت محیط زیست فارس، واحدهای تولید نظیر سیمان، روغننباتی، پشمشیشه، لاستیک و نشاسته در صف انتقال قرار دارند اما تاکنون هیچ یک منتقل نشدهاند.
منابع آلاینده ناشی از این کارخانهها سبب انتشار گازهای آلایندهای چون دی اکسید کربن، اکسیدهای ازت، گرد و غبار، ذرات معلق، هیدروکربنها و اکسیدهای گوگرد است که هر کدام از این ها، ضرر و زیان قابل توجهی برای شهروندان و محیط زیست اطراف آن ها به همراه دارد.
کارخانه پشم شیشه، یکی از واحدهای صنعتی آلاینده در شیراز است که تدابیر لازم برای انتقالش به خارج از شهر اتخاذ و زمینی هم برای اجرای طرح انتقال این واحد صنعتی در منطقه ویژه اقتصادی شیراز در نظر گرفته شده است.
بر اساس اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس، این طرح پیشرفت فیزیکی مناسبی دارد و فرآیند اجرایی آن در منطقه ویژه، طبق برنامه زمان بندی که مدیریت کارخانه پشم شیشه ارائه داده، است. همچنین اعلام شد که ساختمان جدید کارخانه، سال ۱۴۰۱در منطقه ویژه به بهرهبرداری برسد و شاهد تعطیلی این کارخانه در شهر شیراز باشیم. اما آن گونه که شاهدیم اکنون و در ماههای پایانی سال ۱۴۰۳این فرآیند طبق زمان بندی انجام نشده است که چندی قبل از سوی متولیان امر، مساله کمبود اعتبار مطرح شد.
پارسال هم پیشرفت فیزیکی حدود ۶۰درصدی کارخانه جدید مطرح که امسال هم اعلام شده است پروژه ۶۳درصد پیشرفت دارد که با این روند، طی یک سال اخیرساخت مجموعه جدید پیشرفت خاصی نداشته است.
در همین باره، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس در گفتگو با مهر، می گوید: تمامی تلاش مجموعه استان فارس و شهر شیراز بر این است که این کارخانه پشم شیشه ظرف ۶تا ۷ماه آینده منتقل شود.
محمود رضایی کوچی در پاسخ به عدم پیشرفت قابل توجه این واحد طی امسال ، می افزاید: مدیران کارخانه توجیه شدهاند و جلسات لازم برگزار و اگر این واحد ظرف مدت مشخصی که اعلام شده است، جابهجا نشود مشمول پرداخت جریمه و پیگیری قانونی خواهد شد.
یکی دیگر از واحدهای آلاینده که در سطح شهر شیراز قرار دارد و انتقال آن در دستور کار قرار گرفته، کارخانه سیمان شیراز است که معاون عمرانی استاندار فارس درباره انتقال آن می گوید: این کارخانه تا چند ماه آینده به طور کامل منتقل خواهد شد.