مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دوازدهم در گفت و گو با «اطلاعات آنلاین» با اشاره به ناترازی های اقتصادی موجود در کشور، کار دولت را برای مدیریت مالی سال ۱۴۰۴ دشوار دانست و اظهار داشت: دولت چهاردهم در حالی لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد که شرایط توام با تنش خاورمیانه، مناسبات اقتصادی منطقه و البته ایران را تحت تاثیر مستقیم خود قرار می دهد.
وی با اشاره به این که در این شرایط دولت پزشکیان ماموریتی دشوار برای تنظیم دخل و خرج کشور در امسال و سال آینده دارد، گفت: مهمترین مساله یا دغدغه جامعه و مردم تداوم موج روز افزون گرانی ها است که البته آقای پزشکیان در مجلس به این موضوع اشاره کرد و گفت، دولت با بررسی دقیق مفاد برنامه هفتم توسعه، درصدد راه کارهایی است تا حتی المقدور دامنه این معضل فراگیر کمرنگ تر شود. البته ناگفته پیداست، مهار تورم نیازمند الزام مهمی چون رونق تولید است که متاسفانه قرار گرفتن در شرایط تحریم تحقق این مهم را برای ما دشوار کرده است.
او با اشاره به فضای ملتهب منطقه افزود: البته تقویت بنیه دفاعی کشور در شرایط موجود منطقه در بودجه سال آینده مورد توجه قرار گرفته است. در واقع دولتی ها در نگارش بودجه سال آتی به این موضوع توجه کافی داشته اند که از این لحاظ قابل تقدیر هستند.
وی با اشاره به اختلاف موجود میان برخی آمار، افزود: بین درآمد و هزینه های جاری دولت مبلغی بالغ بر ۱۸۰۰ میلیارد تومان اختلاف است، این موضوع به خودی خود نگران کننده است. ۸۰۰ هزار میلیارد تومان از این مبلغ به هدفمند سازی یارانه ها اختصاص داده شده است. همچنین ۲۰۰ هزار میلیارد تومان نیز سود اوراق سال های گذشته است که در سال آینده سرسید می شوند. بنابراین نمایندگان در پروسه تصویب بودجه ۱۴۰۴ باید راه حلی برای این نقیصه پیدا کنند.
لاهوتی ادامه داد: دولت مبلغی بالغ بر ۵۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد نفتی برای سال آینده پیش بینی کرده است که همین موضوع هم می تواند، مشکل ساز باشد. واقعیت چیزی جز این نیست که به دلیل تحریم ها، فروش نفت ایران مانع های زیادی دارد و همین میزان صادرات نفتی هم به این دلیل است که به خریداران تخفیف های قابل توجه می دهیم. بنابراین دولت در شرایطی روی این مبلغ حساب کرده است که مشخص نیست در سال آینده چقدر می توانیم نفت بفروشیم و چقدر دلار حاصل از فروش نفت به خزانه تزریق خواهد شد؟ دولت در بودجه ۱۴۰۴ میزان تولید نفت ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار بشکه در روز، مقدار خالص صادرات گاز طبیعی ۱۶ میلیارد مترمکعب در سال و میزان تولید میعانات گازی ۶۹۰ هزار بشکه را پیش بینی کرده است که تحقق این برآوردها به چند شاخص مهم احتیاج دارد و مشخص نیست، عملی شوند یا نه!
لاهوتی تصریح کرد: ناترازی در بخش انرژی هم قابل توجه است. بنابراین دولت باید تلاش برای رفع کمبود گاز، آب، برق تمام تلاش خود را به کار بگیرد. در واقع اگر کم و کاستی در بخش مهم انرژی برطرف نشود، جامعه دچار بحران هایی می شود که هر یک می توانند هزینه هایی گزاف را به مردم و دولت تحمیل کنند.
لاهوتی گفت: واقعیت غیرقابل انکار این است که به دلیل تنگنای اقتصادی، دولت ماموریتی دشوار برای دخل و خرج کشور دارد. تحریم، ناترازی های انرژی، تولیدی که قفل شده است و ... همه موجب تشدید بحران اقتصادی شده اند. بنابراین لازم است، همه ارکان نظام در کنار دولت باشند تا با تعامل درون حاکمیتی، امکان کمتر شدن محدودیت ها بیشتر شود.