چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۵
نظرات: ۶
۰
-
تصمیم دولت درباره قیمت بنزین؛ بنزین سال آینده ۴۰ درصد گران می‌شود؟

دولت می‌تواند با اجرای مدل سهمیه سوم در دو سناریو، معضل ناترازی بنزین را مدیریت کند و در عین حال فشار اقتصادی بر مردم را کاهش دهد. این رویکرد، به کاهش مشکلات فعلی کمک خواهد کرد.

روزنامه فرهیختگان نوشت: به نظر می‌رسد دولت می‌تواند معضل فعلی بنزین را در قالب دو سناریو طراحی و اجرا کند تا هم مقداری از مشکلات فعلی ناترازی بنزین کاسته شده و هم فشار اقتصادی به مردم وارد نشود. چهارچوب کلی این راهکار می‌تواند در قالب مدل سهمیه سوم تعریف شود که در دو سناریو قابل اجراست.

سناریوی اول

در این مدل، قیمت سهمیه اول و دوم ثابت باقی می‌ماند اما میزان دو سهمیه اول و دوم به گونه‌ای تعریف می‌شود که کل مصرف بنزین خودروها در این دو سهمیه با تولید داخلی بنزین معادل روزانه ۱۰۵ میلیون لیتر پاسخ داده شود. حال برای مصرف مازاد بر این دو سهمیه، قیمت بنزین به نرخ وارداتی تعریف می‌شود و به اصطلاح سهمیه سومی با قیمت وارداتی تعیین می‌شود.

در این شرایط مصارف خارج از الگوی دو سهمیه اول و دوم، با قیمت فوب واردات شده و با همان قیمت نیز در داخل کشور به فروش می‌رسد. طبق برآوردها، اصابت سهمیه سوم با تقریب خوبی به سه دهک بالای جامعه خواهد بود و نیاز مابقی مردم با همان سهمیه اول و دوم تأمین می‌شود. نمودار این گزارش نشان می‌دهد مصرف بنزین دهک دهم جامعه شهری تقریبا ۱۳ برابر دهک اول است و در جامعه روستایی این نسبت به بیش از ۲۶ برابر می‌رسد.

درنتیجه سهمیه سوم و قیمت آن نیز به دهک بالای جامعه برخورد خواهد کرد. سهمیه و قیمت بنزین برای خودروهای عمومی از این مدل استثنا می‌شود. همچنین برای موارد خاص مثل ساکنان مناطق اقماری کلان‌شهرها که جزء سه دهک بالای جامعه نیستند ولی مصرف بالایی دارند نیز می‌توان تدبیر جداگانه‌ای اندیشید، به عنوان مثال با توسعه سوخت جایگزین CNG و LPG در این مناطق و هدایت تقاضا به این سمت، هزینه سوخت این خانوارها را نیز کاهش داد. درمجموع سهمیه سوم یک مدل برای رفع ناترازی بنزین و توزیع عادلانه‌تر یارانه آن است و ضمن رعایت ملاحظات جزئی‌تر، این چهارچوب می‌تواند ذیل یک برنامه جامع مورد استفاده قرار گیرد.

سناریوی دوم

در سناریوی دوم می‌توان سه پله قیمتی یا سه سهمیه داشت. سهمیه اول عمدتا مربوط به حمل‌ونقل عمومی و یک حداقل سهمیه است. این سهمیه در اصلاح اول می‌تواند افزایش جزئی را تجربه کرده و در کانال زیر ۲ هزار تومان بماند. پله دوم، سهمیه فعلی ۳ هزار تومانی است که می‌تواند تا ۴ هزار یا ۴۲۰۰ تومان (افزایش ۴۰ درصدی) افزایش یابد. پله سوم می‌تواند میانگین وزنی از قیمت به نرخ تمام شده داخلی و قیمت وارداتی باشد.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • دد IR ۱۷:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۹
    بخاطر باز سازی فلسطین ولبنان
  • محمد قویدل IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۹
    تو که نظر دولت رو باز نشر میکنی حقوق منه کارگرم بکنید 90میلیون بد بهترین ماشین رو بده به قیمت خارج سومآ اون مایه داره که میگید بنزین مصرف میکنه میره یاماشین برقی میخره یاهیبرید این فقط به ضرر قشر ضعیف جامعه است بعد هزینه جنگ رو من نباید تاوانش رو بدهیم التماس تفکر برای تمام مسئولین
  • روح الله IR ۰۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
    دولت یک اشتباه بزرگ خواهد کرد چون که ظلم نباید پایدار بماند
  • علی IR ۱۹:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
    یکبار نشد بگید یه چیزی ارزون شد...فقط گرون شد... پس اینهمه مسئول و وزیرو نماینده چه غلطی میکنن!!!!
  • ایرانی IR ۲۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۱۲
    تا الان بجای گرانی بنزین دلار و طلا بالا بردید به سبب کاهش پول ملی کلیه اجناس ریزودرشت تا ۳۰ برابر افزایش خورده قیمت بنزین هم سالی ۲۰درصد افزایش می‌دادید به کسی فشار نمیومد مجبور نبودید دلار به ۷۰ تومن برسونید واقعا تو اقتصاد جنایت میشه یبار قیمت ها چنان بالا میره آدم شاخ در میاره طلا تو یکسال بیش از دو میلیون گران شده فاجعه هست کیا تو این بازار سود میبرن خدا اعلم بنزین گرون شه میره به ملت برمیگرد

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی