تبیان نوشت : خیلی از افرادی که دردهایی دارند دوست دارند آن را به طور طبیعی تسکین دهند، اما «طبیعی» بودن همیشه معادل «مؤثر» و «بیضرر» بودن نیست، برای مثال به بعضی از افراد توصیه میشود از مگنت یا دستبند مسی برای درد استفاده کنند، اما این راهکارها هرچند طبیعیاند اما مؤثر نیستند و در واقع هیچ پشتوانه علمی ندارند. به عبارتی دیگر، بهترین مسکنهای طبیعی آنهایی هستند که پشتوانه علمی نیز دارند.
احساس درد بخشی از انسان بودن است، اما به این معنی نیست که درد را دوست داشته باشید یا تحملش کنید، دردی که دارید چه درد یک آسیب باشد و حاد و آزاردهنده و چه دردی مزمن میدانیم که ناخوشایند است و میخواهید هر چه زودتر از آن خلاص شوید.
برای برخی از افراد، چیزهایی مانند عمل جراحی، دارو یا تزریق کورتیزون، درد را تسکین میدهد؛ اما مهمتر از تسکین درد، ارزیابی پزشکی علت درد است که همیشه باید اولین قدم باشد، در کنار این درمانها، یک سری مسکنهای طبیعی نیز هستند که کمکتان میکنند احساس بهتری پیدا کنید. اما آیا این راهکارها بیضرر و مؤثرند؟
مسکن های طبیعی درد راهکارها و درمانهایی هستند که کمک میکنند دردی که دارید کمتر شود و تجربهای متفاوت با مسکنهای رایج مثل قرص و تزریق هستند، عبارت «طبیعی» میتواند برای هرکسی معنی متفاوتی داشته باشد و برخی از راهکارها با اینکه عنوان «طبیعی» را یدک میکشند؛ اما بهترین انتخاب نیستند.
درد را باید جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید تا هم علت مشخص شود و هم توصیههای درست برای مدیریت و رفع درد از پزشک بگیرید، هر کسی که دردی دارد میتواند از راهکارهای طبیعی و ثابت شده از نظر علم برای تسکین استفاده کند. هدف این است که التهاب در بدنتان کاهش بیابد و هورمونهای حال خوب در بدن شما ترشح شوند تا درد را کمتر احساس کنید.
اما همه راهکارهای تسکین درد ریشه و علت دردتان را هدف نمیگیرند و یافتن علت درد مهم است، بهطورکلی درد علامتی است که نشان میدهد مشکلی در بدن وجود دارد(،همچنین درد کنترل نشده میتواند تبدیل به یک درد مزمن شود و دردی که مزمن شود سختتر هم کنترل خواهد شد.
*سرما و گرما
گرمادرمانی و سرما درمانی پرکاربردترین راهکار خانگی برای تسکین درد هستند و دلیل خوبی هم دارد، گرما میتواند سفتی و گرفتگی عضلات را برطرف کند و سرما و یخ هم میتوانند التهاب را کاهش دهند، بنابراین آسیبهای جدید و ناگهانی مثل ضربدیدگیها و کشیدگیهای عضلانی معمولاً با یخ بهتر مدیریت میشوند و گرفتگی عضله یا مفصل مثل آرتریت یا آسیب همسترینگ نیز با گرما بهتر خوب میشوند.
از کجا باید بدانید کدام روش برای تسکین درد شما مناسب است؟ به بدنتان گوش دهید. استفاده متناوب از گرما و سرما نیز میتواند شیوه خوبی برای کنترل درد باشد. این توصیهها را به یاد داشته باشید:
* کیسه یخ را در حوله یا پارچهای بپیچید تا پوستتان آسیب نبیند.
*هنگام استفاده از گرما مراقب باشید تا نسوزید.
*دوش یا حمام آبگرم هم میتواند مفید باشد.
* هر جلسه استفاده از گرما یا سرما را بیشتر از ۲۰ دقیقه طول ندهید.
*ورزش
اگر با درد زندگی میکنید، ورزشکردن میتواند کار احمقانهای به نظر برسد حتی اگر غیرممکن نباشد. اما واقعیت این است که ورزشکردن واقعاً کمکتان میکند حال بهتری پیدا کنید.
زیاد نشستن و بیتحرکی باعث سفتی و گرفتگی عضلات میشود. هر چه بیشتر حرکت کنید احساس بهتری خواهید داشت. ضمناً ورزشکردن باعث ترشح اندورفینها میشود که ضد دردند.
ورزشی انجام ندهید که دردتان را بدتر میکند و در مورد شدت ورزشی که باید انجام دهید از پزشک یا فیزیوتراپیست سؤال کنید.
هدف از ورزش برای تسکین درد، جلوی تشدید درد را گرفتن است؛ بنابراین از انجام ورزشها و حرکاتی که دردتان را بدتر میکنند پرهیز کنید. ورزشی که میکنید باید ساده و بدون ایجاد درد باشد.
بسته به ناحیه دردتان میتوانید پیادهروی کنید یا تمریناتی که با میز و صندلی انجام میشوند را انتخاب نمایید.
وزنههای سبُک بزنید و یوگا را امتحان کنید.
*کشش بدن
وقتی عضلات شما گرفته و منقبضاند دردناک میشوند. تمرینات کششی میتوانند چنین دردهایی را تسکین دهند. باز هم هدف این نیست که دردتان را بدتر کنید، بلکه قرار است عضلات دردناکتان را بهآرامی بکشید تا از تنش رها شوند. پس به خودتان سخت نگیرید.
پزشک یا فیزیوتراپیست میتواند کمکتان کند یک برنامه خوب تعیین کنید. میتوانید با این ایدهها شروع کنید:
* کشش برای درد مچ دست
* کششهایی که پشت میز کارتان میتوانید انجام دهید
*تسکین زانودرد و درد لگن
* کششهای پایین کمر
* کشش عضله پسواس
* کشش عضله چرخاننده
*تجسمسازی هدایت شده
برخی از تکنیکهای تسکین درد غیردارویی مبتنی بر تغییر ادراک درد در مغز هستند. منظور این نیست که درد شما ذهنی است؛ بلکه موضوع این است که ذهن شما به ارسال سیگنالهای درد عادت میکند. اما شما میتوانید این محرکها و سیگنالها را کنترل کنید.
مغز شما میتواند بهگونهای عادت کند که با یک سری از سیگنالها انتظار درد را داشته باشد و در واقع شرطی شود. اما شما میتوانید فرایندهای فکری مغزتان را دوباره تعلیم دهید و جهتدهی کنید و تجسمسازی هدایت شده یکی از راههای انجام آن است.
تجسمسازی هدایت شده راهی است که با آن شما خودتان را در موقعیت دیگری تجسم میکنید و با استفاده از حسهایتان، خودتان را تا جایی که میتوانید در شرایط و موقعیت مطلوب خود تصور میکنید؛ بنابراین مکان راحت و آرامی را انتخاب کنید، تصور کنید در ساحل هستید و روی ماسهها نشستهاید. ماسهها را زیر بدن خود حس کنید، بوی نمک و دریا را استشمام کنید، صدای امواج را بشنوید، مرغان دریایی را ببینید که دور سرتان میچرخند... (میتوانید تصورش کنید؟)
چشمهایتان را ببندید و خودتان را کاملاً غرق این صحنه کنید. پنج دقیقه در این وضعیت بمانید یا هر چقدر که میتوانید. وقتی تمرینات ذهنی انجام میدهید در واقع فرارسانهای عصبیتان را دوباره مسیردهی میکنید. به مغزتان میگویید ما روی درد متمرکز نیستیم، بیا به ساحل و چشمانداز زیبایی که دارد توجه کنیم. شما خودتان را از درد میگیرید و به واقعیت جدید و ایدهآلی میبرید.
موضوع فقط پرتکردن حواس برای دو سه دقیقه نیست. شما با تمرین تجسمسازی و مدیتیشن به مغزتان موضوعات جدیدی برای فکرکردن میدهید؛ بنابراین حالا مغز شما بهجای اینکه پیامهای درد را ردوبدل کند سوژه دیگری برای تمرکز دارد.
اپلیکیشنهای زیادی وجود دارند که در تجسمسازی هدایت شده کمکتان میکنند.
*تمرینات تنفسی
وقتی با درد زندگی میکنید، این درد فقط ناحیه درد را تحتتأثیر قرار نمیدهد و تمام بدنتان میتواند از آن متأثر شود.
درد میتواند برانگیزاننده واکنش ستیز یا گریز باشد و این پیامدها را ایجاد کند:
* تنش هیجانی و فیزیکی
*تند شدن ضربان قلب
* کندشدن گوارش
این شیوه عملکرد سیستم عصبی سمپاتیک است و وقتی این علائم ایجاد میشوند شما دیگر حس و حال خوبی نخواهید داشت، شما میتوانید به بدنتان یاد دهید از شرایط ستیز یا گریز خارج شود و به واکنشی آرامتر برسد، مثلاً با تنفس عمیق.
خیلی وقتها ما دردی داریم و بهخاطر همین درد درست نفس نمیکشیم و سپس عضلات ما بیشتر سفت میشوند. وقتی با آرامش و عمیق نفس میکشید کمک میکنید اکسیژن بیشتری به قسمتهای گوناگون بدنتان برسد که باعث میشود ریلکس شوید و واکنش استرسی نشان ندهید.
*این روشهای تنفسی را امتحان کنید
* تنفس دیافراگمی: بهآرامی با بینی دم بگیرید و اجازه دهید شکمتان بالا بیاید. حالا با لبهای بسته، هوا را بهآرامی با بینی بیرون بدهید و اجازه دهید شکمتان سر جایش برگردد. این کار را چندین بار تکرار کنید.
* تنفس جعبهای: تا چهار شماره دم بگیرید، تا چهار شماره نگه دارید و تا چهار شماره نفستان را بیرون بدهید و تا چهار شماره صبر کنید و دوباره تکرار کنید.
* تنفس با پنجانگشت: از انگشتهای یک دست خود برای دنبالکردن انگشتهای دست دیگرتان استفاده کنید. از انگشت شست شروع کنید و همزمان با نفس گرفتن، تا بالای انگشت شست دنبال کنید، با پایین آمدن از انگشت شست، هوا را بیرون دهید. سپس همین کار را با انگشت اشاره انجام دهید. همین کار را با انگشتهای دیگر ادامه دهید و سپس این پروسه را معکوس کنید (از انگشت کوچک به سمت انگشت شست بروید). چند بار این روال را تکرار کنید.
*مکملها و داروهای گیاهی
وقتی افراد در مورد مسکنهای طبیعی حرف میزنند، منظورشان مستقیماً داروهای گیاهی است، اما تنها اینکه این محصولات برچسب «طبیعی» خوردهاند دلیل نمیشود بیضرر باشند یا چندان اثر بگذارند. حتماً پیش از استفاده از هر دارو یا مکمل گیاهی با پزشک مشورت کنید. تحقیقات روی این داروها بسیار محدود است و اغلب تحت نظارت تولید نمیشوند.
برخی از افراد ممکن است مکمل منیزیم یا کورکومین (زردچوبه) را توصیه کنند که گفته میشود هر دو خاصیت تسکیندهندگی دارند. اما این احتمال هم وجود دارد که با داروهای دیگر تداخل داشته باشند. ضمناً مطالعات روی این داروها تاکنون نتیجه خاصی نشان ندادهاند. کمبود منیزیم رایج است و به همین دلیل خیلی از افراد از مصرف مکمل منیزیم بهره میبرند.
یکی از چیزهایی که میتواند درد را تا حدودی تسکین دهد و خطری هم ندارد، نمک اپسوم است.
نمک اپسوم یک نمک معدنی و طبیعی است که حاوی مقادیر زیادی منیزیم میباشد. تحقیقات انجام شده روی نمک اپسوم محدود است اما گفته میشود منیزیمی که در این نمک وجود دارد میتواند از طریق پوست جذب شده و درد و التهاب را کاهش دهد.
*طب تلفیقی
زمینهٔ طب تلفیقی و طب مکمل مربوط به متخصصان است که خارج از حوزه دارودرمانی و عمل جراحی عمل میکنند. این تکنیکها متمرکز بر روشهای التیام دهی هستند که در کنار طب سنتی کار میکنند.
بسته به دلیل درد و نیازهای کلی شما ممکن است از این خدمات بهره ببرید:
* طب سوزنی: یک طب سنتی چینی است که با استفاده از سوزنهایی ریز و استریل، ترشح هورمونهای تسکیندهنده درد را در بدن تحریک میکند.
* طب کایروپرکتیک: در این درمان با استفاده از فشار، ستون فقرات تراز شده و درد کمتر میشود.
* یوگا درمانی: یوگا پلی ایجاد میکند بین ذهن و بدن و با استفاده از ذهنآگاهی و تمرینات فیزیکی درد را کاهش میدهد.
* ماساژدرمانی: یک ماساژ آرامشبخش میتواند در تسکین استرس شگفتانگیز عمل کند و درد را تسکین بخشد.
* رواندرمانی: ترکیبی از گفتگودرمانی و دیگر مداخلات رواندرمانی میتوانند بر اساس ذهنآگاهی و درمان رفتاری شناختی به التیام فیزیکی و هیجانی شما کمک کنند.
* مداخلات تغذیهای: گاهی غذاهایی که میخوریم میتوانند برانگیزاننده التهاب در بدن ما باشند و درد را بدتر کنند، مشورت با متخصص تغذیه کمک میکند تغییرات لازم را در تغذیهتان ایجاد کنید تا حال بهتری داشته باشید.
* داروی خواب: خواب برای تندرستی ضروری است. خواب به بدن کمک میکند خودش را ترمیم و بازسازی کند و درد را کاهش دهد، اما اگر دردتان مانع خواب راحتتان است پزشک میتواند داروی خوابآور تجویز کند و توصیههای خوبی به شما ارائه بدهد تا بهتر بخوابید.