لعیا نورانی خبرنگار اطلاعات نوشت: آذربایجان غربی به عنوان یکی از قطبهای اصلی تولید سیب در کشور، هرسال محصولی با کیفیت بالا و در حجم زیاد تولید میکند. با این حال، عدم توانایی در جذب سریع این تولیدات از سوی بازار یا ناتوانی در بهرهبرداری کافی از ظرفیتهای نگهداری و حملونقل، منجر به انباشت چشمگیر این میوه در کنار جادهها و حاشیههای معابر میشود.
این پدیده نه فقط زیباییهای طبیعی استان سرسبز آذربایجان غربی را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه خطرات زیستمحیطی و ایمنی برای رانندگان و مردم محلی هم دربردارد. برخی کارشناسان بر این باورند که مشکلات باغداران سیب در عدم هماهنگی تولیدکنندگان و نهادهای بازاریابی ریشه دارد که نتوانستهاند با درخواستهای متغیر بازار همسانسازی کنند. از سوی دیگر، نبود تسهیلات حملونقل مناسب و کمبود سردخانههای استاندارد نیز بر وخامت اوضاع افزوده است که حل این معضل، مستلزم برنامهریزیهای گسترده و سرمایهگذاریهای کلان در بخشهای گوناگون زیرساختی و فناوری است. از گسترش و بهبود شبکههای حملونقل گرفته تا ایجاد زنجیرههای سردخانهای مدرن و بهرهبرداری از فناوریهای روز برای فرآوری محصولات کشاورزی، همه آنها باید به اصلاح این وضع بینجامند.
انباشت سیب در جادهها نه فقط برشی از یک مشکل اقتصادی، بلکه رویارویی با مسئولیت اجتماعی برای حفاظت از محیط زیست و کسب و کارهای پایدار در این منطقه حاصلخیز است.به گفته مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان غربی، دپو سیب در محدوده امن جادهها، معضلی است که مورد گلایه این اداره کل است.
ایرج دستنشان با بیان این که دپو سیب در محدوده ۳۸ متری بزرگراهها و ۱۲ متری راه روستایی قابلیت تذکر از سوی گشتها را دارد، افزود: برخی انباشتها در انتهای حریم قانونی انجام میشود که خارج از حیطه اختیارات اداره کل راهداری بوده و نیازمند تدابیر ویژه است.
وی با اشاره به فعالیت گشتهای راهداری به عنوان نهادهای مسئول حفظ و مدیریت ایمنی جادهها با هدف پیشگیری از تخلفات، گفت: گشتهای راهداری تاکنون با تذکرهای متعدد به متخلفان ۴۶ مورد برخوردهای قانونی با اخذ دستور قضائی داشتهاند.دستنشان اضافه کرد: همکاری و هماهنگی تمامی دستگاههای مسئول در این زمینه نه فقط میتواند به حل مشکل انباشت سیب در حریم جادهها کمک کند بلکه به حفظ ایمنی عمومی هم یاری میرساند و از ایجاد چهره نامناسب در حاشیه جادهها و خطرات ناشی از انباشت این محصول در حریم راهها برای مسافران جادهها پیشگیری میکند.وی ادامه داد: جهادکشاورزی باید با فرهنگسازی باغداران و صاحبان صنایع تبدیلی را به خرید و فروش سیبهای صنعتی در مراکز بهداشتی مجاب کند.
تعامل، راهکار جلوگیری از انباشت سیب
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان غربی هم گفت: ضرورت دارد تمامی دستگاههای متولی مانند سازمان راهداری، قوه قضاییه و نیروی انتظامی به حل این معضل ورود کنند.
جواد کرمی ایجاد یک نظام یکپارچه و هماهنگ میان بخشهای گوناگون را در تأمین سلامت و کیفیت سیبهای صنعتی موثر دانست و گفت: تعامل بین بخشی میتواند به عنوان راهکاری مؤثر در بهبود فرآیندهای خرید و توزیع این محصول عمل کند و بازاریابی سیب آذربایجان غربی باید به صورت جدی در دستور کار باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم تأکید کرد: با پیگیریهای انجام شده امسال کمترین انباشت سیبهای زیر درختی را در حاشیه جادههای استان داشتیم.خسرو شهبازی با اشاره به اینکه در ۶۵هکتار از باغهای استان سیب کشت شده است، افزود: ۲۶درصد از کل باغهای سیب کشور در آذربایجان غربی قرار دارد و ۳۲درصد از سیب کشور هم در این استان تولید میشود.
وی با تاکید به اینکه ۹۵درصد ارقام سیب تولید استان از انواع قرمز و زرد است، تأکید کرد: سال گذشته از ۷۵۰هزار تن صادرات سیب کشور بیش از ۵۵۰تن، محصول آذربایجان غربی بود.
به این ترتیب مشخص میشود که معضل انباشت سیب در حریم جادههای آذربایجان غربی نه فقط یک چالش اقتصادی برای کشاورزان و تولیدکنندگان این محصول است، بلکه تهدیدی جدی برای محیط زیست و سلامت عمومی نیز به شمار میآید که این وضع ناشی از عدم مدیریت مناسب، نارساییهای زیرساختی و نبود برنامهریزیهای لازم با هدف حفظ و استفاده بهینه از منابع کشاورزی است و حل این معضل نیاز به همکاری نهادهای دولتی، کشاورزان و سایر ذینفعان دارد.
اتخاذ راهکارهای مؤثر مانند استفاده سیستمهای جمعآوری و تسهیل در فرآیند صادرات، آموزش و اطلاعرسانی به کشاورزان و سرمایهگذاری در زیرساختهای حمل و نقل هم میتواند به حل این معضل کمک کند و در نهایت، توجه به این موضوع نه فقط به بهبود وضع اقتصادی کشاورزان و حفظ محیط زیست کمک خواهد کرد، بلکه موجب ارتقاء کیفیت زندگی در آذربایجان غربی و افزایش رضایتمندی مردم آن خواهد شد.اکنون زمان آن است که به همت جمعی و با عزم راسخ، گامهایی مؤثر در راه رفع این چالش برداریم و به سمت آیندهای پایدار و مرفهتر حرکت کنیم.