شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۸
نظرات: ۰
۰
-
واردات بنزین به میزان تولید نفت ربطی ندارد/ بنزین تولیدی به صرفه نیست

اگر اینطور تلقی شود که ما حتما باید بنزین تولید کنیم، اشتباه است؛ در واقع دولت باید بالانس کند تا ببیند، تولید یا خرید به نفع است و باعث درآمدزایی می شود.

به گزارش اطلاعات آنلاین، اینکه «سال ۹۶، ۴ میلیون بشکه نفت تولید داشتیم و صادرکننده بنزین بودیم، الان واردکننده بنزین هستیم» نشان از این دارد که حوزه نفتی ایران تحت تاثیر تحریم و عوامل بیرونی و درونی دیگر شرایطی را تجربه می کند که نمی توان به درآمدهای نفتی دلخوش کرد. با این حال حسن مرادی، کارشناس نفت ضمن گفتن اینکه «وارات بنزین به میزان تولید نفت ربطی ندارد» درباره شرایطی که در حوزه مهم نفت جاری و ساری است، توضیح هایی داده است.

حسن مرادی، کارشناس انرژی در گفتگو با «اطلاعات آنلاین» درباره مدیریت نفتی اظهار داشت: اینکه واردات بنزین را به تولید نفت ارتباط بدهیم، نمی تواند برداشتی صحیح باشد. در واقع ما یک ظرفیت تولید نفت و همچنین یک ظرفیت پالایشگاهی داریم. با این توضیح که اساسا راندمان پالایشگاهی به خصوص پالایشگاه های قدیمی مثل پالایشگاه های آبادان و تهران راندمان پایینی دارند و فقط پالایشگاه جدید اراک و پالایشگاه ستاره خلیج فارس است که راندمانشان بر اساس استانداردها است. بنابراین لزوما ممکن است به صرفه نباشد نفتِ تولیدی به بنزین تبدیل شود. به همین دلیل این امکان وجود دارد که نفت را در بازار آزاد به قیمت مناسب بفروشیم و همزمان بنزین وارد کنیم که این دو فرایند هیچ ارتباطی باهمدیگر ندارد. بنابراین اگر اینطور تلقی شود که ما حتما باید بنزین تولید کنیم، اشتباه است. در واقع دولت باید بالانس کند تا ببیند، تولید یا خرید به نفع است و باعث درآمدزایی می شود.

او در ادامه گفت: وقتی نفت را وارد پالایشگاه می کنیم تا بنزین تولید کنیم، باتوجه به راندمان پایین پالایشگاه های مان لزوما بنزینی که به دست می آید، بنزینی به صرفه نخواهد بود. یعنی ممکن است، ما بنزین را وارد کنیم و معادل صادرات مان دلار بیشتری به خزانه تزریق شود. بنابراین اگر کسانی هستند که احساس خطر می کنند و به واردات بنزین اعتراض دارند، باید بدانند تولید بنزین زمانی مناسبت است که با راندمان بالا و با صرفه باشد.

به گفته وی، درباره شرایط مطلوب مدیریت نفتی باید تاکید کرد، خام فروشی یکی از آفت های اقتصادی در ایران است. به این معنی که اگر بتوانیم به تکنولوژی لازم دست پیدا کنیم، بهتر است از نفت فراورده های انرژی تولید کنیم تا هم به رشد تولیدمان کمک کنیم، هم معضل اشتغال را حتی المقدور برطرف کنیم و در نهایت بتوانیم دارایی ارزی مان را به آمارهای بالاتری برسانیم.

او توضیح داد: مشکل اصلی این است که نفت بیشتر از کالاهای دیگر از تحریم های بین المللی متضرر می شود. یعنی هم در خام فروشی تخفیف های آنچنانی می دهیم و هم به دلیل فقدان تکنولوژی که ناشی از تحریم است، نمی توانیم اقدام به تولیداتی کنیم  تا از این طریق با عرضه فراورده های نفتی بخشی از کسری بودجه موجود را جبران کنیم. البته این تاکید لازم است که ناکارآمدی در حوزه نفت ریشه اش در اقتصاد نیست و به سیاست خارجی و تقابل نظام حکمرانی کشور با جهان دارد تا ایران که یکی از کشورهای مهم و غنی نفتی است، هزار و یک مشکل را در اقتصادش متحمل شود.

مرادی در پایان گفت: بهره برداری مطلوب از نفت زمانی محقق خواهد شد که هم مانع های بیرونی برداشته شوند و هم اینکه در مدیریت داخلی هم به نوعی رفتار کنیم که الزام هایی چون عدم سوءمدیریت، توجه به شایسته سالاری به هنگام گزینش مسئولین، اجتناب از تصمیم های هیجانی و ناهمخوان با واقعیت های موجود و ... مورد توجه قرار بگیرند.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی