ابوالقاسم قاسم زاده: انتخابات برای تعیین رئیسجمهوری آمریکا پایان گرفت و بار دیگر «ترامپ» برای چهار سال مسئولیت مدیریت «کاخ سفید» را به عهده گرفته است.
بسیاری از تحلیلگران سیاسی بر این باورند که انتخاب ترامپ به نمایندگی از حزب جمهوریخواه که اکنون هم اکثریت مجلس سنا و هم نمایندگان (کنگره) را در اختیار گرفتهاند، فصل جدید و متفاوت از گذشته را در اجرای برنامهها و مدیریت کلان دولت چه در داخل کشور و چه در سطوح سیاست خارجی گشوده است.
اکنون ترامپ برای اجرای برنامههای دولتش بهویژه مدیریت کلان داخلی در آمریکا، چندان مشکلی نخواهد داشت. اما در سیاست خارجی، خیلی زود، ادامه جنگ و بحران در اوکراین را با همکاری «پوتین» در روسیه پایان خواهد داد و روابط «مسکو» واشنگتن وارد فصل جدید و متفاوت از دوران «بایدن» و دمکراتها خواهد شد.
همچنین در تنظیم روابط با چین با در نظر گرفتن طراز و چگونگی سیاستهای تجاری نابرابر و غیرمتعادل با آمریکا و تا حدودی با سه کشور اصلی اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس، همچنین بحران چین و تایوان، ترامپ وارد تصحیح و تحول اجرایی برنامههای خود هم در نگاه به سیاست خارجی با چین و نیز مهار گسترش روابط تجاری آن خواهد شد.
ترامپ با تجربه سیاسی اقتصادی خود از خاورمیانه میداند مرکز ثقل بحران کنونی، ادامه سیاستها و برنامههای نتانیاهو است که جناح راست افراطی صهیونیستها در اسرائیل مدیریت و اجرا میکند. ادامه این شرایط هم در داخل اسرائیل و هم در سراسر کشورهای مسلمان منطقه به بنبست رسیده است و اکنون تبدیل به بحران فراگیر شده و در افکار عمومی چه در داخل آمریکا و در کشورهای اروپایی و بهویژه در کشورهای اسلامی نتانیاهو، نه تنها جنایتکار جنگی خوانده میشود که در سازمان ملل و از سوی دبیرکل این سازمان نیز طرد شده است. ترامپ و همکاران او در دولت آینده میدانند که نتانیاهو مهره سوخته شده است.
در چنین شرایطی اصلیترین مانع اجرایی در سیاست خارجی ترامپ، نتانیاهو و دولت راستگرای افراطیاش در خاورمیانه است.
بنابراین طرح و اجرای سیاست خارجی جدید ترامپ در خاورمیانه و کشورهای مسلمان منوط به کنارزدن مهره سوخته نتانیاهو است. همزمان ترامپ چندبار به صورت علنی اظهار کرده است که خواهان روابط با تهران و جمهوری اسلامی ایران است. اگرچه در جنگ تبلیغاتی نتانیاهو با عجله پیروزی ترامپ را تبریک گفت و او را «ترامپ عزیز» خطاب کرد! اما ترامپ به خوبی دریافته است که بایدن میراث فاجعهباری از ادامه تجاوزات نظامی نتانیاهو در منطقه به جای گذاشته است .
ترامپ نمیخواهد با آغاز دوران جدید از ریاست جمهوریاش، وارث بحرانی شود که نتانیاهو و راست افراطی در اسرائیل ایجاد کردهاند و ادامه میدهند؛ بهویژه که دوران بایدن را بدترین دوران ریاست جمهوری در آمریکا نامیده است.